July 25, 2021
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoNovi KTM 450 Rally Replica - Spreman za najteža takmičenja

Novi KTM 450 Rally Replica – Spreman za najteža takmičenja

-

Čim se Dakar reli završi, proizvođači odmah počinju sa pripremama za naredni reli i sa poboljšanjima na takmičarskim motociklima. KTM očigledno nije sedeo skrštenih ruku i već sada je dostupan KTM 450 Rally Replica, motocikl napravljen da savlada sve prepreke.

KTM 450 Rally Replica je čistokrvni takmičarski motocikl koji se iz godine u godinu unapređuje. Matijas Walkner, Tobi Prajs i Sem Sanderlend nisu imali sreće da osvoje ovogodišnji Dakar reli. Zato je KTM rešio da manji modifikacijama učini 450 Rally Replica motocikl kompetentnijim.

Novi menjač glavna promena na agregatu

Srce ovog motocikla i dalje čini jednocilindrični, vodeno hlađeni agregat radne zapremine 449,3 cm³, sa jednom bregastom osovinom u glavi. Agregat je manje – više ostao netaknut. Kutija filtera za vazduh i “twin – air” filteri postavljeni su iznad agregata kako bi omogućili što bolji protok vazduha.

Keinih tela gasa prečnika 44 mm upravlja optimalnom isporukom vazduha i gorva. ECU mape su unapređene i dodate kako bi se iskoristila maskimalna snaga iz svakog stepena prenosa.

KTM 450 Rally Replica
Foto: KTM

Kad smo kod menjača, on je ujedno i najveća novina što se agregata tiče. Reč je o Pankl menjaču sa identičnim odnosima koje koristi fabrička ekipa. Menjač ima unapređen mehanizam promene stepena prenosa koji omogućava mekšu promenu stepena prenosa. Komponente unutar menjača tretirane su sa specijalnim završnim premazom kako bi se poboljšala pouzdanost i izdržljivost.

Što se samih performansi tiče, te podatke KTM ne objavljuje pošto je reč o čisto takmičarskom motociklu, pa smo nažalost uskraćeni za te informacije.

Nova zadnja viljuška

Na polju šasije je 450 Rally Replica takođe dobio par izmena. Cevasta šasija napravljena je od hrom-molibdena i već godinama KTM na tom polju odrađuje odličan posao. Model za 2022. godinu dobio je novu livenu, ultra laku aluminijumsku zadnju viljušku. Kačenje na zadnji amortizer postavljeno je tako da se više sile direktno prenosi na potpuno podesivi zadnji amortizer.

Novi KTM 450 Rally Replica dobio je i poslednju generaciju WP ogibljenja. Radi se o XACT PRO prednjoj viljušci sa prečnikom štapova od 48 mm XACT PRO zadnjem amortizeru.

Oklopi su dizajnirani tako da budu što uži i da vozaču omoguće što više manevarskog prostora.

KTM 450 Rally Replica
Foto: KTM

Neizostavna stvar za reli motocikl je i navigacioni deo, smešten u kokpitu tako da vozaču u svakom trenutku pruži pregled.

KTM 450 Rally Replica u limitiranoj verziji

Sada već normalna stvar je i to da KTM pravi svega 80 primeraka 450 Rally Replica motocikla. Budući da je ovaj model juče zvanično pušten u prodaju, verovatno će već u narednih par dana biti rasprodati svi primerci. Cena nije zvanično objavljena.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se