NaslovnaMoto PutopisiPredlozi za izlete motociklom u Srbiji – Povlenske kugle

Predlozi za izlete motociklom u Srbiji – Povlenske kugle

-

Povlen je najveća i najviša planina (1347 m.n.v.) na planinskom vencu Avala – Gučevo. Ova planina se sastoji iz tri dela Malog, Srednjeg i Velikog. Neobično je to što je Mali Povlen (1347 m.n.v.) viši od Velikog Povlena (1271 m.n.v.) i predstavlja najvišu tačku čitavih valjevskih planina. Livade, livade i livade… čini se da ih nema nigde toliko kao na obroncima planine Povlen. Međutim, osim prirodnih lepota za ovu planinu se vezuju mnoge misterije i legende. Počevši od alke za koju je navodno Noje vezivao svoju barku, pa preko nalazišta morskih puževa, vodenice čuvenog srpskog vampira… pa sve do misterioznih povlenskih kugli.

Iako je Povlenske kugle uspeo da pronađe i obiđe veoma mali broj ljudi, ogromne kamene kugle svakako pretenduju da postanu zagonetni simbol ove planine. Na oko 35 kilometara južno od Valjeva, u ataru sela Taor ili preciznije njegovom zaseoku Mravinjci, nalazi se jedinstvena prirodna i geološka pojava u Srbiji koja se u ovom kraju smatra, u najmanju ruku, čudom prirode. Povlenske kugle su prema mišljenju stručnjaka nastale podvodnom vulkanskom aktivnošću. Naime, u podvodnim tektonskim poremećajima pre 150 miliona godina, kada je na području Povlena bilo more, stvorene su i ove kamene kugle. Ova teorija očekivano nije uspela da pobedi mnogobrojne mitove i legende kojima meštani (i ne samo meštani) objašnjavaju nastanak ovih kamenih tela.

I zaista, neobjašnjivo pravilnih oblika, povlenske kugle na prvi pogled zbilja izgledaju kao tvorevina vanzemaljaca, kao da ih je neka vanzemaljska sila na ovo mesto donela i razbacala. Skrivene lišćem bukove šume, u koritu periodičnog potoka i daleko od radoznalih pogleda, kamene kugle nikoga ko ih pronađe ne ostave ravnodušnim. Lokacija na kojoj se kugle nalaze samo još više doprinosi njihovoj intrigantnosti. Prva kugla je pronađena sedamdesetih godina prošlog veka sasvim slučajno, ispod korena jednog drveta tokom seče šume. Erozija potoka je vremenom odradila svoje pa se danas na ovom lokalitetu može videti nekolicina kugli različitih prečnika. Skoro je sigurno da se skriveno ispod zemlje nalazi još ovakvih remek dela. Primetih da su neke i oštećene, tačnije isečene na pola. Ne bi me čudilo da su to bili neki “tragači za blagom”, njima zaista svašta pada na pamet i devastiraju sve za šta se uhvate. Ovakve pojave nisu toliko retke u svetu. Najpoznatije kamene lopte nalaze se u Kazahstanu, Argentini, Kostariki, Ohaju i Australiji, ima ih i u Bosni i Hercegovini, ali u Srbiji – samo na Povlenu.

Generacijama se oko ovih kamenih lopti raspredaju mitovi i predanja koja bi ponekad zadivila i one najmaštovitije. Najpopularniji mit vezan za kugle je da one poseduju i emituju isceliteljsku energiju. Navodno, nekima je boravak pored kugli i otklonio neke zdravstvene probleme. Drugi opet pa tvrde da je potrebno staviti ruku na kuglu i zamisliti želju. Pretpostavljate, želja će vam se ostvariti.

Bilo da pripadate grupi koja veruje u ovakve priče i mitove ili ste među onima koji smatraju da je sve ovo izmišljotina, moj topli savet je da izaberete neki suvi sunčani dan i da posetite ovo mesto. Verujte, nećete ostati ravnodušni prema ovoj krajnje neobičnoj i jedinstvenoj pojavi u Srbiji.

Ja sam namerno iz Valjeva išao pored brane “Rovni”, pa preko sela Stubo dalje makadamskim putevima…

Povlenske kugle

…da bih sebi priuštio što više ovakvih pejzaža. Međutim, ne bih to svima preporučio jer su pojedini makadamski putevi zaista očajni. Bolje da se iz Valjeva držite puta #338 koji preko Lelića vodi do Taora… 

Negde oko ove krivine treba parkirati, jer je upravo niže sa leve strane, kod bele kuće ograđene tarabom treba krenuti pešice ka kuglama. 

To mesto izgleda ovako i tačno je markirano na mojoj mapi koju redovno postavljam ovde na temi. Potrebno je otvoriti drvenu kapiju koja se vidi na slici sa desne strane, i krenuti preko omanje livade niže ka šumi. Napomenuo bih da drvenu ogradu (kapiju) zatvorite za sobom. Ljubazna bakica, vlasnica imanja nema ništa protiv da se prolazi kroz kapiju, štaviše drago joj je kada neko dođe, ali moli da se ograda zatvara da joj ovce koje se nekada slobodno šetaju ne izađu napolje.  

Čim prođete ogradu, ugledaćete omanju livadu iza koje počinje šuma. Na fotografiji sam obeležio mesto gde trebate ući u šumu.

Kada se približite, to mesto izgleda ovako. Pošto nema apsolutno nikakvih markacija, nastavite dalje po intuiciji, nizbrdo polu-levo…  

…sve dok ne dođete do spuštanja koje vodi do samog korita potoka. 

U samom koritu, uočićete kamene kugle o kojima sam pisao. Njihovu tačnu lokaciju takođe možete naći na mojoj mapi. Napominjem da u ovom kraju nema interneta, pa ako koristite Gugl navigaciju, prebacite je u “oflajn mod”.   

Od lokalnog puta gde ste parkirali pa do kugli ne treba više od 10-ak minuta laganog pešačenja. Iako sam se ja malo mučio, jer je na internetu raspoloživo tek nekoliko šturih informacija, kugle nije teško pronaći. Nadam se da će sve iznad napisano biti nekome od pomoći. 

Nadamo se da vam se dopao naš današnji predlog za avanturu motociklom. Takođe, predlažemo da pročitate predloge i putopise koje smo ranije objavljivali. Njih možete pročitati ovde.

Ukoliko želite da vidite još predloga ili da i sami predložite lokalitet koji vredi posetiti, to možete obaviti u našoj temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Boris Pantović
Boris Pantović
Iako je ljubav prema četvorotočkašima porodično nasleđe, strast za motociklima se kod mene pojavila veoma rano i potpuno spontano. Od trenutka kada sam držeći oca za ruku gledao "neverovatne" mašine istočnonemačkog i češkog proizvođača u izlozima Robnih kuća Beograd, pa do dana današnjeg, nije se puno toga promenilo. Maštanja o nekim novim destinacijama, planiranje putovanja i vožnje na motociklu, vremenom su postali sastavni deo mog života...