August 17, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGPCFMOTO Moto3 ekipa ostvarila prvi podijum i pol poziciju

CFMOTO Moto3 ekipa ostvarila prvi podijum i pol poziciju

-

Moto3 šampionat predstavlja rasadnik mladih talenata i važi za konkurentan šampionat. Pored Honde i KTM-a kao dva najjača proizvođača, u šampionatu se takmiče i proizvođači poput Husqvarne i GAS-GAS-a koji su u vlasništvu KTM-a. Ove godine je učešće u Moto3 šampionatu uzela i CFMOTO ekipa koja na ovaj način želi da ispromoviše svoj brend i da pritom prikupi što više iskustva sa staze. Juče je CFMOTO Moto3 ekipa uzela svoj prvi podijum, a tokom trkačkog vikenda zabeležili su i prvu pol poziciju. Zato ćemo danas malo detaljnije analizirati šta CFMOTO zapravo želi da postigne u Moto3 šampionatu i šta mu je plan.

Kada neki proizvođač reši da uđe u neki šampionat, to uglavnom uradi tako što se poveže sa nekom privatnom ekipom koja ima dugogodišnje iskustvo u toj kategoriji i šampionatu. Tako smo videli da je Aprilia nastupala preko Gresini ekipe u MotoGP šampionatu. CFMOTO je svoje učešće uzeo preko iskusne PrustelGP ekipe koja ima prilično iskustva u Moto3 šampionatu.

CFMOTO je udružio snage sa PrustelGP ekipom kako bi ubrzao proces prilagođavanja šampionatu.

Par reči o CFMOTO fabrici

CFMOTO dugi niz godina usko sarađuje sa KTM-om jer se u prostorijama CFMOTO fabrike sastavljaju neki od agregata koje koristi KTM. Ta saradnja je dovela do toga da CFMOTO motocikli koriste agregate identične KTM-ovim.

Zato se za prvu godinu nastupa u Moto3 šampionata CFMOTO odlučio da koristi KTM motocikl kako bi prikupio bitne informacije za budući razvoj sopstvenog motocikla. Osim toga, prikupljanje informacija je bitno i za razvoj motocikala koji se koriste i na ulici. To je još jedan od razloga zbog kojih je CFMOTO ušao u Moto3 šampionat.

CFMOTO Moto3

Dakle, CFMOTO PrustelGP ekipa za sada koristi KTM trkački motocikl, sa daljom namerom da razviju svoj sopstveni trkački motocikl prema Moto3 pravilniku koji dozvoljava upotrebu jednocilindričnih agregata radne zapremine do 250 cm³. Agregati su pored radne zapremine ograničeni i na maksimalan broj obrtaja koji iznosi 13.500 O/Min. Iako podatak o snazi koju Moto3 motocikli isporučuju nije javno dostupan, šuška se da ovi maleni motocikli od 152 kg isporučuju oko 55 KS i sposobni su da razviju brzine od oko 240 km/h.

Prva pol pozicija i podijum za CFMOTO u Moto3 šampionatu

Proteklog vikenda je vožena druga trka Moto3 šampionata na stazi Mandalika u Indoneziji. Ta trka će ostati zapisana u istoriji CFMOTO kompanije jer su u jednom vikendu osvojili prvu pol poziciju i prvi podijum.

U subotu na kišnim kvalifikacijama Karlos Tataj je odvezao najbrži krug i nagrađen je svojom prvom pol pozicijom u karijeri, a ujednom i prvom pol pozicijom za CFMOTO.

Na samoj trci Tataj nije imao puno sreće. Iako je startovao sa pol pozicije, Tataj se našao u velikim problemima jer je dobio da odradi kaznu dugog kruga. Nakon odrađene kazne, Tataj se našao na 14. poziciji. Od tog momenta dao je sve od sebe i iz kruga u krug je preticao rivale da bi se u poslednjem krugu našao nadomak podijuma. Tataj je pokazao veliku hrabrost i u poslednjim krivinama je uspeo da prestigne vozača za treće mesto i tako dođe do prvog podijuma za sebe i CFMOTO.

Rezultat Tataja nije došao slučajno. Reč je o talentovano vozaču koji je između ostalo i šampion Red Bull Rookies kupa. U 2019. godini je paralelno vozio Red Bull Rookies kup (u kojem je postao šampion) i Španski CIV Moto3 šampionat u kom je na kraju sezone završio na drugom mestu u šampionatu.

Karlos Tataj nakon iscrpljujuće trke i prvog podijuma Foto: CFMOTO Racing PruestelGP

Trka u Indoneziji je bila zahtevna kako za vozače tako i za motocikle jer su temperatura i vlažnost vazduha bili izuzetno visoki. Dokaz za to leži u tome i što su organizatori trka kasnije skratili Moto2 i MotoGP trke, tako da su celu trku odvezli samo momci i devojke iz Moto3 šampionata.

Ne možemo, a da se ne osvrnemo i na trkački vikend iz Katara. Tada je Tataj takođe imao potencijal da dođe do podijuma, ali je u prvoj krivini ne svojom krivicom izguran sa staze i tako je stavljena tačka na pohod ka prvom podijumu, ali se već tada videlo da CFMOTO ima potencijal za podijume.

CFMOTO Moto3
Foto: CFMOTO Racing PruestelGP

Biće zanimljivo pratiti dalji napredak CFMOTO ekipe kao i buduće planove oko razvoja sopstvenog Moto3 motocikla. Ranije smo imali prilike da testiramo CFMOTO SR300 sportski motocikl koji se odlično pokazao na našem testu (taj test možete pročitati ovde), a sprema se i veći SR-C21 projekat sportskog motocikla koji će takođe možda biti upotrebljen u nekom šampionatu. Tako da CFMOTO verovatno planira takmičenja i u drugim šampionatima, a Moto3 služi kao podloga za prikupljanje iskustva.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.