April 10, 2020
Naslovna Moto Sport MotoGP test Katar - Suzuki i Yamaha favoriti

MotoGP test Katar – Suzuki i Yamaha favoriti

-

Katar i staza Losail ugostili su ove nedelje poslednji MotoGP test pred početak sezone. Poslednji MotoGP test bio je izuzetno zanimljiv i čini nam se da su pred ovu sezonu karte dobro promešane po pitanju konkurentnosti ekipa. Čini se da su neke ekipe koje su do sad bile favoriti malo izgubile svoju prednost.

Tako smo ne testu imali prilike da vidimo kako se neke ekipe muče da nađu pravi ritam, dok su ekipe poput KTM -a i Aprilie prilično napredovale. Za početak ćemo krenuti od ekipe koja je izgleda u najvećim problemima.

Honda u problemima

Tokom testa na Sepangu, Kal Kračlou se žalio da je Honda RC213V za ovu sezonu gora u odnosu na prošlu sezonu. Ispostavilo se da se taj problem još više ispoljio na Losailu koji poseduje duge krivine. Honda se i prethodnih sezona mučila sa ponašanjem prednjeg kraja prilikom ulaska u krivinu, a ovogodišnja verzija Honde očigledno ima još izraženiji problem.

Na ulasku u krivinu zadnji kraj motocikla gura prednji kraj, pri čemu vozač ne može da drži putanju koju želi, što dodatno iziskuje još veći fizički napor za vozača.

Najveći problem za Hondu je što ne može da utvrdi da li je problem do agregata, šasije, elektronike ili do nove mišelinove zadnje gume. Trećeg i poslednjeg dana testa u Hondi su bili toliko zbunjeni da su iz LCR garaže uzeli jedan Nakagamijev motocikl, budući da on vozi RC213V iz prethodne sezone.

MotoGP test Katar
Honda i Markez u problemima Foto: HRC Press

Zatim je Markez upoređivao prošlogodišnju verziju sa ovogodišnjom kako bi utvrdio da li je problem u gumama ili samom motociklu. Kasnije, takođe tokom trećeg dana, Markez je vozio RC213V sa delovima sa ovogodišnjeg, prošlogodišnjeg pa čak i delovima RC213V iz 2018. godine.

Tokom testa Markez je prvog i drugog dana doživeo padove. Najteži pad dogodio se prvog dana u krivini broj devet, kada je Markez totalno uništio motocikl prilikom pada.

Drugog dana testa je i Kračlou imao pad. Posle pada se prilično ugruvao te taj dan više nije izlazio na stazu. Kračlou se tokom testa žalio na upravljivost ovogodišnje verzije Honde, dok smo po prvi put mogli da čujemo i Markeza kako se žali da je ova verzija RC213V prilično teška za upravljanje.

Honda RC213V 2020
Kračlou je kritikovao novu Hondu RC213V Foto: LCR Press

Za padove Markeza delimični krivac je i njegovo nedovoljno opravljeno rame. Markez je izjavio kako je morao više da koristi noge prilikom ulaska u krivinu jer mu rame nije dovoljno oporavljeno, a da neke od padova nije mogao da spreči jer mu je rame još uvek slabo.

Aleks Markez se privikava na MotoGP motocikl i nije mogao mnogo da pomogne svojoj ekipi što se povratnih informacija tiče. Iz tog razloga Honda se oslanjala na informacije Kračloua i Markeza.

Sa druge strane Nakagami je tokom testa neretko bio brži od ostalih Hondi, što govori da je RC213V iz prošle sezone očigledno bolja od ovogodišnje verzije. Nakagami takođe još nije dovoljno oporavljen od operacije ramena i drugog dana testa vozio je pod lekovima protiv bolova.

MotoGP test Katar
Nakagami je bio prilično brz tokom testa Foto: LCR Press

Problem za Hondu je taj što ako je problem u agregatu nemaju dovoljno vremena da isprave grešku i naprave novi agregat, jer u narednim danima moraju da se zapečate agregati. Ukoliko je problem do šasije ili elektronike, verujemo da će Honda vredno raditi na rešavanju problema.

Suzuki veliki favorit pred prvu trku

Što se Suzuki ekipe tiče vidi se očigledan napredak oba vozača i motocikla u odnosu na prošlu sezonu. Suzuki je od prvog dana testa bio poprilično brz. Rins i Mir vretli su veoma konstante brze krugove.

Suzuki je u ovom trenutku možda i najkompletniji motocikl na kompletnoj MotoGP startnoj postavi. Imaju solidnu maksimalnu brzinu, odličnu stabilnost na kočenju i veoma dobru upravljivost. Suzuki osim šasije nije ništa drastičnije menjao.

MotoGP Test katar
Rins ozbiljan favorit za titulu Foto: Suzuki MotoGP Press

Žintoli je testirao šasiju na Sepangu, a zatim su istu tu šasiju probali Mir i Rins. Ponašanje nove šasije im se toliko svidelo da je Suzuki između testa na Sepangu i testa na Losailu napravio još po jednu šasiju za Rinsa i Mira.

Sva tri dana testa Rins i Mir završavali su u vrhu. Što je najbitnije, Rins je izgleda rešio problem sa brzim kvalifikacionim krugom, što mu je bio veliki problem prošle sezone. Ako na trkama situacija bude poput ove na testu, možemo slobodno izdvojiti Suzuki kao favorite za pobede i podijume tokom cele sezone.

Suzuki GSX-RR
Mir je bio veoma brz, MotoGP test Katar Foto SuzukiMotoGP Press

Yamaha znatno bolja u odnosu na prethodne godine

Od svih favorizovanih ekipa, Yamaha je možda i najviše napredovala, bar prema ovome što smo imali prilike da vidimo na testovima. Sva četiri vozača voze na verzijama M1 za 2020. godinu.

Yamaha M1 za 2020. godinu dobila je novi agregat zahvaljujući kojem se maksimalna brzina povećala u proseku za 5 km/h. Međutim, to nije dovoljno. Rosi je istakao da im je maksimalna brzina za sada najveći problem. Drugog dana testa Rosi nije mogao da ostane u zavetrini Zarkovog Avintia GP19 Ducatija.

Rosi
Yamaha M1 znatno bolja Foto: Yamaha Racing Press

Ipak, Yamaha je unapredila M1 po pitanju ubrzanja na izlasku iz krivina kao i po pitanju preteranog trošenja zadnje gume. Osim novog agregata, M1 ima novu šasiju, zadnju viljšku kao i “holleshot” uređaj za startovanje, sličan onom koji poseduje i Ducati.

Svi Yamahini vozači imali su odličan ritam tokom testa. Najviše su se istakli Maverik Vinjales i Fabio Kvartararo. Za njima za nijansu zaostaju Valentino Rosi i Franko Morbideli. Yamaha je ozbiljno radila tokom zime i konačno se vide plodovi njihovog rada.

MotoGP test Katar
Maverik Vinjales je u odličnoj formi Foto: YamahaMotoGP Press

Inovativni Ducati

Ekipa o kojoj su ponovo puno pričalo tokom prethodna dva testa je opet Ducati! O Ducatiju GP20 nije se pričalo zato što su vozači Ducati-ja bili najbrži na testu, već zbog novih inovacija koje su doneli na GP20 motocikl.

Radi se o uređaju koji podiže ili spušta visinu motocikla tokom vožnje. Prvi put je to primetio Rins tokom trke na Sepangu na Milerovom Pramac Duacti-ju. Tokom Katar MotoGP testa konačno je potvrđeno da tako i nešto zapravo postoji. Sa leve strane upravljača Milerovog motocikla nalazi se poluga sa zelenom i crvenom tipkom koja je sajlom povezana za nešto. A tokom testa uočeno je i kako zadnji kraj Milerovog motocikla “igra” na izlazu iz krivine kada se igrao sa podešavanjem motocikla.

Prema svemu sudeći ovaj uređaj ponajviše ima ulogu kod ubrzanja, tako što na pravcima spušta težište motocikla i smanjuje aerodinamički otpor. Potvrda te teorije je i maksimalna brzina od 355,2 km/h koje je Miler postigao tokom testa. Da li će se drugi timovi žaliti na ovaj uređaj ili će ga kopirati kao i prethodni izum koji je Ducati doneo na stazu, videćemo već posle prve trke.

Zapravo, Miler je rekao da taj uređaj nije novina, jer ga je koristio još od trke na Tajlandu prošle godine i da uređaj doprinosi povećanju performansi.

Osim ovog uređaja, Ducati je doneo i novi agregat, za koji su se svi vozači složili da je znatno bolji od prethodnog. Da se razumemo, snaga agregata više nije presudna za maksimalnu brzinu, bar kada je o Ducati-ju reč. Sada je bitno kako snagu agregata preneti na podlogu i kako sprečiti da se prednji točak podiže na izlasku iz krivine.

Ducati se igrao i sa novom šasijom, pošto nova Mišelin zadnja guma ne odgovara toliko ni Ducati-ju, pa se u timu trude da prilagode motocikl novoj gumi.

Poslednjeg dana Ducati je montirao i nova aerodinamička krilca koja prema rečimu Tardocija pomažu pri ulasku u krivinu.

Zbog velikog fokusa na razvoj motocikla i tesnog plana tesitranja nismo ni videli spektakularno brze krugove vozača Ducati-ja, ali ceo test je generalno bio veoma tesan što se vremena tiče i na kraju trećeg dana čak 15 vozača bilo je unutar jedne sekunde!

Drugog dana testa je i Zarko “proradio”, a možda bi i poslednjeg dana testa postavio dobro vreme da njegov Ducati GP19 nije ispustio dušu u poslednjih 15 minuta testa kada je Zarko izašao na stazu da juri brz krug.

Frančesko Banjaja se značajno popravio i ove godine voziće GP20.

KTM napravio dobar napredak

Dve ekipe koje su naročito srećne posle tesa su fabrička KTM ekipa i Tech3. Novi KTM RC16 je prema rečim Pol Espargara znatno bolji. Nova šasija i novi agregat pomogli su da KTM unapredi ulazak i prolazak kroz krivine. Majk Lajtner je izjavio da je hardver KTM -a spreman za sezonu. Što u prevodu znači da su svim mehaničkim delovima zadovoljni, ali da moraju da još rade na elektronici.

Pol Espargaro je tokom testa bio fokusiran da simulacijama trke i želi da radi na smanjenju potrošnje zadnje gume kao i na konstantnosti tokom trke.

MotoGP test Katar
Pol Espargaro zadovoljan novim KTM -om, MotoGP test Katar Foto: Polarity Photo KTM Press

Posebno treba pohvaliti novajliju Bred Bindera. Binder je tokom dosadašnjih testova tiho radio na prilagođavanju na MotoGP KTM RC16, da bi poslednjeg dana postavio brzi krug i završio na devetoj poziciji, a uz to je bio i najbrži KTM.

Iker Lekuona i Migel Oliveira su takođe vredno radili. Oliveira je dobio istu verziju RC16 kao i Pol Espargaro, budući da jedino njih dvojica mogu da izvrše porđenje sa prošlogodišnjom verzijom.

KTM RC16 MotoGP
Bred Binder odlično napreduje Foto:Polarity Photo KTM Press

Aprilia zadovoljna i zabrinuta

U Aprila garaži vladaju zadovoljstvo i zabrinutost. Nova Aprilia RS-GP je konačno dobar motocikl. Aleš Espargaro je tokom svih intervijua hvalio novi motocikl. Jedini problem za sad je što novi RS-GP ima malo problema sa proklizavanjem zadnjeg točka na izlasku iz krivine kada je temperatura staze niža. Taj problem mogao bi da se ispolji samo u Kataru na stazi Losail, pošto se na ostalim trkama vozi uglavnom po sunčanom i toplom vremenu. Svakako, RS-GP je nov motocikl te ima prostora za poboljšanja.

Jedina stvar oko koje se Aprilia dvoumi posle testa je koji agregat da odaberu. U igri su dva agregata. Jedan koji pruža veću maksimalnu brzinu i drugi koji je nešto slabiji, ali je zato pouzdaniji i ima bolji obrtni moment na nižim obrtajima.

Aprilia RS-GP
Aprilia RS-GP znatno bolja od prethodne Foto: Aprilia.com

Stvar koja brine Apriliu je to što bi mogli da ostanu bez Janonea zbog doping afere. Janone još nije dobio presudu i nije vozio test iako je bio prisutan u Kataru. Umesto Janonea test je vozio Bredli Smit.

Zanimljivo je i to što je Aprilia izjavila da je Lorenco Savadori novi test vozač Aprilie. Menadžment Aprilie odlučio se na ovaj potez za slučaj da Janone ne bude mogao da vozi ove sezone. Pretpostavka je da će u tom slučaju Bredli Smit biti drugi vozač Aprilie.

Mišelin doneo novu verziju zadnje gume

U Mišelinu ne sede skrštenih ruku. Za ovu sezonu unapredili su zadnju gumu koja prema rečima Pijera Taramasua može da izdrži i do 15 krugova bez da gubi na performansama, a posle 15 krugova prijanjanje neznatno opadne. Prema njihovim proračunima, nova zadnja guma trebala bi da donese u proseku za 0,4 sekunde brža vremena po krugu. Zadnja guma sada ima znatno tvrđi obod koji pogoduje bržem prolasku kroz krivine pod većim uglom. Takva zadnja guma je još jedan dodatni razlog zbog kojeg su Yamaha i Suzuki mnogo konkurentniji.

Iako su vremena sa testa merilo toga koliko je ko napredovao, ipak test treba uzeti sa rezervom jer neke ekipe ili vozači možda nisu dali svoj maksimum. Pravo stanje stvari videće se već sledećeg vikenda kada se vozi prva MotoGP trka, upravo na stazi Losail u Kataru gde je i vožen ovaj test.

U narednom delu možete pogledati vremena sa sva tri dana testa, ali i kratak video sa sva tri dana testa. Za diskusiju o MotoGP-u predlažemo da svratite do dela foruma namenjenog moto sportu.

Vremena sa prvog dana testa:

Vremena sa prvog dana testa:
MotoGP test Katar, prvi dan Izvor: MotoGP.com

Vremena sa drugog dana testa:

MotoGP test Katar
MotoGP test Katar, drugi dan Izvor: MotoGP.com

Vremena sa trećeg dana testa:

MotoGP test Katar, treći dan Izvor: MotoGP.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
16,569FanovaLajkuj
965PratilacaZaprati
92PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se