NaslovnaMoto GaražaEU saglasna: nema prestanka proizvodnje SUS motora nakon 2035.

EU saglasna: nema prestanka proizvodnje SUS motora nakon 2035.

-

Možemo malo da odahnemo i da ostanemo mirni, jer ćemo prema svemu sudeći i nakon 2035. godine moći da uživamo u SUS motorima. EU je saglasna da nema prestanka proizvodnje SUS motora nakon 2035. godine, ali uz jedan uslov.

Svedoci smo današnje pomame za takozvanim “zelenim” ili vozilima koje ne zagađuju životnu sredinu. EU je išla toliko daleko i toliko je postala stroga povodom zagađenja iz auto-moto industrije da su doneli odluku zabrane proizvodnje SUS motora nakon 2035. godine.

Međutim, kako vreme prolazi i kako razvoj električnih vozila teče, tako EU postaje sve svesnija da možda idu u pogrešnom smeru. Već sada se suočavaju sa problemom proizvodnje električne energije, a nije se postigla ni dovoljna efikasnost baterija iz električnih vozila, naročito kada je reč o motociklima.

Zato je doneta odluka da će SUS motori moći da se voze i nakon 2035. godine, ali će morati da koriste goriva koja ne zagađuju okolinu.

To i nije tako strašna odluka, budući da proizvođači već uveliko rade na sintetičkim goriva koja SUS motori mogu da koriste. Pored hidrogena, postoje i druga sintetička goriva koja su više nego efikasna i po performansama u potpunosti mogu da zamene fosilna goriva.

Triumph Moto2
Nema prestanka proizvodnje SUS motora nakon 2035. Foto: Triumph

Štaviše, MotoGP i F1 šampionati planiraju skoriji prelazak na sintetička goriva. Ukoliko beskompromisne mašine poput MotoGP motocikala, na kojim su performanse sve, mogu da koriste sintetička goriva, zasigurno će moći da ih koriste i motocikli koje danas vozimo.

KTM, odnosno Stefar Pierer je čovek iz moto industriji koji javno i smelo iznosi mišljenje da elektro motocikli neće zaživeti, osim kada je reč o skuterima ili motociklima koji prelaze kratke distance.

Zato, nije sve izgubljeno i navijamo za što bolji razvoj sintetičkih goriva koja će sačuvati predivne SUS motore.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.