NaslovnaMoto SportRazlika između WSBK i motocikla za šampionat izdržljivosti

Razlika između WSBK i motocikla za šampionat izdržljivosti

-

Često se pitamo koja je razlika između specifikacija motocikla za WSBK šampionat, kao i po čemu se oni razlikuju od motocikla koji se koriste za šampionat izdržljivosti. U ovom tekstu ćemo vam objasniti neke od najbitnijih razlika.

Trke izdržljivosti su veoma zahtevno takmičenje kako za motocikle zako i za vozače. Priprema motocikla za takve trke zahteva upotrebu vrhunskih komponenti i određena prilagođavanja motocikla za uslove trke od 8 pa do 24 časova neprekidne vožnje. 

Ipak, motocikli koji se koriste za trke izdržljivosti neretko su veoma sličnih specifikacija sa motociklima koji se koriste u okviru superbajk šampionata. Da biste imali bolju predstavu o tome koje su razlike u pripremama motocikla između tih šampionata, objasnićemo osnovne razlike između tih motocikla. Kavasaki SRC ekipa osvojila je ove godine titulu šampiona u FIM Endurans šampionatu izdržljivosti. Iz tog razloga odlučili smo se da razlike objasnimo na primeru motocikla Kavasaki ZX10RR. 

Agregat superbajk specifikacija 

Pravila u superbajk šampionatu i šampionatu izdržljivosti se u osnovi ne razliku mnogo. Bitno je samo prilagoditi komponente motocikla znatno dugotrajnijim naporima. Agregat koji Kawasaki koristi u oba šampionata u principu je isti. Unutrašnje komponente, glava motocikla, hladnjak i druge komponente su identična na motociklima u oba šampionata. Glavnu razliku čini mapiranje agregata.  

Budući da se trka u superbajk šampionatu vozi u trajanju od oko 40 minuta, potrošnja goriva prilagođena je tom vremenskom periodu ili pređenoj distanci u toku trke. U šampionatu izdržljivosti potrošnja goriva gotovo je presudna za dobar rezultat.  

Iz tog razloga mapa agregata prilagođena je da štedi gorivo. Na primer, na trci 24 sata Le Mana motocikl Kawasaki SRC ekipe u zavisnosti od načina vožnje imao je dovoljno goriva da na stazi provede između 50 – 53 minuta. 

Razlika između WSBK i motocikla za šampionat izdržljivosti

Naravno, zbog uštede goriva snaga agregata nešto je manja u odnosu na superbajk agregat. Izuzetak su kvalifikacije za trku izdržljivosti. U toj situaciji, promenom mape agregata dobijaju se performanse agregata identičnim onim iz superbajk motocikla. Znači sve je do elektronike, dok su sa mehaničke strane agregati identični. 

Timovi imaju strategije korištenja različitih mapa u toku trajanja trke. Nije ista potrošnja goriva u tokom dana kada temperatura dostigne preko 30° celzijusa i tokom noći kada se temperatura vazduha spušta neretko i ispod 20° celzijusa. U tim slučajevima vozači menjaju mape rada agregata preko tipki koje se nalaze na upravljaču motocikla. 

izdržljivi motocikli
Vozači preko tipki na upravljaču menjaju mape rada agregata

Neki timovi koriste veće ili dodatne hladnjake za hlađenje ulja i rashladne tečnosti. U slučaju Kawasakija, oni ne koriste te dodatke. 

Razlika između WSBK i motocikla za šampionat izdržljivosti

Možda i najveća razlika u specifikacijama agregata je menjač. U šampionatu izdržljivosti dozvoljeno je pronalaženje optimalnog odnosa zupčanika u menjačima. U superbajk šampionatu odnos zupčanika u menjačima ograničen je pravilnikom. Optimalan odnos zupčanika u menjaču omogućava da se motocikl podesi tako da izvuče optimalne performanse iz agregata, a dobro podešen menjač može odigrati i ključnu ulogu u potrošnji goriva i guma.

Lanac kawasaki

Podešavanje geometrije i položaja vozača na motociklu 

Na trkama izdržljivosti najmanje dva, a maksimalno tri vozača učestvuju na trci. Što znači da sva tri vozača moraju da se naviknu na jedno podešavanja motocikla. Ovde se ne misli samo na podešavanje mape rada agregata, podešavanja ogibljenja već i na položaj upravljača, nogostupa i ostalih sitnica koje čine da se vozač oseća komotno na motociklu. Zato se tokom treninga traži kompromis podešavanja ovih detalja između sva tri vozača. Neretko ekipe traže vozače približnih visina radi što boljeg podešavanja motocikla. Ako uzmemo u obzir Loris Baza koji je visok oko 190 cm i drugog vozač u timu visine oko 170 cm, možemo lako uočiti da će ekipa imati glavobolju dok podesi motocikl prema željama obojice vozača. 

U superbajk šampionatu je vozačima olakšan taj deo posla jer svako vozi motocikl prilagođen samo svom stilu vožnje i svojim gabaritima. 

Razlika između WSBK i motocikla za šampionat izdržljivosti

Više proizvođača guma 

Supebajk šampionat dozvoljava da samo jedan proizvođač guma bude prisutan u šampionatu. Na trkama izdržljivosti, situacija je znatno drugačiji i svaki tim može da koristi gume nekog drugog proizvođača. Tako možemo videti timove koji koriste Mišelin, Bridžston, Pireli i Danlop gume. 

Razlika između WSBK i motocikla za šampionat izdržljivosti

Ostale razlike 

Za razliku od superbajk šampionata u kojem pad na trci obično znači i kraj trke za vozača, u šampionatu izdržljivosti padovi su česti. Prilikom pada vozači uglavnom uspevaju da dovezu motocikl do boksa i tu na posao stupaju veoma iskusni mehaničari koji očas posla zamene sve polomljene ili oštećene delove. Ali, nije to sve do sposobnosti mehaničara. Motocikl koji su pripremljeni za trke izdržljivosti imaju većinu delova koje se lako montiraju i skidaju. Oklopi motocikla drugačije se kače u odnosu na motocikle u superbajk šampionatu, zatim razni džekovi za spajanje instalacije i tako dalje. 

Velika razlika u ova dva šampionata je i to da se menjanje guma u šampionatu izdržljivosti podrazumeva tokom trke. Motocikli u šampionatu izdržljivosti imaju drugačiji mehanizam montiranja točkova koji dozvoljava brzu promenu točkova. 

Dok superbajk motocikli imaju samo nalepnice umesto farova, u šampionatu izdržljivosti svetla su obavezna. Tako je ovaj ZX10RR sa slika zaista opremljen ksenon farovima i zadnjim LED svetlima. Kavasaki ZX10RR za proizvodnju struje koristi klasični generator i akumulator.

Razlika između WSBK i motocikla za šampionat izdržljivosti

Spominjali smo u tekst da motocikli u šampionatu izdržljivosti idu na dopunu goriva na svakih 50 minuta. Pošto je rezervoar zapremine 24 litre, brza dopuna goriva takođe doprinosi uštedi vremena. Punjenje rezervoara obavlja se preko dva otvora na rezervoaru i punjenje traje svega nekoliko sekundi. 

Modifikovane kočnice 

Na trkama u dužini trajanja od 8 časova, timovi uglavnom koriste jedan set kočionih pločica. Pločice su napravljene od čvršćih i izdržljivijih materijala i deblje su u odnosu na one na superbajk motociklima. Kočione čeljusti takođe su modifikovane da bi mogle da prihvate takve pločice. 

Razlika između WSBK i motocikla za šampionat izdržljivosti

Motocikli koji se nadmeću na trkama izdržljivosti pripremljeni su tako da pruže kompromis između ispoljavanja maksimalnih performansi i izdržljivosti, za razliku od superbajk šampionata u kojem su motocikl spremljeni tako da pružaju maksimalne performanse na uštrb životnog veka agregata i ostalih komponenti.  

Oba šampionata dosta su slična po pitanju tehničkih pravila, ali te male nijanse čine veliku razliku u vremenima po krugu.  

Tekst o razlikama između WSBK i motocikla za šampionat izdržljivosti možete pročitati i u broju 6 Bjbikers digitalnog magazina koji možete pogledati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.