September 28, 2020
Naslovna Moto Sport MotoGP Valensija 2019 - Markez pobedom zatvorio sezonu

MotoGP Valensija 2019 – Markez pobedom zatvorio sezonu

-

Završili smo i poslednju MotoGP trku za ovu sezonu. Valensija nam je još jednom, po 18. pružila poslednju trku u sezoni. Celim trkačkim vikendom preovladavalo je hladno vreme koje je prouzrokovalo brojne padove. Na spisku vozača koji su pali usled hladnog asfalta bili su Valentino Rosi, koji je pao čak dva puta, Markez i još mnogi drugi vozači.

Moto3 trka bila je najproblematičnija trka u celom trkačkom vikendu. Prvi prekid trke prouzrokovan je prosipanjem ulje iz motocikla Kaneta zbog čega je start trke bio odložen. Zatim kada je usledio start trke, posle samo par krugova desio se težak incident u kom je učestvovalo nekoliko vozača. Najgore je prošao Denis Fođija koji je priliko pada glavom udario od asfalt. Trka je prekinuta da bi se Fođiji ukazala lekarska pomoć. Na svu sreću Fođija je prošao bez teških povreda.

Kada je trka ponovo startovala, odmah se odvojila vodeća grupa koju je sačinjavalo sedam vozača. Tokom trke dogodilo se mnogo padova i trku je završio svega 21 od 31 vozača.

Vodeću grupu činili su Serhio Garsija, Minjo, Salač, Ramirez, Suzuki, ali i mladi Artigas koji je trku vozio kao “wild card” vozač. Kao i uvek, pobednik se odlučivao u poslednjem krugu. Pobednik se odlučio u poslednjoj krivini kada je Serđio Garsija uspeo da prestigne Andreu Minja i da upiše pobedu u Moto3 šampionatu. U poslednjoj krivini je i Artigas prestigao Suzukija upisavši podijum u svojoj debitantskoj sezoni. Valja spomenuti i to da Garsija i Artigas imaju samo 16 godina!

MotoGP Valensija 2019
Rezultati Moto3 trke

Zbog odlaganja i prekidanja Moto3 trke, start Moto2 trke bio je pomeren. Osim pomeranja starta i distanca trke je skraćena te se vozilo 16 krugova. Sa pol pozicije startovao je Navaro, ispred Martina i Manzija na MV Agusti.

Luti i Binder su se brzo našli na vodećim pozicijama, dok je Navaro držao priključak, a Stefano Manzi je tokom trke uspevao da stigne vodeću trojku. Binder je svo vreme imao bolji ritam od Lutija i na 2 kruga pre kraja uspeo je da prestigne Lutija i upiše još jednu pobedu za sebe i KTM. Navaro je do kraja trke uspeo da se odbrani od Manzija za treću poziciju.

MotoGP Valensija
Rezultati Moto2 trke

MotoGP trka nažalost nije bila preterano zanimljiva. Kvartararo je startovao odlično sa pol pozicije, dok su Markez i Vinjales startovali nešto lošije. Miler je iskoristio dobar start našavši se na trećoj poziciji.

Kvartararo je pokušao da nametne jak ritam te se u početnim krugovima odvojio od ostalih vozača na oko 1 sekundu prednosti. Markez se brzo sabrao i u roku od par krugova probio se na drugu poziciju i dao se u poteru za Kvartararom. Miler je tokom cele trke vozio odlično na trećoj poziciji braneći se od Dovicioza.

Markez je na 20 krugova pre kraja trke obišao Kvartarara za vodeću poziciju. Kvartararo je pokušao da odgovori Markezu, ali bezuspešno. Markez je odvezao još jednu odličnu trku upisavši još jednu pobedu u ovoj sezoni. Kvartararo je morao da se zadovolji drugim mestom, dok je Džek Miler odvezao odličnu trku osvojivši treću poziciju ispred Dovicioza na fabričkom Ducati -ju.

Osim što je Markez oborio rekord sa najviše osvojenih bodova u toku sezone (osvojio je 420 bodova), Markez je uspeo da Hondi donese i ekipnu titulu. Tako je Markez ove sezone sam osvojio pojedinačnu titulu, Hondi je doneo titulu konstruktora i Repsol Hondi ekipnu titulu.

MotoGP Valensija
Rezultati MotoGP trke

MotoGP trkom na stazi Rikardo Tormo u Valensiji završena je sezona trkanja. Sezona 2020. godine počinje već ove nedelje prvim testom, upravo u Valensiji.

Novi broj BJBikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 BJBikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,365FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
111PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se