NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP COTA - Teksaški rodeo

MotoGP COTA – Teksaški rodeo

-

Iz kišne Argentine, posle nepune dve nedelje pauze MotoGP šampionat se ovog vikenda nastavlja u Teksasu na stazi COTA. Nastupa tek treća runda šampionata, a stvari se zakuvavaju kako na stazi, tako i van kulisa.

Staza COTA je već svima dobro poznata sa svojim vijugavim krivinama, dugačkim povratnim pravcem i prilično dugačkim krugom. Na samom početku gostovanja MotoGP šampionata na stazi COTA, Markez je bio nedodirljiv. Međutim poslednjih godina ga je sreća napustila i tako pamtimo prvu Rinsovu pobedu koju je izborio ni manje ni više nego u duelu sa Rosijem.

Staza COTA je imala svojih uspona i padova i dešavalo se da je staza bila u lošem stanju. Tlo na kojem je staza napravljena izgleda da nije baš najpogodnije za trkačku stazu i stvaraju se neravnine. Prethodnih godina je staza popravljana, ali iz nekog razloga vozače svake godine sačekaju neke nove poteškoće, te treba videti šta će se dešavati ovog vikenda.

Bez Mark Markeza

Mark Markeza preskače i jednu od njemu omiljenih staza. Zbog povrede i preloma zadobijenog prilikom incidenta na Portimau, Mark Markez neće nastupati ni u Teksasu. Povreda očigledno još nije dovoljno sanirana i Mark Markez ne želi da napravi greške iz prošlosti i da se prerano vrati na stazu. Još jedan od razloga za sporiji povratak leži i u činjenici da je Honda izuzetno nekonkurentna. Bradl će uskočiti kao zamena za Markeza.

Markezova žalba otišla na sud

Svima je već poznato da su Mark Markez i Honda uložili žalbu na odrađivanje kazne zbog incidenta na Portimau. Naime, kazna je trebalo da se odradi sledeće godine u Argentini, jer Markez nije vozio tu trku zbog povrede. Međutim, DORNA je prenela kaznu na prvu sledeću trku na kojoj Markez vozi. Honda se žalila sudu na takvu presudu, a sud je rešio da se pozabavi ovim predmetom.

MotoGP COTA
Foto: Honda racing corporation

Ducati i Aprilia favoriti

Sa druge strane, Ducati je izuzetno konkurentan, kao i Aprilia, a ni KTM očigledno ne zaostaje puno. Bezeki je upisao svoju prvu pobedu i na ovu trku dolazi sa puno elana i nade da bi mogao da ponovi rezultat iz Argentine.

Bastianini će propustiti i ovu trku, jer još nije dovoljno oporavljen od povrede ramena zadobijene na sprint trci na Portimatu.

Aleks Markez, Luka Marini i Banjaja takođe mogu do pobede, a uz malo sreće i Aprilia bi mogla da potvrdi svoj potencijal i dođe do prve pobede u ovoj sezoni. U Argentini Vinjales i Aleš Espargaro nisu imali sreće. Da nije bilo kiše, vrlo je verovatno da bi bar jednu Apriliu gledali na prva tri mesta. Ovog vikenda se i Oliveira vraća na stazu, tako da će Aprilia biti u punom sastavu.

Pol Espargaro se još uvek oporavlja od povreda zadobijenih u Portugalu i taj povratak će trajati neko vreme. Kao zamena za Pol Espargara dolazi Jonas Folger, novi test vozač za KTM. Biće lepo ponovo videti Folgera, koji je iz MotoGP šampionata morao da se povuče zbog bolesti.

Ukoliko uslovi na stazi budu lošiji, to jest sa manje prianjaja i ako staza bude klizava, nemojte isključiti Bindera kao favorita, jer je opšte poznato da se odlično snalazi u uslovima slabijeg prianjanja.

Foto: Ducati

Od Yamahe se ne zna šta se može očekivati. Morbideli je na prošloj trci pokazao dobru formu, ali jedna lasta ne čini proleće i treba sačekati potvrdu njegove forme.

Trke u večernjim časovima

Budući da se staza COTA nalazi u Teksasu, to jest u SAD-u, zbog vremenske razlike ćemo trke i treninge gledati u popodnevnim i večernjim časovima.

Raspored i satnica trkačkog vikenda:

Petak:

Moto3 Practice Nr. 1 16:00 – 16:35
Moto2 Practice Nr. 1 16:50 – 17:30
MotoGP Practice Nr. 1 17:45 – 18:30

Moto3 Practice Nr. 2 20:15 – 20:50
Moto2 Practice Nr. 2 21:05 – 21:45
MotoGP Practice Nr. 2 22:00 – 23:00

Subota:

Moto3 Practice Nr. 3 15:40 – 16:10
Moto2 Practice Nr. 3 16:25 – 16:55
MotoGP Free Practice 17:10 – 17:40

MotoGP Qualifying Nr. 1 17:50 – 18:05
MotoGP Qualifying Nr. 2 18:40 – 19:45
Moto3 Qualifying Nr. 1 19:50 – 20:05
Moto3 Qualifying Nr. 2 20:15 – 20:30
Moto2 Qualifying Nr. 1 20:45 – 21:00
Moto2 Qualifying Nr. 2 21:10 – 21:25

MotoGP Tissot Sprint 22:00

Nedelja:

MotoGP Warm Up 16:45 – 16:55
MotoGP Rider Fan Parade 17:00 – 17:35

Moto3 Race 18:00
Moto2 Race 19:15
MotoGP Race 21:00


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.