August 20, 2022
NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoDesertX - Ducati retro adventure

DesertX – Ducati retro adventure

-

Ove godine je mnogo proizvođača predstavilo svoje adventure motocikle, te slobodno možemo reći da je ovo godina adventure modela. Posle Aprilije i MV Aguste na red je došao i novi Ducati DesertX. Ducati je još 2019. godine predstavio koncept DesertX modela koji je privukao dosta pažnje. To je bio jasan znak da treba da se nastavi sa razvojem i da se ljubiteljima Ducati brenda donese jedan posve nov motocikl. Od koncepta do konačnog proizvoda DesertX je dobio nekoliko izmena. Retro izgled ukombinovan je sa modernom elektronikom i proverenim agregatom.

Prvi koncept DesertX modela imao je u sebi ugrađen vazdušno hlađeni agregat iz Scrambler serije modela. Mnoge stvari su se promenile od koncepta, te DesertX neće pokretati agregat iz Scrembler modela, već je ugrađen agregat iz Multistrade V2.

Osim zajedničkog agregata i dela elektronskog paketa, DesertX i Multistrada nemaju mnogo toga zajedničkog, već je DesertX model za sebe i posebno prilagođen off road vožnji. Čak su urađene i određene izmene u agregatu, kako bi se DesertX lakše nosio sa zahtevima off road vožnje.

Dobri “stari” Testastretta 11° agregat

Za pogonsku jedinicu DesertX modela Ducati je upotrebio stari, dobro provereni Tesastretta 11° agregat. Reč je o dvocilindričnom, vodeno hlađenom V agregatu radne zapremine 937 cm3 sa 4 ventila po cilindru i desmodromskim razvodnim sistemom. Agregat zadovoljava EURO5 emisioni standard i isporučuje maksimalnu snagu od 110 KS na 9.250 O/Min uz maksimalni obrtni moment od 92 Nm na 6.500 O/Min.

Ducati DesertX
Foto: Ducati

Ono što se razlikuje na agregatu DesertX-a u odnosu na Multistradu V2 je menjač. Prvih 5 stepena prenosa su skraćeni, a naročito su kratki prvi i drugi stepen prenosa. Razlog za kratak prvi i drugi stepen prenosa je pružanje što više snage i obrtnog momenta prilikom sporijih vožnji preko zahtevnijih terena. Šesti stepen prenosa je ostavljen dugačak kako bi na vožnjama po auto – putu DesertX imao pristojnu brzinu krstarenja, a da broj obrtaja agregata ne bude visok.

Predviđen za off road vožnje

Kada je Ducati konstruisao DesertX, očigledno je fokus više bio na off road vožnji. Čelična cevasta šasija ukombinovana je sa ogibljenjem koje ima duži hod. Za ovu priliku ugrađeno je Kayaba ogibljenje. Obrnuta prednja viljuška ima prečnik štapova od 46 mm i hod od 230 mm. Prednja viljuška i zadnji amortizer nude mogućnost podešavanja brzine povrata, sabijanja i predopterećenja. Zadnji amortizer ima hod od 220 mm i povezan je na aluminijumsku zadnju viljušku.

Kako bi se upotpunila konfiguracija za off road vožnje, DesertX poseduje točkove prečnika 21″ napred i 18″ pozadi. Iz fabrike izlazi opremljen Pirelli Scorpion Rally STR gumama u dimenzijama 90/90-21 napred i 150/70 R18 pozadi. Ono što je zanimljivo je da će Ducati ostaviti i opciju ugradnje čisto putnih guma. Sa ovim ogibljenjem i prečnikom točkova DesertX je od tla odignut 250 mm, a ispod agregata je ugrađen štitnik kartera.

Ducati nije štedeo na kočionim čeljustima, jer se napred nalaze Brembo M50 četvoroklipne čeljusti i dva diska prečnika 320 mm. Za razliku od kočionih čeljusti koje su postavljene radijalno, kočiona pumpa je aksijalna. Pozadi se nalazi jedan disk prečnika 265 mm i dvoklipna kočiona čeljust.

Ducati DesertX
Foto: Ducati

Ducati navodi da je posebnu pažnju posvetio udobnosti i komforu za vozača i suvozača. Sam motocikl je uzak oko predela nogu kako bi vozač iz stojećeg položaja mogao da kontroliše motocikl prilikom off road vožnji. U skladu sa tim je i upravljač postavljen uspravno i visoko, a nogostupi su postavljeni tako da prilikom sedenja vozač ima uspravan i udoban položaj. Visina sedišta nalazi se na 875 mm od tla. Za niže vozače Ducati uz doplatu nudi i niže postavljeno sedište.

Zaštita od vetra će verovatno biti solidna jer se na slikama vidi uspravan i visok vetrobran, a bočni oklopi su široki i trebalo bi da pruže solidnu zaštitu.

DesertX će imati i dobru autonomiju. Zapremina rezervoara iznosi 21 litru, a ukoliko budući vlasnici smatraju da im to nije dovoljno goriva za avanture, moguće je dokupiti još jedan dodatni rezervaor zapremine 8 litara. Dodatni rezervoar smešta se na zadnji kraj motocikla. Uz deklarisanu potrošnju od 5,6 litara na 100 km, DesertX ima teoretsku autonomiju od blizu 400 km.

Što se same mase motocikla tiče, ona je deklarisana na 202 kg kada je motocikl bez tečnosti, odnosno na 223 kg sa svim tečnostima. Masa motocikla možda deluje malo veća za motocikl koji je predviđen i za off road. Budući da je reč o dual motociklu masa verovatno nije mogla da se spusti, a da se ne poremete neke druge karakteristike.

Ducati DesertX
Foto: Ducati

Prilagođena elektronika

Ispod oklopa retro dizajna sastavljenih od tri velike celine krije se moderan elektronski paket. Prednji kraj motocikla pokriva velika prednja maska sa dva okrugla simterična fara sa LED svetlosnom grupom i DRL svetlima. Rezervoar ujedno čini i bočne oklope, a treću celinu čine sedište vozača i suvozača.

Ducati DesertX se ne oslanja samo na sirovu snagu i vozačke sposobnosti, već poseduje i bogat elektronski paket sa režimima prilagođenim za svaki tip vožnje. Vozaču na raspolaganju stoji 6 režima vožnje. Pored standardnih režima vožnje (sport, turing, urban i kišni) vozač na raspolaganju ima Enduro i Rally režim vožnje. U svakom režimu vožnje vozač može da podešava i 4 režima isporuke snage (potpuna, visoka, srednja i niska) koji utiču na odziv gasa.

Svaki režim vožnje ima zasebno podešenu kontrolu motornog kočenja, kontrolu proklizavanja i kontrolu podizanja prednjeg točka. Osim pomenutih elektronskih pomagala, DesertX poseduje i kvik šifter koji funkcioniše naviše i naniže, a za bezbednost prilikom kočenja ugrađen je i ABS koji funkcioniše i kada je motocikl pod nagibom.

Ducati DesertX
Foto: Ducati

TFT instrument tabla dijagonale 5″ ima standardni i Rally prikaz ekrana. U standardnom režimu prikazuju se informacije poput broja obrtaja, brzine kretanja, nivoa goriva, pređenog puta, odabranog stepena prenosa, režima rada, itd. U Rally režimu je prikaz informacija drugačije raspoređen i postoji mogućnost podešavanja indikacije broja obrtaja.

Neobičan Ducati

Na prvi pogled DesertX ne deluje kao klasičan Ducati, odnosno izgledom odstupa od svega na šta smo do sad navikli. Grafike su urađene u retro stilu, sa belom bojom i jednom uzdužnom crevnom šaru na prednjoj bočnoj strani na kojoj se nalazi natpis “Ducati DesertX”.

Šta još reći o DesertX modelu osim da deluje zanimljivo i da jedva čekamo da vidimo kako će se pokazati na prvim vožnjama. Na papiru sve deluje dobro i zanimljivo, ali DesertX ulazi u jaku konkurenciju koju čine Yamaha Tenere 700, Aprilia Tuareg 660, MV Agusta 9.5 Lucky Explorer i KTM 890 Adventure.

Što se dostupnosti i cene za naše tržište tiče, prvi primerci kod nas bi trebalo da stignu u junu mesecu sledeće godine, a za sada je nezvanična informacija da će se cena kretati oko 16.500 EUR.

Za utiske i komentare o novom Ducati DesertX modelu možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.