NaslovnaMoto GaražaPredlog zakona: ukidanje probne dozvole za A kategoriju

Predlog zakona: ukidanje probne dozvole za A kategoriju

-

Od kako je uvedena probna dozvola za A kategoriju, povelo se mnogo polemika i pojavilo se dosta nelogičnosti. Srećom, izgleda da ministarstvo prati i uvažava predloge. Prema novom nacrtu zakona, možda sledi ukidanje probne dozvole za A kategoriju u nekim slučajevima, odnosno neki novopoečeni vlasnici A1, A2 ili A kategorije možda neće dobiti probnu vozačku.

Zakon o probnim dozvolama do sad je propisivao da svi vozači koji polože А1, А2, А ili B, a ukoliko nisu posedovali probnu dozvolu, izdaje im se probna dozvola za kategoriju koju su stekli.

Tu se dolazilo do nelogičnosti da su na primer vozači koji su kategorije položili pre 20 i više godina, morali da imaju probnu dozvolu za A1, A2 ili A kategoriju. Druga nelogičnost povodom probne dozvole za kategoriju odnosi se na to što je jedino ograničenje vožnja u periodu između 23.00 – 06.00 časova, kao i ograničenje brzine kretanja na 90% od propisane brzine.

Uvidevši nelogčnosti da iskusniji vozači poseduju probnu vozačku dozvolu, napisan je predlog zakona koji glasi:

Члан 20.
У члану 182. после става 9, додају се нови ст. 10. и 11. који гласе:
„Лицу које први пут положи возачки испит за управљање возилима А1, А2 или А
категорије, уместо пробне возачке дозволе, издаје се возачка дозвола у складу са
одредбама члана 179. овог закона, ако поседује возачку дозволу за управљање возилима
АМ и В категорије.

Изузетно, на возача са пробном возачком дозволом, док управља возилом које
користи министарство надлежно за унутрашње послове, Војска Србије и службе
безбедности, не примењују се ограничења из става 5. тач. 1), 3), 4) и 5) и ст. 7. и 9. овог
члана.
Досадашњи став 10. постаје став 12.ˮ

Član 182 u ZOBS-u propisuje izdavanje probne vozačke dozvole. Dakle, predlog zakona propisuje ukidanje probne vozačke dozvole za pomenute kategorije, čak iako prethodno niste imali probnu dozvolu za B kategoriju. To znači da ukoliko posedujete dozvolu za B kategoriju u dužem vremenskom periodu, pre uvođenja probne dozvole, nećete dobiti probnu dozvolu za A1, A2 ili A kategoriju.

probna vozačka dozvola za A kategoriju
ukidanje probne dozvole za A kategoriju, za neke vozače

Ovaj predlog zakona ima daleko više smisla, jer već takoreći iskusnijim vozačima nekoj od drugih kategorija ne nameće obavezu probne dozvole. Ukoliko neki vozač po prvi put polaže A1, A2, A ili B kategoriju, on će svakako dobiti probnu dozvolu za položenu kategoriju i na taj način se novi vozači smisleno ograničavaju na propisane odredbe.

Nakon predloga zakona, ostaje samo da vlada izglasa i usvoji ovaj predlog koji podržavamo jer je daleko logičniji.

Kada zakon bude usvojen, obavestićemo vas putem novog teksta ili možete pratiti temu na forumu koju smo posvetil upravo ovom problemu i gde možete pročitati iskustva drugih vozača.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.