December 6, 2022
NaslovnaMoto GaražaDucati Panigale V2 - Sličan prethodniku, a potpuno drugačji

Ducati Panigale V2 – Sličan prethodniku, a potpuno drugačji

-

Ducati nam je za 2020. godinu pripremio redizajn modela Panigale -a 959. Novi model sada nosi naziv Panigale V2 i zaista se radi o daleko boljoj verziji u odnosu na Panigale 959. Ducati Panigale V2 dobio je snažniji agregat, napredniju elektroniku i još nekoliko detalja koje su Panigale V2 učinile daleko sposobnijim od prethodnika.

Panigale 959 nije imao preterano uspeha na tržištu i iz tog razloga je Ducati rešio da ovaj model unapredi kako bi kupcima pružio uzbudljiviji motocikl. Ducati je zasukao rukave i potrudio se da Panigale V2 bude pravi Ducati. Zašto kažemo pravi Ducati? Pa, uglavnom zato što je Panigale V2 upravo ono što krasi sve Ducati motocikle. Snažniji agregat, agresivniji dizajn, jednostruka zadnja viljuška, najnaprednija elektronika i još poneka sitnica koja novi Panigale V2 čine poželjnim. Da, Panigale V2 neodoljivo podseća na svoj jačeg brata Panigale V4R.

Snažniji agregat koji zadovoljava EURO5 emisioni standard

Ducati Panigale V2 pokreće identičan agregat koji je pokretao i 959, ali sa određenim izmenama. Radi se o dvocilindričnom agregatu u V konfiguraciji sa uglom od 90° između cilindara. Radna zapremina Superquadro agregata iznosi 955 cm³. Prečnik i hod klipa ostali su isti, odnosno prečnik iznosi 100 mm, a hod 60,8 mm.

Ducati Panigale V2

Promene na agregatu izvršene su na injektorima. Napajanje gorivom obavlja se preko dva injektora po cilindu. Jedan injektor nalazi se iznad, a jedan ispod leptirastog tela. Injektori su veći i postavljeni su pod drugačijim uglom. Leptirasta tela ostala su nepromenjene veličine, odnosno 62 mm. Svako leptirasto telo kontroliše se preko ride-by-wire sistema. Na povećanje performansi i efikasnosti utiču i novi usisnici za vazduh. Za agregat koji poseduje nešto veći prečnik klipova, veći dotok vazduha omogućava da motor lakše “diše”, a u kombinaciji sa većim injektorima doprinosi većoj količini smeše goriva i vazduha.

Agregat Panigale -a V2 poseduje 4 ventila po cilindru. Budući da se u agregatu nalaze klipovi većeg prečnika, to je automatski ostavilo prostora za šire ventile. Tako su ventili na usisu prečnika 41,8 mm, a izduvni imaju prečnik od 34 mm.

Promene na injektorima i usisu, kao i novi prigušivač, doneli su povećanje snage od 5 KS, te Panigale V2 sada isporučuje 155 KS (114 kW) pri 10.750 O/min, uz maksimalni obrtni moment od 104 Nm pri 9.000 O/min.

Snaga nije drastično povećana, ali treba uzeti u obzir da Panigale V2 ispunjava EURO5 emisioni standard.

Jedina stvar koja je netipična za Ducati je klasično kvačilo potopljeno u ulju. Prema nekom mom objektivnom mišljenju, u Ducati -ju su se odlučili za ovaj tip kvačila prvenstveno zbog zadovoljavanja standarda o buci koju motocikl sme da proizvodi. Osim toga, kvačilo potopljeno u ulju je jeftinije za održavanje, pa se može reći i da je Panigale V2 ekonomičniji.

Šasija ista, osećaj u vožnji daleko bolji

Ducati Panigale 959 imao je problema sa prenjim krajem, odnosno vozač nije dobijao dobar osećaj prednjeg kraja u krivinama. Osim toga, 959 nije bio baš najagilniji motocikl. Međutim, Ducati se igrao sa rasporedom težine u sa ciljem da Panigale V2 bude bolji od svog prethodnika.

Sama šasija nije promenjena. Panigale V2 koristi istu monokok šasiju koju je koristio i 959. Aluminijumska monokok šasija građena je oko agregata koji je ujedno i upijač stresa. Osim što je monokok šasija nešto lakša od klasične, prednost ove šasije je što je prostor ispod rezervoara praktično upotrebljen kao kutija za vazduh (air box).

Novina na Panigale -u V2 za razliku od 959 je i jednostruka zadnja viljuška. Osim estetskih razloga, jednostruka zadnja viljuška našla je primenu na ovom modelu zbog pružanja boljeg mehaničkog gripa na izlasku iz krivina.

Ducati Panigale V2

Ducati je promenio balans motocikla. Tako je raspored težine sada u odnosu 52% težine na prednjem i 48% na zadnjem kraju.

Opisivanje ogibljenja počećemo malo netipično, od zadnjeg amortizera, upravo da bi objasnili kako se došlo do drugačije balansa motocikla. Zadnji Sachs, potpuno podesivi amortizer sada je duži za samo 2 mm, što je promenili raspored težine više ka prednjem kraju.

Napred se nalazi potpuno podesiva BPF viljuška marke Showa sa prečnikom štapova od 43 mm.

Brembo M4.32 monoblok radijanlno postavljene kočione čeljusti odgovorne su za zaustavljanje. Diskovi napred prečnika su 320 mm, a nazad se nalazi jedan disk prečnika 245 mm. Dakle, vozači koji poseduju Panigale V2 sigurno neće morati da se brinu oko zaustavljanja, jer ovaj motocikl poseduje zaista moćne kočnice. Ako tome dodamo da je ABS uključen u standardni paket, dobijamo veoma bezbedan kočioni sistem.

Panigale V2 oslanja se na petokrake točkove sa Pirelli Diablo Rosso Corsa II gumama. Specifična stvar u vezi ovih guma je to što su napravljene kako za vožnju na stazi, tako i za upotrebu na putu. Gume se satoje iz više komponenti irazvijane su u WSBK šampionatu. Gume su u dimenzijama 120/70 ZR17 napred i 180/60 ZR17 pozadi.

Elektronika popun one na Panigale -u V4R

Još jedno veliko unapređenje je elektronika poput one koju koristi Panigale V4 i V4R. Naravno, elektronski paket je prilagođen kako bi bio kompatibilan sa performansama ovog motocikla.

U prvom redu, Panigale V2 ima šestoosni sistem koji prati sva dešavanja motocikla, prikupllja informacije, obrađuje i usaglašava sa svim elektronskim pomagalima.

Tako Panigale V2 sada poseduje brzu šaltalicu (quick shifter) koji omogućava promenu stepena naviš i naniže. Zatim, tu je ABS EVO sistem koji funkcioniše i pod nagibom. Vozač ima na raspolaganju 3 nivoa osetljivosti.

Zatim je tu Ducati kontrola proklizavanja (DTC EVO2). Prednost ove naprednije kontrole proklizavanja preuzete sa GP18 MotoGP motocikla je ta što sistem na osnovu svih prikupljenih podataka “predviđa” dešavanja. Odnosno, dopušta nešto više snage priliskom izlaska iz krivine i neće naglo prekinuti snagu u slučaju blagog proklizavanja. Naravno sistem je izuzetno kompleksan i ovo je najprostije objašnjenje.

Panigale V2 poseduje i veoma bitnu kontrnolu i podešavanja motornog kočenja (EBC EVO). Naravno, EBC je bitan za vozače koji redovno posećuju stazu, dok je za svakodnevnu upotrebu u saobraćaja EBC slabo upotrebljiv.

Budući da Panigale V2 ima respektabilnu snagu od 155 KS, dobio je i kontrolu podizanja prednjeg točka (DWC EVO). DWC sada funkcioniše mnogo preciznije, dozvoljavajući podizanje prednjeg točka u zavisnosti od podešavanja, kako se u nekim situacijama (kao što je izlazak na pravac) ne bi gubilo na ubrzanju u slučaju da se prednji točak blago odvoji od podloge.

Na ovom motociklu nova je i instrument tabla, takođe rađena po uzoru na Panigale V4 i V4R. Nova instrument tabla prečnika 4,3 inča čitljivija je i pruža više informacija u odnosu na instrument tablu sa 959.

Agresivniji izgled

Kako po mnogim stvarima, tako i po izgledu, Panigale V2 neodoljivo podseća na Panigale V4R. Agresivan i moćan izgled definitivno idu uz novi karakter ovog motocikla.

Prvi utisak govori o tome da će Panigale V2 biti daleko uspešniji i poželjniji od modela 959. Reakcija drugih novinarskih testova širom sveta je da je Panigale V2 veoma agilan i zabavan za vožnju. Naravno, pravi potenicjal ovog motocikla dolazi do izražaja samo na trkačkoj stazi, za koju je na kraju krajeva ovaj motocikl i napravljen.

Ducati Panigale V2

Nama ostaje da sačekamo da prvi primerci stignu u Srbiju te ćemo tada još bolje proučiti Panigale V2.

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.