January 23, 2021
Naslovna Moto putopisi Zvezdaš u Kaliforniji

Zvezdaš u Kaliforniji

-

Vadimo iz riznice putopisa naših forumaša još jedan putopis našeg Baneta Motoholic-a koji je ovaj putopis pisao zajedno sa još jednim članom našeg foruma RSVMillenian-om, a koji mu je bio u poseti u Kalforniji. Uživajte u ovoj priči i kratkom putopisu koji nosi zanimljiv naslov – Zvezdaš u Kaliforniji.


Već par meseci pokušavam da odem do Kalifornije da vidim i ja tu Kaliforniju i da se napokon upoznam sa G-dinom Motoholićem. Na veliko insistiranje klijenta otputovao sam za LA odmah nakon dočeka nove godine već prvog januara. Dotični G-din nije izdržao već me je sačekao na aerodromu i uz par komentara vezanih za Zvezdin šal koji sam nosio (Motoholić je grobar) otišli smo na piće iako je već bilo skoro 11 uveče.  Imao sam tj. i dalje imam osećaj kao da Baneta znam godinama, razgovor je tekao sam od sebe, teme su smenjivale jedna drugu, jer trebalo je puno toga ispričati jedan drugom. Doduše ja sam malo više pricao, oni koji me poznaju znaju o čemu govorim: pričam bre kao navijen! Dogovor je pao da se čujemo u narednih par dana kada ja budem znao kakav i koliki je moj boravak u Kaliforniji. 

Ponovo smo se sastali u četvrtak i zaglavili u jednom baru u Santa Moniki do kasno uveče i uz nisam ne znam koliko piva i Banetove Coca – Cole nastavili smo naše upoznavanje. Dogovor je da se vidimo u subotu i da ako nam vreme dozvoli odemo malo u neku vožnju i da prespavam kod njega da se ne bih vraćao nazad u moj hotel.

Opis vožnje i mesta gde smo bili ću ostaviti Motoholiću da napiše i postavi slike, a ja ću samo par komentara:

Prvo:

Zaljubio sam se u Kaliforniju, to je najbolja teritorija za vožnju. Dvadeset minuta van grada (LA) i vi ste u kanjonima (a ima ih milion) i nigde žive duše, divljina ti, motor i planine. Za 75 milja videli smo samo dva auta.

Drugo:

Vozio sam NAJBOLJI motocikl na svetu, BMW1200GSA!

Samo onaj ko nije provozao to čudo po kanjonima, po mokrom i blatnjavom putu može reći nešto loše o tom bajku. Ljudi, puno sam trkalica vozio, vozio sam i GS-a, ali ga nikad nisam vozio po ovakvim putevima i moram priznati da sam više nego oduševljen. Taj motor se lakše upravlja od mojih Aprilija, a Aprilija je jako upravljiva. Polukružno je lakše napraviti na tom čudu nego na bilo kom R-u, a o grejacima ruku, GPS-u, udobnom položaju, uopšte neću komentarisati. Još da ubedim ženu i moj je!???

I najvažnije:

Upoznao sam Baneta kome sam do groba dužnik. Čovek je došao na aerodrom da se upoznamo, ugostio me u svom stanu, dao mi svoje motore da vozim i proveo sa mnom više vremena nego sa svojom devojkom. Nadam se da je to samo početak prijateljstva, jer ja nameravam ponovo u LA na par dana i jos vožnje.

Hvala Branislave! Ajde sad postavi malo i slike i opisi ljudima gde si me vodio.


Evo ‘vako…  Doš’o ovaj zvezdaš u Kaliforniju i don’o sa sobom kišu.  Čim je izašao iz aviona sa svojim groznim crveno-belim šalom, Bog se naljuti što mu na ovaj način skrnavi Kaliforniju, svetu Srpsku zemlju, i posla takav kijamet da sam pomislio da od vožnje motorom neće biti ništa.  No taman kad je posle nekoliko dana RSVMillenian završio posao zbog kojeg ga je firma poslala ovde, Bog se smilova i na jedan dan zavrnu česmu.  Taman.

Pita me devojka “A šta planirate da radite?”.  Pa da se vozimo; sigurno nećemo u pozorište.  Elem, imali smo samo jedan dan na raspolaganju, a i olovno nebo je pretilo da svakog momenta napravi potop, tako da smo ostali u okolini Los Andjelesa.

Krenuli smo iz mog kraja krivudavim sporednim ulicama ka Beverli Hilsu (Beverly Hills) gde ova ekipa obitava:

Njih nismo našli, pa smo se spustili niz Sanset Bulever (Sunset Boulevard) do okeana.

Zvezdaš u Kaliforniji
RSV Millenian – Zvezdaš u Kaliforniji Foto: Branislav Obrenović

Kad smo natankali motore, nastavili smo uz okean, Putem 1, na sever ka Malibuu.

Prohladno vreme nam nije pokvarilo uživanje, no uvek zeleno-plavi Malibu je ovoga dana bio ofarban u sivo.

Zvezdaš u Kaliforniji
Foto: Branislav Obrenović

Obratite pažnju na rukav:

Zvezdaš u Kaliforniji
Zvezdaš u Kaliforniji Foto: Branislav Obrenović

F650GS ima toliko konjskih snaga i toliko je brz, da ga je RSVMillenian jedva savlađivao. U jednom trenutku, kad je RSV samo malo dodao gas, motor ga umalo nije zbacio sa sebe:

Foto: Branislav Obrenović

Kad nam je vožnja uz okean dosadila (ko će gledati onoliku vodurinu po ceo dan?) skrenuli smo u jedan od mnogobrojnih kanjona koji spajaju obalu sa unutrašnjošću.

Zvezdaš u Kaliforniji
Ensinal Kanjon (Encinal Canyon) je jedan od nakrivudavijih u ovom delu Kalifornije… Foto: Branislav Obrenović
…a za divno čudo za njega skoro da niko ne zna, tako da drugih vozila nema uopšte. Foto: Branislav Obrenović
Zvezdaš u Kaliforniji
Na ovoj slici RSVMillenian (levo) drži u ruci ključ od motora na čijem privesku piše “Volim Partizan”. Foto: Branislav Obrenović

Pošto je asfalt bio mokar, a i blatnjav na dosta mesta, nismo divljali, već se vozikali opuštenim tempom. Na više mesta naišli smo na manje odrone blata baš na sred krivine, prouzrokovanje skorašnjom kišom.

Zamenili smo se motora, tako da je RSVMillenian prešao na većeg GS-a… Foto: Branislav Obrenović
Zvezdaš u Kaliforniji
…na čijem privesku takođe piše “Volim Partizan”. Foto: Branislav Obrenović
Malholand Hajvej (Mulholland Highway) Foto: Branislav Obrenović

Zatim smo ponovo izašli na okean:

Kratka pauza:

Srbija! (RSVMillenian gleda prema Tokiju) Foto: Branislav Obrenović
Zvezdaš u Kaliforniji
RSVMillenian je odlučio da se preseli u Kaliforniju, kupi GS-a, i predje u Partizanovce. Foto: Branislav Obrenović
Foto: Branislav Obrenović

Ostatak vožnje protekao je bez zaustavljanja jer je kiša polako počela da rominja. Nazad kod mene u stan smo stigli uveče, taman kad je krenula provala oblaka. Sve u svemu, super dan. Krivo mi je samo što je RSVMillenian morao tako brzo nazad za Čikago.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Ivan Pavlović
Ivan Pavlović
Osnovao bjbikers.com sajt davne 2005. godine, sa idejom da okupi motocikliste koji vole putovanja, vikend vožnje, moto sport i samostalno popravljanje svojih dvotočkaša. Inicirao većinu tradicionalnih BJB akcija. Minimizovao je vožnju motocikla po gradu, fokusirao se na moto stazu i višednevna putovanja. Suprug, otac dvoje dece.
18,935FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
114PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se