NaslovnaMoto GaražaPredstavljamo901 Norden - Husqvarna spremna za avanture

901 Norden – Husqvarna spremna za avanture

-

Na EICMA sajmu motocikala koji je održan 2019. godine Husqvarna je prikazala koncept 901 Norden motocikla. Tada je privukao dosta pažnje, ali nakon toga se nije obraćalo puno pažnje na adventure motocikl Švedskog proizvođača. Prošlo je dve godine od predstavljanja koncepta i taman kad se prašina slegla, Husqvarna je zvanično predstavila 901 Norden i najavila serijsku proizvodnju za 2022. godinu.

Čak i kao koncept 901 Norden predstavljao je pravo osveženje u svetu adventure motocikala. Nadali smo se da će Husqvarna ući u serijsku proizvodnju tog motocikla i da će se usuditi da uđu i u ovaj segment motocikala. Budući da je Husqvarna do sada proizvodila motocikle srednje radne zapremine, 901 Norden će biti motocikl sa najvećom zapreminom u njihovoj ponudi. U prošlosti je Husqvarna od motocikala veće radne zapremine imala samo Nuda model koji je poticao iz vremena kada je Husqvarna bila pod vlasništvom BMW-a.

Doduše, sada je Husqvarna u vlasništvu KTM-a, te je donor agregata KTM 890 Adventure model. Bez obzira što 910 Norden i KTM 890 Adventure koriste isti agregat, ostatak motocikla je delo inženjera Husqvarne.

Da bismo utvrdili šta je tačno Husqvarna sama uradila, proći ćemo malo detaljnije kroz specifikacije novog asa Husqvarne.

KTM agregat u telu Husqvarne

Za pogonsku jedinicu koristi se već pomenuti agregat koji koristi i KTM 890 Adventur R. Reč je o dvocilindričnom rednom agregatu radne zapremine od 889 cm3 sa dve bregaste osovine u glavi i naravno vodenim hlađenjem.

Za jedan putni motocikl koji je predviđen i za off road vožnje, bitno je da agregat bude lagan (agregat ima masu od 54 kg) i da ima “elastičnu” isporuku snage. Husqvarna 901 Norden isporučuje 105 KS (77 kW) na 8.000 O/min i maksimalni obrtni moment od 100 Nm na 6.500 O/min. Prema brojkama na papiru deluje da su snaga i obrtni moment odgovarajući za motocikl ovog tipa i namene.

Husqvarna 901 Norden
Foto: Husqvarna

Osim snage bitno je i da agregat ne troši previše goriva. Što se potrošnje tiče, ona je deklarisana na 4,5 litara na 100 km i to je sasvim solidna potrošnja za putni motocikl i obećava dobru autonomiju.

Šestostepeni menjač ukombinovan je sa proklizavajućim kvačilom koje je dizajnirano da pruža manji otpor prilikom pritiska poluge kvačila. Ovaj tip kvačila nosi naziv (Power Assist Slipper Clutch (PASC)). Uloga takvog kvačila je da pruži maksimalni prenos snage na zadnji točak prilikom ubrzanja, kao i da spreči blokiranje i poskakivanje zadnjeg točka prilikom brzih promena stepena prenosa naniže.

Akcenat na stabilnosti i udobnosti

Husqvarna je za 901 Norden konstruisala cevastu šasiju izrađenu od hrom – molibdena. Komponente šasije su laserski sečene i varene na robotizovanim linijama. Ovakva konstrukcija šasije omogućava što je moguće manju masu uz pružanje dovoljno čvrstoće. Šasija je konstruisana tako da sve neravnine i sile prenosi na agregat.

Zadnja viljuška je izrađena od aluminijuma, a zadnji amortizer postavljen je pod uglom kako bi se dobila manja visina sedišta. Kad smo se već dotakli ogibljenja, 901 Norden koristi WP ogibljenje. WP APEX prednja viljuška sa prečnikom štapova od 43 mm i hodom od 220 mm je potpuno podesiva. Zadnji amortizer je takođe WP APEX sa hodom od 215 mm. Poput prednje viljuške, i zadnji amortizer je podesiv.

Husqvarna 901 Norden
Foto: Husqvarna

Sedište je izrađeno iz dva dela i ono što je najbitnije, podesivo je po visini. Na slikama se vidi da je sedište na prednjem delu uže i da se širi prema kraju motocikla. Uže sedište omogućava više manevarskog prostora prilikom vožnje na off road deonicama kada vozač stoji na fuzasterima. Iz istog razloga je i rezervoar zapremine 19 litara uži na zadnjem delu kako ne bi smetao prilikom manevrisanja.

Sam rezervoar pruža se ispod vozača i niže prema agregatu. Takav princip centralizacije mase pozitivno se održava na upravljivost i tako se dobija osećaj da je motocikl lakši nego što zapravo jeste.

Masa motocikla bez goriva iznosi 204 kg, što znači da bi sa punim rezervoarom 901 Norden trebalo da ima masu od oko 220 kg.

Zanimljiv je izbor proizvođača kočnica jer je J. Juan je zadužen za kočioni sistem. Za one koji su manje upućeni, J. Juan je od skoro pod vlasništvom Brembo kompanije. Imao sam prilike da vozim motocikle opremljene J. Juan kočionim sistemima i bio sam prilično zadovoljan jer su se pokazali kao veoma dobri. Husqvarna 901 Norden ima napred dva diska prečnika 320 mm i radijalno postavljene četvoroklipne kočione čeljusti. Pozadi se nalazi jedan disk prečnika 260 mm i dvoklipna plutajuća kočiona čeljust.

Husqvarna 901 Norden
Foto: Husqvarna

Točkovi su žbičani, ali sa tubeless felnama. Prednji točak je prečnika 21″, dok je zadnji 18″ što je standardna dimenzija za off road motocikle. Iz fabrike 901 Norden izlazi na Pirelli Scorpion Rally STR gumama u dimenzijama 90/90-21 napred i 150/70-18 pozadi.

Bogata i napredna elektronika

Husqvarna nije štedela na polju elektronike, pa je tako 901 Norden dobio pomalo iznenađujuće bogat elektronski paket. Bosch ABS sisem funkcioniše i kada je motocikl pod nagibom. ABS je moguće isključiti u off road režimu, ali je tada ABS isključen na zadnjem točku, dok na prednjem ne funkcioniše pod nagibom, ali i dalje pazi da ne dođe do blokiranja točka na pravolinijskom kočenju.

Sistem za upravljanje elektronikom agregata (EMS) takođe neprestano nadgleda i motorno kočenje, te sprečava da dođe do previše motornog kočenja i destabilizacije zadnjeg kraja motocikla. Neizostavna stvar je i kontrola proklizavanja koja funkcioniše i kada se motocikl nalazi pod nagibom.

Husqvarna 901 Norden
Foto: Husqvarna

Ono što je bitno na putovanjima je tempomat koji dolazi u paketu standardne opreme. Kao deo standardne opreme dolazi i quick šifter koji nudi promene stepena prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila.

Sva elektronika upakovana je u četiri režima vožnje. Tri režima vožnje (rain, street i off road) postavljeni su od strane fabrike, dok četvrti (explorer) režim daje mogućnost vozaču da podešava sve parametre elektronskih pomagala i da režim vožnje prilagodi svojim potrebama.

Husqvarna 901 Norden
Foto: Husqvarna

Sva podešavanja i potrebne informacije nalaze se na kolorizovanoj TFT instrument tabli dijagonale 5″. Instrument tabla se automatski prilagođava na ambijentalno svetlo i nudi mogućnost da vozač sam podešava koje informacije želi da vidi na instrument tabli.

Zanimljiv i privlačan dizajn

Lepota je u oku posmatrača, ali meni Husqvarna 901 Norden zaista deluje privlačno. Nesvakidašnji dizajn sa velikim okruglim LED farom i dva manja pomoćna fara napred i jednostavnom siluetom motocikla odaje utisak da je reč o dual motociklima iz devedesetih godina. Husqvarna 901 Norden spolja deluje prilično jednostavno i robusno. Na bočnim stranama se nalaze štitnici u slučaju da dođe do ispuštanja motocikla pri vožnji na off road deonicama, što je veliki plus. Osim bočnih štitnika, fabrički je ugrađen i štitnik kartera koji bi trebalo da je neizostavni dodatak na svim motociklima koji imaju i off road namenu.

Ako izuzmemo jednostavan dizajn, ispod oklopa se nalazi savremena mašina. Kada se sagledaju svi podaci, 901 Norden deluje kao pravi adventure motocikl spreman za sve puteve i izazove.

Informacije o ceni nisu još dostupne, ali čvrsto verujem da je Husqvarna napravila odličan potez i da će 901 Norden postati popularan putni motocikl.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.