NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoSYM Maxsym TL 508 - Skuter vredan pažnje

SYM Maxsym TL 508 – Skuter vredan pažnje

-

U poslednje vreme se u svetu maxi skutera često vodi polemika o SYM Maxsym TL 508, kojeg često porede i sa Yamahom TMax 560 koja je uvek predstavjala sam vrh ponude maxi skutera. Zato smo rešili da vidimo šta to Maxsym TL 508 nudi od komponenti i performansi na papiru, a kasnije u toku godine ćemo verovatno raditi i test ovog skutera.

SYM Maxsym TL 508 je naslednik modela TL 500 kojeg je pokretao nešto slabiji agregat i slabija specifikacija ostalih komponenti. SYM je želeo da se dodatno nametne na tržištu kao konkurentan maxi skuter i zato su ozbiljno pristupili potpuno redizajnu i nisu nimalo štedeli na komponentama kako bi Maxsym TL 508 sa ponosom bio njihov vodeći skuter. Osim toga, žarko su želeli da izvrše udar na već pomenuti TMax 560.

Agregat, ogibljenje, šasija, sve je projektovano da pruži što bolja upravljivost u gradu, ali i da se može uputiti van grada na izlete i putovanja.

SYM Maxsym TL 508
Foto: SYM Italia

Snažan dvocilindraš

Prethodni SYM TL 500 je pokretao dvocilindrični agregat radne zapremine od 465 cm3. Taj agregat je otišao u zaborav i Maxsym TL 508 sada pokreće takođe dvocilindrični redni sa 4 ventila po cilindru, vodeno hlađeni agregat, ali radne zapremine od 508 cm3. Cilj pri konstruisanju novog agregata osim pružanja što više snage i obrtnom momenta bilo je i zadovoljavanje Euro5 emisionog standarda kako bi mogao da bude distribuiran na tržištu Evrope.

Posebna pažnja bila je posvećena radu na uklanjanju svih mogućih vibracija. Kvačilo potopljeno u ulju, a da bi se izbegli problemi sa kaišem, finalni prenos je preko lanca i lančanika.

SYM Maxsym TL 508
Foto: SYM

Maksimalna snaga iznosi 45.54 PS (33 kW) na 6.750 O/Min uz maksimalni obrtni moment od 49.9 Nm na 5.250 O/Min.

Snažne kočnice i dobro ogibljenje

SYM se odlučio da koristi cevastu šasiju kako bi masa motocikla bila što je niže moguće, a da pri tome dobiju odnos optimalne čvrstoće i elastičnosti kako bi skuter sadržao dovoljno stabilnosti na kočenju i ubrzanju, a da pri tome ne gubi na agilnosti kroz krivine.

Napred je ugrađena obrnuta prednja viljuška koja nije podesiva. Zadnji amortizer postavljen je bočno sa leve strane skutera i ima mogućnost podešavanja predopterećenja opruge što je veliki plus jer neki konkurentni modeli nemaju tu mogućnost.

U SYM-u očigledno nisu želeli da štede na kočnicama i da ih dimenzionišu da budu taman. Napred se nalaze dva talasasta diska prečnika 275 mm i četvoroklipne kočione čeljusti. Pozadi se takođe nalazi disk prečnika 275 mm i naravno ABS se podrazumeva.

Foto: SYM

Oba točka su prečnika 15″ i napred se nalazi guma u dimenzijama 120/70 R15, dok je pozadi guma 160/60 R15. Šira zadnja guma trebalo bi da obezbedi prianjanje u većini uslova.

Međuosovinsko rastojanje iznosi 1.543 mm i raspored mase je tačno 50% na prednjem i 50% na zadnje točku. Ukupna masa Maxsym TL 508 skutera iznosi 227 kg što uključuje i zapreminu rezervoara od 12,5 litara. Prosečna potrošnja goriva iznosi oko 4,5 litre što uz pomenutu zapreminu rezervoara omogućava autonomiju od oko 280 km.

Jedna od praktičnih i neizostavnih stvari svakog skutera jeste prostor za odlaganje stvari ili kacigu. U slučaju Maxsym TL 508 modela u prostoru ispod sedišta mogu da stanu dve jet kacige ili jedna full face kaciga.

SYM Maxsym TL 508
Foto: SYM Italia

Budući da je SYM planirao da Maxsym TL 508 izađe i van grada, ugrađen je viši, podesiv vetrobran.

LED svetlosna grupa i agresivan dizajn

Bilo bi nezamislivo da pored dobrih ostalih komponenti SYM nije ugradio i kompletnu LED svetlosnu grupu. Prednjim krajem dominira far iz jednog komada koji se sastoji od četiri LED svetla zadužena za osvetljenje puta. Pokazivači pravca i zadnje svetlo su takođe izvedeni u LED tehnologiji.

Od zanimljivih elektronskih stvarčica SYM nije preterivao. Instrument tabla se sastoji od velike i pregledne instrument table iz tri dela. Na levoj strani se nalaze indikatori upozorenja, centralnim delom dominira analogno – digitalni obrtomer, dok se na desnoj strani nalaze podaci o brzini kretanja i ostale informacije.

SYM Maxsym TL 508
Foto: SYM

Kontrola proklizavanja je uključena u paket ponude, mada postoje verzije i bez kontrole proklizavanja, što uz ABS čini da vožnja bude bezbedna u svim uslovima.

Sam dizajn je agresivan i elegantan. Prednji kraj se ističe, naročito sa višim vetrobranom postavljenim pod takvim uglom da prati linije prednje maske. Sedište za vozača i suvozača je dvostepeno i široko i kompletan skuter deluje kompaktno, bez previše detalja koji štrče.

SYM Maxsym TL 508
Foto: SYM

Generalno gledajući perfromanse i dizajn SYM je odradio dobar posao još jednom dokazavši da ume da napravi skuter koji može da se nosi sa konkurencijom i da dođe po prihvatljivoj ceni.

Budući da je firma EuroSumar zvanični uvoznik za SYM skutere i motocikle, raspitali smo se oko informacije o ceni. Cena za SYM Maxsym TL 508 iznosi 9.400 eura i dostupni su za trenutnu isporuku. Ukoliko vas zanima kako Maxsym TL 508 izgleda uživo, možete ga pogledati u EuroSumar salonu koji se nalazi na adresi Vojislava Ilića 145 u Beogradu. Takođe možete posetiti i njihov web sajt.

Što se tiče garancije, SYM daje 2 godine garancije i 15.000 km, ali EuroSumar na osnovu svog iskustva podigao je garanciju na 3 godine i dodatnih 15.000 km, odnosno 30.000 km.

Ukoliko imate iskustva sa ovim skuterom, možete posetiti temu na forumu i izneti svoj utisak.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.