NaslovnaMoto SportMotoGPPredstavljamo: Moto2 motocikl i njegove specifikacije

Predstavljamo: Moto2 motocikl i njegove specifikacije

-

Moto2 šampionat 2010. godine zamenio je dvotaktne motore od 250 cm3. Za razliku od dvotaktne ere kada su voženi prototipovi raznih proizvođača, Moto2 šampionat je koristio jedinstvene motore. Prvo je od početka šampionata do 2019. godine korišten motor iz Honde CBR600RR. Zatim se prešlo na Triumph od 765 cm3 i zato danas predstavljamo Moto2 motocikl i njegove specifikacije.

MotoGP kao kruna svih kategorija trkanja na dva točka ima svoje kategorije: Moto3 za one koji tek treba da stasaju, zatim Moto2 kao prelaznu kategoriju i navikavanje na snažnije motocikle i priprema za prelazak u MotoGP.

Budući da se krajem prve dekade 2000. godina nazirao kraj dvotaktnim motorima, bilo je vreme da se pređe na četvorotaktne motore. Pošto je WSS šampionat već postojao i u kom su se takmičili razni proizvođači sa motociklima koje pokreću agregati od 600 cm3 i 675 cm3 DORNA je morala da smisli nešto novo.

Želeli su izjednačeno takmičenje u kom kvalitet vozača dolazi do izražaja. Zatim su došli na ideju da svi vozači i timovi koriste identičan agregat. Od 2010. – 2019. godine korišteni su agregati iz Honde CBR600RR. Nakon isticanja poslednjeg ugovora sa Hondom došlo je do promene. Triumph je sa svojim 765 motorom ušao u Moto2 šampionat.

Bila je to promena na bolje jer vremešni motor iz CBR600RR-a nije bio toliko konkurentan i zanimljiv za vožnju jer je imao malo snage i to samo na visokim obrtajima.

Triumph 765 motor

Triumph je nadaleko poznat po svojim trocilindrašima. Iako bazni model (Street Triple RS) koji Triumph koristi u serijskoj proizvodnji isporučuje nešto preko 120 KS, u Moto2 su te specifikacije nešto bolje.

Moto2 motocikl i njegove specifikacije
Moto2 motocikl i njegove specifikacije Foto: Triupmh

Agregat je pripremljen da izdrži napore te je samo za 2023. godinu doživeo unapređenja poput novih klipova, klipnjača, sa većim kompresionim odnosom i pritiscima u cilindru. Maksimalan broj obrtaja je podignut za 400 O/Min (maksimalan broj obrtaja sada iznosi 14.400 O/Min). Sa ovim prepravkama agregat je snažniji za 5 KS i maksimalna snaga koju ovaj agregat isporučuje trenutno je nešto preko 140 KS. Sa agregatom ove snage, Moto2 motocikl je na dužim pravcima sposoban da uhvati i 300 km/h!

Timovi na raspolaganju imaju 6 različitih prenosnih odnosa koje smeju da koriste i usklađuju u zavisnosti od konfiguracije staze i potreba.

Triumph nije morao da razmišlja samo o snazi agregata, već i o maksimalnoj propisanoj buci. Moto2 agregat ne sme da bude glasniji od 118 db/A na 5.500 O/Min.

Moto2 motocikl i njegove specifikacije

Izbor goriva i ulja prepušten je ekipama, ali i tu postoje ograničenja. Svako ulje koje se koristi mora prvo da se homologuje i uzorak odnese na ispitivanje kako bi bilo unutar propozicija. Gorivo ne sme da ima oktanski broj manji od 95 RON ili veći od 102 RON. Osim ograničenja u oktanskom broju, postoje i razne druge propozicije poput maksimalne dozovoljene količine kiseonika u gorivu, zatim gustine goriva na 15 stepeni celzijusa, itd.

Agregati se dostavljaju ekipa, prema nasumičnom izboru. Svi agregati su zapečaćeni i timovi ne mogu da vrše promene na agregatu, osim zamene ulja i rashladne tečnosti.

Šasija po izboru

Po pitanju šasije ekipe imaju slobodan izbor. Dozvoljena je upotreba bilo kog proizvođača šasiju, ukoliko se ne koriste nedozvoljeni materijali i ako se ne izlazi iz propisanih ograničenja u masi i dimenzijama. Takođe, šasija mora biti čist prototip. Dakle, ne sme se koristiti šasija iz serijske proizvodnje.

Trenutno se za čast i prvo mesto u kategoriji konstruktora šasija bore Kalex, Boscoscuro i Forward. Do prošle godine imali smo i MV Agustu koja se za ovu sezonu povukla iz takmičenja, kao i Suter. KTM je još pre 2 sezone odustao od konstrukcije šasija za Moto2, već su se posvetili Moto3 i MotoGP šampionatu. KTM je bio i jedini koji je koristio WP ogibljenje, a sada i oni koriste Ohilns u Moto2 šampionatu, dok u Moto3 i MotoGP-u i dalje koriste WP.

Minimalna težina vozača i kompletnog motocikla sme da iznosi 217 kg. Ukoliko nekim slučajem vozač i motocikl imaju manje od 217 kg, tada se mora dodati balast na motocikl kako bi se ispunile norme.

Za izradu kočionih diskova ne sme se koristiti materijal poput karbona i sadržaj keramičkih kompozitnih materijala ne sme da prelazi 2%. U suštini, koriste se kočioni diskove koje možete pronaći u slobodnoj prodaji. ABS nije dozvoljen i svi motocikli moraju biti opremljeni štitnikom kočione poluge.

Moto2 motocikl i njegove specifikacije Foto: Luca Gambuti, KTM

Dozvoljena je upotreba konvencionalnog ogibljenja koje se može naći u prodaji. Nije dozvoljeno elektronski podesivo ogibljenje, već samo ručno podesivo ogibljenje i amortizer upravljača.

Postoje ograničenje i zahtevi sa dimenzijama poput širine upravljača koja ne sme da prelazi 200 mm od tačke kačenja. Motocikl mora biti sposoban da dostigne ugao od minimum 50 stepeni, a da neki od delova ne počne da kači podlogu. Upravljač mora da ima minimalan ugao zakretanja od 15 stepeni.

Ograničen broj guma

Dunlop je jedini dobavljač guma za Moto2 kategoriju i svakog vikenda vozačima na raspolaganje stavlja ukupno 17 guma (8 prednjih i 9 zadnjih).

Elektronika

Moto2 motocikli su prilično ograničeni što se elektronike tiče. Magneti Marelli ECU koriste svi timovi i obavezan je. Vozačima je na raspolaganju 20 mapa preko kojih mogu da podešavaju isporuku snage, zatim 20 mapa za podešavanje motornog kočenja. Pošto Moto2 motocikli nemaju kontrolu podizanja prednjeg točka, svaka od pomenutih mapa može se povezati sa određenim stepenom prenosa. Tako vozač može imati npr. 80% snage u 1. stepenu prenosa, itd.

Unutar tih 20 mapa isporuke snage nalaze se i 3 mape za kontrolu startova (launch control). Za promenu brzine svi vozači koriste kvik šifter koji funkcioniše naviše i naniže.

Magneti Marelli Moto2 elektronika Foto: Magneti Marelli

Kao što možete videti, Moto2 motocikl nije toliko kompleksan u poređenju sa MotoGP motociklom. Elektronika je minimalna i većina kontrole je u rukama samog vozača. U Moto2 šampionatu do izražaja više dolazi vozač i sposobnost ekipe da nađu optimalno podešavanje motocikla za svaku stazu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.