March 30, 2023
NaslovnaEdukacijaŠta je najbitnije proveriti na motociklu pred sezonu?

Šta je najbitnije proveriti na motociklu pred sezonu?

-

Početak sezone svaki motociklista uvek dočekuje sa nestrpljenjem. Čim dođe lepo vreme odmah bi želeli da sednemo na našeg ljubimca i da napravi prve kilometre u novoj sezoni. Ipak, bezbednost je na prvom mestu i iz tog razloga vam donosimo tekst sa temom šta je najbitnije proveriti na motociklu pred sezonu?

Koliko smo samo puta čitajući neki tekst klimnuli glavom u znaku afirmacije da je motociklizam fantastičan, ali istovremeno i opasan hobi? To se ne može osporiti. Da li je to najveća mana motociklizma? Možda. Čovek da zna gde će da padne on bi seo. Istina. Rekao bih da je još veća mana, tj. osobina motociklizma da zaseni čoveka svojim lepotama i direktnim prilivom prirode i emocija bez posrednika. Toliko jako da se bitne stvari često zaborave i naprave se greške, a greške u motociklizmu koštaju. Zato je od ogromne važnosti da u novu sezonu uđemo fit, spremni, čiste i razumne glave. Frizura nije bitna jer ionako nosimo kacige. Početak sezone jeste najrizičniji i zahteva pripremu te ćemo u narednim redovima proći kroz stavke bitne i vredne za kvalitetnu moto sezonu.

Provera ispravnosti motocikla

Šta je najbitnije proveriti na motociklu pred sezonu?

Najbolji motocikl je onaj koji trenutno posedujete. Da li ima 30kw ili 100kw, da li je skup ili jeftin, svaki će vas dovesti do željene destinacije pod uslovom da je tehnički ispravan. Pored toga što neispravan motocikl može da vas ostavi na putu, neispravan motocikl zahteva više energije i kvari gušt vožnje. Dakle, šta proveriti?

Akumulator

Šta je najbitnije proveriti na motociklu pred sezonu?

Akumulator propada od nekorišćenja i vrlo lako može zaustaviti motocikl kraj puta. Važno je pred sezonu napuniti ga i proveriti multimetrom. Obratite pažnju da kleme treba lepo stegnuti, a pre toga ih namazati bakarnom pastom. Nakon ugradnje, proveriti da li su svi prekidači i svetlosna signalizacija u funkciji.

Sajle

Šta je najbitnije proveriti na motociklu pred sezonu?

Ništa ne može da pokvari utisak motocikla kao loše sajle. Pogotovo ako se pokidaju daleko od kuće. Uzrok je gotovo uvek (ne)održavanje. Sajle se u većini slučajeve kidaju na početku i na kraju. Ta mesta proverite vizualno. Ukoliko je sajla loša, videćete niti koje su van snopa koji se raspara. Ukoliko je takav slučaj, sajlu treba zameniti novom. Ako je sve u redu, spoj sajle i poluge (burence) podmazati mašću. Bužir sajle takođe podmazati namenskim podmazivačem za sajle.

Kočnice

Šta je najbitnije proveriti na motociklu pred sezonu?

Ukoliko niste sigurni kada su zamenjene kočione pločice, baterijskom lampom osvetlite čeljusti. Većina pločica ima usek na sredini kao indikator potrošenosti. Kada usek nestane, vreme je za zamenu. Debljina kočione obloge ne sme biti manja od 2mm. Dobar indikator istrošenosti pločica je i nivo kočionog ulja u posudici – ako je nivo nizak, to obično znači da su se pločice istanjile i da su klipovi u kočionim kleštima više izašli napolje, pa je veća količina ulja u kleštima.

Diskove pregledajte vizuelno. Ne sme biti pukotina, a površina treba biti glatka pod prstom, bez ikakvih masnoća. Minimalna debljina je 4.5mm, mada to zavisi od preporuke proizvođača vašeg motocikla.

Preporuka je zameniti kočiono ulje na svake dve godine bez obzira na kilometražu. Kočiono ulje je higroskopno što znači da upija vlagu. Što je više kontaminirano, manje je efektivno u borbi sa temperaturom koje nastaje trenjem pločice o disk. Ukoliko je ulje u posudi kočionih cilindra mutno, zameniti ga obavezno.

Transmisija

Provera lanca i lančanika

Loš prenos, odnosno lanac i lančanici u nekim slučajevima mogu prouzrokovati veliku štetu iskakanjem sa lančanika ili pucanjem. U ovakvim slučajevima lanac postaje projektil koji može završiti u nekom ili u nečemu. Ovo su ekstremne situacije, ali se dešavaju, pogotovo kod motocikala velike snage. Svakako, pohaban lanac i lančanici rezultiraće primetnu buku u radu, promena stepena prenosa biće bučnija i grublja za menjač. Pri tom, povećano je habanje gumenog ublaživača trzaja u zadnjem točku i ležajevima.

Vizuelno pregledajte svaku kariku lanca. Gumice koje se nalaze na spojevima moraju biti pravilnog oblika, nikako deformisane ili pocepane. Same karike ne smeju biti blokirane ili teško pokretne. Takav lanac mora ići u staro gvožđe. Lančanici ne smeju biti zaoštreni kao na sečivu, a sedište gde nalaže valjak lanca mora biti pravilnog oblika spram istog. Ukoliko je sve u redu, proverite zategnutost lanca, operite ga, podmažite. Lanac se pere petrolejom ili namenskim sprejom, a postoje i zgodne spravice sa četkicama za mehaničko pranje lanca. Može se podmazati menjačkim uljem SAE90 ili sprejem za lanac.

Ogibljenje

Provera ogibljenja

Oslanjanje je često zapostavljen sklop po pitanju održavanja. Intervencija na istom zahtevaju napredno poznavanje mehanike, odnosno majstora. Za korisnika, ono što možete samostalno da proverite je ima li curenja ulja iz štapova napred i amortizera nazad, kao i postoji li mehaničko oštećenje ležajeva u volanu ili točkovima.

Dok je motocikl podignut na centralni štender ili garažni, povlačenjem prednje viljuške napred – nazad proverićete stanje ležajeva upravljača. Ako se čuje ili oseća pod rukom klik – klak, potrebna je intervencija. Slično uraditi i sa zadnjom viljuškom, tako što ćete proveriti ima li laternog (bočnog) kretanja. Na isti način proverite i ležajeve točkova. Zaptivke prednje viljuške trebaju biti suve, sama viljuška pri sabijanju ne sme praviti nikakav zvuk. Pritisnite prednju kočnicu i sabijte viljušku gurajući upravljač na dole. Ako je ispravna, viljuška će se vratiti u početni položaj brzo u jednom pokretu bez talasanja. Isti princip primenitii pri pregledu amortizera zadnje viljuške. Na kraju pneumatike pregledajte vizuelno i proverite pritisak u njiima.

U svakom slučaju, preporučljivo je na svake 3 godine menjati ulje u viljuškama, kao i odraditi servis zadnjeg amortizera. To je već posao za profesionalni servis, osim ako imate odgovarajući alat i znate proceduru. Iako je to naizgled nepotreban trošak (jer ako ništa ne curi, zašto menjati ulje?), jako je važno da ogibljenje vašeg motocikla radi onako kako je fabrika propisala. Vozićete motocikl po krivinama, imaćete jaka kočenja, a ni naši putevi nisu bez neravnina i rupa. U svim spomenutim situacijama, od funkcionisanja ogibljenja vašeg motocikla direktno zavisi vaša bezbednost.

Prilikom odlaska kod servisera, tražite mu da vam pomogne da izmerite sag vašeg ogibljenja. Ta jednostavna procedura će vam pomoći da shvatite da li su opruge u ogibljenju odgovarajuće za vašu težinu. Da bi ogibljenje radilo kako je fabrika propisala, opruge moraju da su odgovarajuće za vašu težinu. Svakako ne možete očekivati da će ogibljenje dobro raditi za mršavog japanca od metar i žilet i debelog nemca koji ima više od 100 kila. To svakako zaslužuje zaseban tekst.

Agregat

Provera agregata

U agregatu obavezno zameniti motorno ulje, filter ulja, potom proveriti nivo rashladne tečnosti i po potrebi zameniti je ukoliko ne znate koliko je stara. Stanje filtera vazduha takođe proveriti. Ukoliko nemate evidenciju i ne znate kada ste zamenili svećice, valja ugraditi nove. Pri toj operaciji obavezno proverite stanje svih creva i šelni. Motocikl iako je stajao duže vreme, mora startovati lako, bez ikakvih zvukova lupanja, zveckanja, gašenja, pucanja iz auspuha, i sl. Težak start i loš rad može se pripisati kvaru karburatora ili ubrizgavanja.

Moto (zaštitna) oprema

Provera kacige i jakne

Doživljaj motocikla i vožnje u velikoj meri može biti umanjen nedostatkom ili lošom opremom. Nema ozbiljne vožnje bez kompletne moto opreme. Štaviše, nedostatak opreme značajno umanjuje sposobnost kontrole motocikla. Poštujte sebe i motocikl, nosite opremu! Na početku sezone treba i moto opremu pripremiti jednako kao i motocikl.

Kaciga

Njeno veličanstvo, tako je i treba tretirati. Prve svega vizuelno ispitajte kacigu. Ima li fizičkih oštećenja, kakvo je stanje vizira, unutrašnjosti? Kaciga je zapravo jednokratna, dizajnirana je tako da absorbuje energiju udara, samo jednom. Preporuka je kacigu zameniti svakih pet godina.
Većina kaciga ima unutrašnjost koja se može izvaditi radi pranja. Pažljivo je demontirajte. Pere se ručno nežnim pritiscima i masiranjem, u mlakoj vodi bebi šamponom. Sušiti isključivo prirodnim putem, bar 12 časova. Ventilaciju kacige očistiti vazduhom iz kompresora. Na školjku kacige nabacite mikrofiber krpu natopljenu toplom vodom i ostavite nekoliko minuta da se razbije prljavština pa prebrisati. Većina kaciga ima finiš poput farbe automobila, pa je možete polirati ili voskirati ako se radi o lakiranoj površini.

Pantalone i jakna

Sve od spolja završava na pantalonama i jakni. Izduvni gasovi, prašina, mirisi, insekti, plus je gotovo uvek natopljena znojem iznutra. Tekstilna oprema se lako održava, potrebno je samo da izvadite protektore. Može se prati ručno, ali i u veš mašini, isključivo pod programom ručnog pranja do 40° c! Ne koristiti izbeljivače, omekšivače, već malu dozu praška. Nakon pranja, osušite ih prirodnim putem i vratite protektore nazad. To je sve.

Kožna oprema zbog svoje specifičnosti zahteva nešto drugačiji i ozbiljniji tretman. Ona se nikako ne pere u mašini, već ručno. Postoje namenski čistači ili je očistiti neutralnim sapunom. Nakon sušenja, kožu premazati voskom ili drugim namenskim balzamom. Ovo će joj dati svežinu i otpornost. Ne koristiti kremu za ruke!

Rukavice i čizme

Rukavice i čizme zavisno od materijala peru se isto kao pantalone i jakna. Potopite ih mlaku vodu u kojoj je rastvoren šampon. Ostavite ih bar 30 minuta da prljavština i znoj popuste. Spolja čistite sunđerom, unutrašnjost čizama takođe, dok rukavice pritiskajte od prstiju na dole. Važno da ne uvijate i gnječite rukavice! Sušiti ih prirodno, sa time što rukavice neposredno pred potpunog sušenja, navucite na ruke kako bi formirale oblik. Nakon što se osuše potpuno, nanesite kvalitetan balzam za kožnu opremu. Ne koristite kreme za ruke!

Obnova opreme

Početak sezone je idealan za obnavljanje moto opreme. Izbor je veliki, pa tako i popusti. Ako imate nešto od opreme što se nije pokazalo kao adekvatno, zamenite. Takođe nema razloga da nosite pohabanu opremu jer tako kompromitujete zaštitu. Bacite taj par podrpanih omiljenih rukavica i kupite sebi nove. Ukoliko vam nešto nedostaje od opreme, neka prvi novac ode za te namene. Ni jedan evro cent za opremu nije bačen.

Neki od ovih saveta možda deluju kao manje bitni, ali verujte da je svaki podjednako važan za normalno i bezbedno funkcionisanje motocikla, kao i za vašu bezbednost.

Novi broj Bjbikers magazina ugledao je svetlost dana u digitalnom formatu. Broj 6 Bjbikers magaziina možete prelistati ovde.

Bjbikers časopis


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Aleksandar Stojanović
Aleksandar Stojanović
Član sam BjBikers foruma od 2008. godine. Motocikl koristim kao osnovno prevozno sredstvo i za putovanja sa suprugom. Radim u autoindustriji, tekstove pišem iz hobija i ljubavi prema motociklizmu. Vozim TDM900.