NaslovnaMoto PutopisiPredlozi za izlete motociklom u Srbiji - Manastir Sveti Prohor Pčinjski 

Predlozi za izlete motociklom u Srbiji – Manastir Sveti Prohor Pčinjski 

-

Manastir Sveti Prohor Pčinjski je jedan od najstarijih pravoslavnih srpskih manastira, koji je nedavno proslavio 950 godina postojanja. Na nekih 30 km južno od Vranja, nalazi se na samoj granici sa Republikom Severnom Makedonijom, u zaista fenomenalnom prirodnom okruženju – na šumovitim obroncima planine Kozjak i na levoj obali prelepe reke Pčinje. 

Po predanju: početkom 10. veka, Roman Diogen, vizantijski vojskovođa tokom lova gonio je ranjenu srnu koja svoje utočište nađe u Prohoru. Tako u jednom trenutku naleti na starog isposnika od koga se prepade i počne bežati. Međutim, vidoviti starac ga pozva i reče mu da ide u Carigrad, gde će biti izabran za cara. Diogen zaista ubrzo postade car (Roman IV Diogen, 1068 – 1071.), ali zaboravi na proroka Prohora, zbog čega ga mu se ovaj javi u snu prekorivši ga. Car potraži pustinjaka u pećini isposnici ispred koje ga je i sreo, ali kako ga ne nađe, u blizini podiže hram i posveti ga Svetom Đorđu.

Manastir je bio je u okviru vizantijske države sve do Nemanjinih osvajanja područja oko Vranja između 1180. i 1190. godine. Tokom svoje burne i duge istorije, manastir je u više navrata rušen i spaljivan od strane Osmanlija i Arnanuta, naročito nakon Kosovske Bitke. Srpski kralj Milutin angažuje svoje najbolje dvorske (solunske) slikare Mihajla Astrapu i Eutihija i u 14. veku obnavlja manastir. Slede nova skrnavljenja od Turaka i Arnauta, dok u Prvom svetskom ratu manastir pustoše i Bugari. 

Manastir Prohor Pčinjski je 1950. godine stavljen pod zaštitu države kao spomenik kulture, dok je 1979. godine proglašen kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Manastir je i kulturno-prosvetni centar, u kojem su bogoslovska škola, prepisivačko-iluminatorska radionica, a uči se i ikonopisački zanat. Manastir poseduje i velike, slobodno mogu da kažem monumentalne, lepo uređene konake koji gostima omogućuju višednevni boravak.

U maloj pokloničkoj kapeli u unutrašnjosti manastira, nalaze se i mošti Svetog Prohora iz kojih evo skoro ceo milenijum izvire čudotvorno miro, zbog kojeg vernici iz celog sveta posećuju ovo mesto. Po (meni poznatim) podacima, Sveti Prohor je trenutno jedini srpski svetitelj-mirotočac u Srbiji.

Na nekih 2,5 km od manastira, na obroncima planine Kozjak nalazi se čuvena isposnica Svetog Prohora, mesto njegovog podvizavanja i smrti, kao i “otisci njegovih stopala u steni”. Do isposnice vodi poprilično strma pešačka staza kroz šumu kojom nisam išao. Takođe, od manastira pa do neposredne blizine isposnice vodi i planinski makadamski put kojeg zaista ne preporučujem motociklima koji ne pripadaju enduro kategoriji.

Na jednom mestu pre nego što put nastavi uzbrdo dalje u planinu, postoji malo proširenje – zaravan, na kojem se jasno vidi tabla koja vas upućuje prema isposnici. Odatle nizbrdo treba nastaviti peške.

Spustih se do isposnice… a onda je usledilo i razočaranje. Drvena kućica koja se nalazi ispred isposnice je bila zaključana! Stvarno nisam mogao da verujem. :( Eto, videh mesto gde se nalazi pećina, bacih pogled na šumoviti planinski krajolik, i džombavim makadamom se spustih nazad do manastira. Tu zatim uđoh u priču sa ljudima iz manastira. Skrenuh im pažnju kako zaista nije u redu da nigde ništa ne piše vezano za zaključavanje ili neko “radno vreme” isposnice. Sve je obeleženo, postoje putokazi (svaka čast), ali nigde ni pomena da se pećina usred radnog dana zaključava. Takođe im rekoh da nisam ja problem ili neko ko će se terenskim vozilom izverati do vrha i razočaran vratiti nazad. Problem su ljudi, neretko stari i sa decom koji će zapucati par kilometara pešice uzbrdo kroz šumu, i onda bukvalno poljubiti zaključana vrata. To već nije u redu…

Šta je tu je… ovo napisah čisto da skrenem pažnju onima koji reše da odu do isposnice Sv. Prohora, da se prvo informišu u manastiru da li je pećina otključana ili ne.      

Nadamo se da vam se dopao naš današnji predlog za avanturu motociklom. Takođe, predlažemo da pročitate predloge i putopise koje smo ranije objavljivali. Njih možete pročitati ovde.

Ukoliko želite da vidite još predloga ili da i sami predložite lokalitet koji vredi posetiti, to možete obaviti u našoj temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Boris Pantović
Boris Pantović
Iako je ljubav prema četvorotočkašima porodično nasleđe, strast za motociklima se kod mene pojavila veoma rano i potpuno spontano. Od trenutka kada sam držeći oca za ruku gledao "neverovatne" mašine istočnonemačkog i češkog proizvođača u izlozima Robnih kuća Beograd, pa do dana današnjeg, nije se puno toga promenilo. Maštanja o nekim novim destinacijama, planiranje putovanja i vožnje na motociklu, vremenom su postali sastavni deo mog života...