June 2, 2023
NaslovnaMoto PutopisiPredlozi za izlete motociklom u Srbiji - Dvorac Engelman

Predlozi za izlete motociklom u Srbiji – Dvorac Engelman

-

Selo Svetićevo u opštini Bačka Topola samo je jedno od vojvođanskih mesta koja polako nestaju. Iako je do pre četrdesetak godina selo brojalo preko 1200 ljudi, danas jedva da ih ima oko stotinu. Kao nemi svedok pređašnjih vremena, sudbinu sela deli i odavno napušteni dvorac Engelman

Iako ruiniran, svojim autentičnim izgledom kao da priča priču kako je izgledalo kada su ovim prostorima vladali lokalni grofovi i veliki vlastelini. Pre više od 100 godina (oko 1910.) najmoćniji plemić ovog kraja, Jane Engelman sazidao je dvorac sebi i svojoj porodici. Zgrada letnjikovca pripada tipu poljskih dvoraca građenih u prostranom negovanom parku. Osim što se nalazi u blizini reke Čik, u samom parku se nalaze neke retke i egzotične vrste biljaka što mu daje posebnu draž.  

Prvi udarac dvorac je pretrpeo tokom socijalističkih revolucija koje su 1919. tutnjale evropom, kaštel je zaposednut i opljačkan. Besni siromašni kmetovi, ratni veterani i ostali građani uzimali su i raznosili ko je šta dohvatio i stigao. Međutim, Engelmanu je sve bilo vraćeno, čak je i francuski odred koji je privremeno bio stacioniran u blizini aktivno učestvovao u potrazi za predmetima.

Glavni i konačni udarac vlastelinu je načinjen državnom konfiskacijom njegove zemlje i imovine od strane nove vlasti Kraljevine SHS, što je ujedno bio i kraj jednog istorijskog perioda. Vremenom je oko objekta sve porušeno, da bi na kraju ostali samo goli zidovi ovog velelepnog zdanja.

Engelmanov letnjikovac je danas pred urušavanjem, jer objekat nažalost nikada nije stavljen pod zaštitu države. A i da jeste… Bilo je doduše nekih pokušaja da se kaštel zaštiti kao spomenik kulture. Rezultat tih pokušaja možete videti na mojim fotografijama. Grupa građana iz Svetićeva je svojevremeno pokušala da ga renovira, zaštiti i stavi u turističko-rekreativnu funkciju, ali su im prozori, vrata i drugi potrebni materijal… pokradeni.

Osim malobrojnih znatiželjnika i ljubitelja ovakvih lokaliteta (poput mene), ovo mesto povremeno posete i tragači za blagom. Naime, postoje dve priče vezane za ovaj kaštel. Prva je ta da je vlastelin pre nego što je morao da napusti dvorac, negde u okolnom parku zakopao veću količinu blaga. Druga je da su naslednici čuvenog Engelmana u više navrata dolazili da obiđu ovo mesto, i da će im veleposednikova imovina biti vraćena.

Možda je sada dobar trenutak da se osvrnem na Gugl mape i na pitanje koje mi je u više navrata upućeno. Sigurno će biti od pomoći onima koji ne znaju. Ukoliko vas Gugl putem ne dovede do same tražene lokacije, već vam isprekidanom linijom pokaže da jedan (završni) deo morate da prepešačite… Obavezno izgled mape prebacite na satelitski snimak i pogledajte kuda vas to navigacija vodi. Ukoliko Gugl mapa nema unete puteve koji vas mogu dovesti do same tražene lokacije, navigacija će vas njoj poznatim putem dovesti do tačke koja je VAZDUŠNOM LINIJOM najbiža zadatoj lokaciji, ne prepoznajući da li između te tačke i finalnog odredišta postoji brdo, planina, šuma, reka, kanjon… ili jezero kao što je to u slučaju Engelmanovog dvorca.

Na slici ispod možete videti kako bi vas Gugl navigacija “dovela” do Engelmanovog dvorca. Putem do jezera a onda… jezero pređite nekako. 

Dvorac Engelman

Međutim, ukoliko prebacite na satelitski snimak videćete ono što Gugl mapa ne vidi, a to je asfaltni put koji vodi do samog dvorca (obeležio sam ga žutom bojom). Dakle, u ovom slučaju ignorišite Guglovu plavu putanju… 

Dvorac Engelman

Na fotografijama ispod se vidi mesto gde treba skrenuti, i put koga Gugl ne vidi a koji vodi do samog dvorca.

Dvorac Engelman…

Na sledeće tri fotografije se vidi vinski podrum zasveden pruskim svodom.

Nadamo se da vam se dopao naš današnji predlog za avanturu motociklom. Takođe, predlažemo da pročitate predloge i putopise koje smo ranije objavljivali. Njih možete pročitati ovde.

Ukoliko želite da vidite još predloga ili da i sami predložite lokalitet koji vredi posetiti, to možete obaviti u našoj temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Boris Pantović
Boris Pantović
Iako je ljubav prema četvorotočkašima porodično nasleđe, strast za motociklima se kod mene pojavila veoma rano i potpuno spontano. Od trenutka kada sam držeći oca za ruku gledao "neverovatne" mašine istočnonemačkog i češkog proizvođača u izlozima Robnih kuća Beograd, pa do dana današnjeg, nije se puno toga promenilo. Maštanja o nekim novim destinacijama, planiranje putovanja i vožnje na motociklu, vremenom su postali sastavni deo mog života...