NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Portimao - Banjaja i Ducati nezaustavljivi

MotoGP Portimao – Banjaja i Ducati nezaustavljivi

-

Nova MotoGP sezona otvorena je na stazi Portimao sa dosta kontroverzi vezanih za sprint trku. Ipak, ako to stavimo po strani, trkanje je bilo zaista za svaku pohvalu.

Novi raspored trkačkog vikenda donosi mnogo više pritiska na vozače. Prva dva treninga petkom bitna su za određivanje da li će vozači ići direktno u Q2 ili će pak morati da prođu kroz Q1. To sve znači da vozači moraju još više da se trude tokom svakog treninga.

Da li zbog toga ili nečeg drugog, videli smo dosta padova tokom treninga i sprint trke. Najteži pad imao je Pol Espargaro na drugom treningu. Pad na brzom mestu učinio je da su Pol Espargaro i njegov GASGAS klizali sve do ograde udarivši u nju. Pol Espargaru se dugo ukazivala lekarska pomoć na stazi, a zatim je prebačen u obližnju bolnicu. Srećom, nije imao povrede opasne po život, ali nje prošao ni bezazleno. Povreda pršljenja, pluća, prelom vilice i još nekoliko povreda rezultat su tog teškog pada.

Nakon treninga svi vozači su tražili od direkcije trke da se postavi vazdušna ograda na mestu gde je Pol Espargaro pao.

Na kvalifikacijama najbrže vreme je postavio verovali ili ne Mark Markez iskoristivši zavetrinu Basitaninija. Drugo startno mesto osvojio je Banjaja ispred Horhe Martina.

MotoGP Portimao
Mark Markez osvojio pol poziciju Foto: Honda Racing Corporation

Sprint haos

Sprint trka bila je uzbudljiva i puna preticanja, ali i prilično haotična sa nekoliko padova. Od početka trke na vodećim pozicijama bili su Markez, Banjaja, Martin i Miler, ali ni ostali vozači nisu bili daleko.

Mir je pao prilikom pokušaja preticanja Kvartarara što je Francuza pomerio na 15. poziciju. Zbog opasnog manevra Mir je dobio kaznu dugog kruga koju je morao da odradi na normalnoj trci. Još teži pad doživeo je Bastianini ni kriv ni dužan. Naime, Marini je pokušao preticanje i samo za 1 stepen je napravio veći nagib nego u prethodnom krugu, što je bilo dovoljno da mu prednji točak prokliže i tom prilikom je počistio Bastianinija.

Bastianini je pao nezgodno i zaradio je prelom ključne kosti zbog čega će najverovatnije propustiti i narednu trku.

Za to vreme su se napred lepo trkali Markez, Banjaja i Martin koji je vodio veći deo trke. Kako je trka odmicala, tako je Mark Markez gubio ritam, a Martin i Banjaja su konstantno bili na prve dve pozicije.

Martin je vodio u poslednjem krugu, ali je Banjaja uspeo da ga prestigne i zadrži poziciju i dođe do prve pobede na sprint trci. Dok je Martin prolazio ciljem na drugoj poziciji, Markez se borio sa Apriliama i Milerom za treće mesto. Sva je prilika da bi Oliveira prošao ciljem na trećoj poziciji, da u poslednjem krugu nije napravio grešku i otišao široko propustivši Markeza, Milera, Vinjalesa i Aleš Espargara.

MotoGP Portimao
Banjaja pobedom započeo sezonu Foto: Ducati
MotoGP Portimao – Rezultati sprint trke Foto/Source: MotoGP.com

Moto3 zabava

Moto3 trka je bila čista zabava i odličan uvod za nedeljni program, ako izuzmeo incident sa kraja trke. Sasaki osvojio pol poziciju ispred novajlije Ruede i Kelsoa. Kelso je odlično započeo i poveo trku i tu počinje zaplet koji je trajao sve do ciljne linije.

Na vodećim pozicijama smenjivalo se nekoliko vozača i vodeću grupu činili su Kelso, Holgado, Rueda, Munjo, Moreira, Artigas, Masia, Nepa, itd.

Do samog kraja trke nije se moglo ni naslutiti ko bi mogao biti pobednik. Holgado na Tech3 KTM-u je bio najbrži i najsnalažljiviji i za to je zasluženo kroz cilj prošao kao provplasirani ispred Munjoza i Moreire kojem je ovo bio prvi podijum u Moto3 kategoriji.

Daniel Holgado pobednik Moto3 trke Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Denis Onču je u krugu za zagrevanje imao problem sa motociklom i morao je da startuje iz boksa. Onču je odvezao fantastičnu trku i do kraja je uspeo da se probije do 10. pozicije usput postavivši najbrži krug trke.

Na samom kraju trke dogodio se incident. Nakon što je prošao ciljnu liniju, Holgado je počeo da slavi i pustio je gas, na njega je velikom brzinom naleteo Kelso koji je skidao foliju sa kacige i nije video da Holgado usporava. Kelso je pokušao da zakoči, ali je bilo kasno i udario je u zadnji kraj Holgadovog motocikla. Holgado je ostao na točkovima, ali je Kelso pao. Srećom, delovalo je da Kelso nije teže povrđen.

MotoGP Portimao
MotoGP Portimao – Rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGP.com

Moto2Akostin čas vožnje

Moto2 trku sa pol pozicije startovao je Filip Salač ispred Kaneta i Akoste. Salačovo vođstvo nije dugo trajalo, pošto su ga brzo obišli Kanet i Akosta. Akosta je vodio celu trku, ali mu Kanet nije davao pardona i njih dvojica su vozili na točak gotovo celu trku u odličnom ritmu.

Akosta je uspeo da slomi Kaneta tek na 3 kruga pre kraja trke kada je Kanet potrošio prednju gumu i rešio da se zadovlji sa 20 bodova. Akosta je započeo sezonu na najbolji način, sa pobedom i 25 bodova.

Akosta otvorio sezonu pobedom Foto: Rob Gray (Polarity Photo)

Treće mesto je osvojio Toni Aroblino nakon proboja i borbe sa Salačem i Gonazalesom. Tokom jednog dela trke je čak uspevao da nadoknadi nešto vremena za vodećom dvojicom, ali je izazov bio prevelik i Arbolino je upisao podijum.

MotoGP Portimao
MotoGP Portimao – Rezultati Moto2 trke Foto/Source: MotoGP.com

Banjaja bez greške

MotoGP trka je započela pakleno. Oliveira je odmah uspeo da se probije na vodeće pozicije, ispred Banjaje, Markeza, Martina i Vinjalesa. Dobra zabava potrajala je samo par krugova. Mark Markez je opet napravio glupost. U trećoj krivini je napravio grešku pokušavši da prestigne Martina na kočenju. Udario je Martina u nogu, izgubio je kontrolu nad svojom Hondom i direktno je udario u Oliveiru. Markez i Oliveira su pali, a Portugalac je ostao na zemlji.

Nakon ovog incidenta trka je ušla u ustaljen ritam. Banjaja je vodio, a Vinjales je skoro celu trku uspevao da ostane unutar sekunde zaostatka. Pred kraj trke je Banjaja uspeo da napravi osetniju prednost i da se doveze do druge pobede ovog vikenda.

Banjaja sa dve pobede otvorio sezonu Foto: Ducati

Vinjales je bio zadovoljan drugom pozicijom i odličnim početkom sezone. Treće mesto osvojio je Bezeki koji je imao odličan ritam, ali nije uspeva da nadoknadi zaostatak i ugrozi Vinjalesa za drugu poziciju.

Najzanimljivija je bila borba za četvrto mesto u kojoj su učestvovali Aleks Markez, Bred Binder, Miler, Zarko, Aleš Espargaro i Kvartararo. Miler je dugo pokušavao da prestigne Aleks Markeza, ali je Markez koristio snagu Ducatija da uzvrati na pravcu. Zatim je Binder pokušao da nadmudri Aleks Markeza, ali takođe bezuspešno. Treba napomenuti da je Binder vozio sa bolovima u vratu, zadobijenim od pada.

Pred sam kraj trke, Zarko je uspeo da uradi ono što nisu mogli Binder i Miler. Prvo je prestigao pomenutu dvojicu, a zatim je u poslednjem sektoru staze obišao i Aleks Markeza i došao do četvrte pozicije. Ni Zarko nije bio u najboljoj formi jer je tokom celog vikenda patio od virusa.

MotoGP Portimao
MotoGP Portimao – Rezultati MotoGP trke Foto/Source: MotoGP.com

Nećemo imati puno vremena da se slegnu strasti do sleedeće trke, već vas već narednog vikenda čeka novi trkački vikend na stazi Termas de Rio Hondo u Argentini.

Za utiske o MotoGP Portimao trkačkom vikendu, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.