June 2, 2023
NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeTestirali smo: KTM 790 Adventure R

Testirali smo: KTM 790 Adventure R

-

Bjbikers redakcija u dogovoru sa zvaničnim uvoznikom KTM-a za Srbiju, firmom ProMoto Centar odradila je kratak test KTM-ovog popularnog modela 790 Adventure R. Prenosimo vam naše utiske…

Poslednjih godina može se reći da se većina velikih proizvođača motocikala vratila osnovnom konceptu da u svom portfoliju imaju nove modele u Adventure klasi kako bi pružila kupcima da izaberu najpribližnije ono što njima odgovara ili bar ono što svaki proizvođač smatra u svom domenu dual-sport kategorije (popularno nazvano ’’Adventure’’ klasa) za vožnju kako na putu tako i van puta. U realizaciji ideje proizvođača da u Adventure segmentu ponude najbolje, iz godine u godinu vidimo kako navedena klasa motocikala ima sve veću radnu zapreminu agregata i sve više konjskih snaga kojom izvorno proizvođači žele da impresioniraju i privuku potencijalne kupce iz drugih segmenata u inicijalnoj želji da promovišu Adventure motocikle kroz svoje marketinške slogane. Povećanje radne zapremine agregata neminovno utiče na povećanje ukupne težine kao i veću potrošnju, a sve to zajedno umanjuje osnovnu vrednost Adventure motocikla.  

U kreiranju idealnog, reklo bi se da na tržištu ipak postoji proizvođač koji je ozbiljno rešio da u srednje-teškoj dual-sport klasi napravi potpuno nov model koji na svom razvojnom putu eliminiše potrebu za agregatom velike radne zapremine, a da pruža dovoljno komfora na putu, dok ciklistika motocikla van puta postavlja potpuno nove standarde u Adventure klasi u skladu sa opravdanim takmičarskim duhom ovog poznatog brenda koji već godinama dominira na najvećem reli šampionatu na svetu.

Naravno, reč je o kompaniji KTM, brend koji je osvojio neverovatnih 18 uzastopnih titula na najvećem reliju na svetu – na Dakaru. Brend koji se ističe uz sada već prepoznatljiv slogan ’’Ready to Race’’ i koji je potpuno zasluženo stečen sudeći po navedenim rezultatima. Ono što takođe izdvaja KTM od drugih proizvođača jeste i njihov pistup na razvoju modela 790. Naime, većina ostalih proizvođača unapred pravi kompromis pri razvoju Adventure modela tako što u  realizaciji naprave motocikl koji će korisniku uz mekše ogibljenje i veću zapreminu agregata pružiti više komfora na asfaltu ali na uštrb voznih karakteristika na terenu. Ipak, KTM je na modelu 790 ADV R želeo da direktno prenese sva stečena iskustva sa dosadašnjih osvojenih trofeja sa Dakara i da u putnom izdanju naprave motocikl koji će biti ispod 200kg  (790 ADV R bez ulja i goriva teži 189kg), a da po svojim specifikacijama pruži najviše moguće svojim budućim korisnicima u dual-sport segmentu. Kako bi u toj ideji obezbedili što bolji proizvod , KTM je na razvojnom putu 790 modela angažovao dvojicu iskusnih takmičara prepoznatljivih imena koji su već duže vreme ambasadori KTM-a – Quinn Cody i Chris Birch. Njih dvojica su bili probni-test vozači i najbitnija karika u razvoju modela 790 Adventure R kako bi uz njihovo dugogodišnje aktivno učestvovanje na svetskim najprestižnijim trkama, zajedno u okviru naradžastog tima, napravili ultimativnu Adventure mašinu u svojoj klasi. Uz njihovu aktivnu pomoć, uloženo vreme i sasvim sigurno veliki budžet, KTM je u vrlo kratkom roku razvio i predstavio novi model 790 Adventure R kako bi svim zainteresovanim kupcima ponudili motocikl sa kojim će moći bezbrižno i bez kompromisa da se upute asfaltom u osvajanje zahtevnih terena, a sve utkano u motocikl koji poseduje takmičarski duh koji prati KTM poslednjih godina.

KTM 790 Adventure R
Test: KTM 790 Adventure R Foto: Mika Knežević

Redakcija BJBikers-a vam je već ranije predstavila KTM 790 Adventure R kroz osnovne tehničke informacije ali sada, na poziv zvaničnog zastupnika i ovlašćenog servisera za KTM, ProMoto Centra iz Beograda, dobila i ekskluzivnu priliku da u jednodnevnoj vožnji isproba model 790 Adventure R i prenese prve utiske na potpuno novom motociklu. Ali prvo, hajde da se  podsetimo šta nam zapravo KTM 790 Adventure R donosi na tržištu u okviru svoje tehničke specifikacije.

Osnovni tehnički podaci

Kako bi budućim korisnicima KTM pružio najviše moguće u kategoriji srednje-teških motocikala u Adventure segmentu, odluka je pala na razvoj kompaktnog LC8 paralelnog dvocilindričnog vodeno hlađenog agregata sa radnom zapreminom od 799 cm³. Agregat je konstruisan tako da vozaču pruži maksimalne performanse uz minimalne vibracije. KTM se potrudio da maksimalno smanji vibracije agregata, te su dosta pažnje posvetili balansiranju bregastih osovina i osim na smanjenju vibracije, KTM je radio i na boljem hlađenju agregata i većoj izdržljivosti, zahtev koji u najvećoj meri doprinosi pouzdanosti svakog korisnika u dual-sport segmentu, pogotovo ako takav motocikl ima takmičarski duh. Da bi to ostvarili, KTM inženjering tim je aluminijumske cilindre presvukao nikasilom da bi se istovremeno obezbedila izdržljivost cilindra ali i bolje hlađenje. Zahvaljujući ovim zahvatima, interval između dva servisa na modelu 790 ADV R iznosi 15.000 km i kao takav obezbeđuje veliku fleksibilnost budućim korisnicima da ne razmišljaju previše o servisnim intervalima u toku svojih pustolovina, već mogu unapred i planski da obavljaju svoje redovne servise u ovlašćenim servisima. Što se performansi agregata tiče, LC8 isporučuje zavidnih 94 KS uz obrtni moment od 88 NM, a podmazivanje agregata se obavlja preko dve uljne pumpe. Još jedna stvar koja govori u prilog tome da je 790 ADV R napravljen za duga putovanja je i potrošnja goriva od okvirnih 4,2L na 100 km sudeći prema podacima proizvođača (zvanično je oko 4,5lit/100km) i uz zapreminu rezervoara od 20 litara, omogućuje autonomiju od blizu 450 km što je i više nego dovoljno za ovu klasu motocikla da pruži fleksibilnost korisnicima da ne prave prinudne pauze na svakoj pumpi naročito kad pumpe nema na vidiku.

Osim agregata, bitnu ulogu za smanjivanje vibracija agregata ima i cevasti čelični CroMo ram upotrebljen je na 790 ADV R, dok je pod-ram koji nosi sedište i sav teret kofera i opreme, napravljen od čelika. Pod-ram je dizajniran tako da bude kompaktan, lagan i što izdržljiviji da ne bi dolazilo do oštećenja prilikom vožnje na terenu pod teretom sopstvenog prtljaga. Da ovo nije samo marketinška fraza i običan detalj u pisanom tekstu, autoru se do sada bar dva puta dogodilo da polomi cevaste profile pod-rama na motoru, tako da dizajniranje navedenog smatram jako bitnim iz prosto praktičnih razloga da se u toku eksploatacije ostvari izdržljivost usled ogromnih vibracija koje se javljaju na zadnjem kraju motocikla na terenu. Osim pouzdanog i jakog agregata bitan aspekt svakog Adventure modela je svakako suspenzija, a KTM je već odavno poznat po tome što se na ogibljenju u fabričkom pakovanju ne štedi i ugrađuje vrhunske komponente kako bi obezbedio najbolju moguću kontrolu i upravljanje u najzahtevnijim situacijama na terenu. Napred se nalazi WP XPLOR prednja viljuška poslednje generacije sa prečnikom štapova od 48 mm i hodom od 240 mm. Viljuška je podesiva i ima zasebno podešavanje poniranja i povrata. Prednja viljuška je klasična sa oprugama, ali se poniranje podešava na levom štapu, dok se povrat podešava na desnom štapu. Pozadi se nalazi WP XPLOR zadnji amortizer sa hodom od 240 mm koji takođe ima mogućnost podešavanja. Jednostavno rečeno, iako postoji ograničena serija modela 790 ADV R sa posebnom oznakom ’’Rally’’ na kojem je ugrađeno unapređeno ogibljenje  poput WP XPLOR PRO 7548 koje pruža dodatnih 30mm većeg hoda, budući korisnici standardnog 790 ADV R modela dobijaju najbolju moguću opciju u fabričkom paketu opreme koju mogu da nađu na tržištu. Zaista vrlo bitna stavka za sve ljubitelje terenske vožnje koji žele da izvuku najbolje performanse i nešto po čemu se KTM oduvek izdvajao na tržištu i svojim korisnicima pružao jedinstvenu vrednost.

KTM 790 Adventure R
Test: KTM 790 Adventure R Foto: Mika Knežević

Kako je sada već postao standard da sve novije generacije motocikala poseduju TFT dispej u cilju trenda digitalizacije koja obezbeđuje direktniji kontakt korisnika sa motociklom, bar u smislu podešavanja, KTM ovde nije napravio izuzetak već je rešio da odlučno prati moderne trendove i kao instrument tablu ka vozaču ugrađuje kolor tft monitor prečnika 5 inča na kome su jasno prikazane sve neophodne informacije. Svetla su izvedena u LED tehnologiji, a glavno čeono svetlo je malih dimenzija da ne bi smetalo pri proboju kroz neprohodnije puteve. Iako na prvi pogled deluje da zaštita od vetra nije zadovoljavajuća u KTM – u objašnjavaju da je vetrobran nešto manji (praktično ga nema) iz razloga da ne bi smetao vozaču prilikom manevrisanja na zahtevnijim terenima. Svim korisnicima kojima fabrička zaštita usled vetra na putu nije dovoljna, na spisku dodatne opreme postoji pristojna zaštita od vetra te se taj problem može lako rešiti. KTM 790 ADV R je opremljen radijalnim  kočnicama, napred  čeljusti sa 4 klipa dejstvuju na dva diska prečnika 320 mm, a pozadi se nalazi jedan disk prečnika 260 mm koji zaustavljaju kočione čeljusti sa dva klipa. Kočnice nose oznaku KTM, a uspeli smo da saznamo da su razvjene i izrađene u Španiji.

Od elektronike KTM 790 ADV R poseduje MTC, što je KTM – ov naziv za kontrolu proklizavanja (MTC – Motorcycle Traction Control). MTC meri ugao nagiba motocikla i brzinu rotacije zadnjeg točka i na osnovu tih parametara određuje koliko će otvoriti ili zatvoriti dovod goriva. MTC po potrebi može da se isključi. Osim kontrole proklzavanja i utičnice od 12V za napajanje GPS uređaja ili druge elektronike, tu je i ABS koji obavlja posao i kada je motocikl pod nagibom kao i quick-shifter, odn.opcija menjača za promenu brzina bez kvačila ka višim i nižim brzinama, što je veliko olakšanje za sve buduće korisnike. Postoji opcija da se uključi samo off road ABS. U tom slučaju ABS ne kontroliše blokiranje zadnjeg točka i nije toliko osetljiv kada je motocikl pod nagibom, već samo reaguje ukoliko dođe do pravolinijskog blokiranja prednjeg točka. Svrha off road ABS – a je da pruži vozaču svu kontrolu nad motociklom ukoliko nekim slučajem hoće da potpomogne skretanje motocikla blokiranjem zadnjeg točka.

Utisci sa vožnje

Kako smo unapred znali da ovo neće biti višednevni detaljan test, već jednodnevni u skladu sa trenutnim mogućnostima usled uvedenog vanrednog stanja u našoj zemlji, ali i okolini zbog COVID-19, odluku o testiranju 790 Adventure R modela smo morali da prilagodimo u okviru dostupnih mogućnosti. Odluka je pala da veći deo testa bude na Košutnjaku i isprobavanju više terenskih mogućnosti 790 ADV R, nego putnih, tamo gde inicijalno ovaj model pravi osnovnu razliku u svojoj klasi. Takođe, vrlo je bitno napomenuti da smo na testu dobili motocikl poptuno nov sa nepunih pređenih 50km na  kilometar satu, što znači da ni agregat ni kočnice nisu još uvek nalegle kako treba za  potpun potencijal zaustavnog kočenja ili eksploziju snage koju nudi paralel-tvin agregat od nepunih 100KS u Rally modu.

Vizualno, KTM 790 ADV R deluje kompaktno u karakterističnoj KTM koloritnoj šemi (narandžasto-belo sa crnim plastikama) sa jednostavnim linijama koje prate siluetu motocikla nalik Spartancu koji je godinama obučavan da pruži svoj maksimum na terenu. Tako je i sa modelom 790 ADV R. KTM je napravio motocikl bez suvišnih linija koji ulepšavaju dizajn, već je osnovna forma motocikla kompaktna, prilagođena minimalističkom dizajnu i ergonomiji da korisniku pruži maksimalnu slobodu pokreta na motoru u vožnji na terenu. Agresivnost, skladnim linijama daju poprečne šare fabričkih Metzeler Karoo 3 guma zajedno sa povišenim blatobranom koji, osim guma, jasno ukazuje osnovnu namenu ovog motocikla. Jedini neobičan detalj koji narušava skladnost ali svakako prati osnovnu liniju motocikla odnosi se na plastični rezervoar. Naime, KTM-ovi inženjeri su u cilju što boljeg rasporeda težine iskoristili rešenje za raspored goriva direktno sa modela 450 Rally Replica i 20 litara goriva na modelu 790 ADV R rasporedili centralno u plastičnom rezervoaru što je moguće niže. Ovakvo tehničko rešenje je napravilo neobično proširenje u donjem delu samog motocikla ali sa druge strane obezbedilo neophodno nisko težište i više prostora za vozača u delu sedišta koje je potrebno za manevrisanje na terenu kako na brzim deonicama tako i na uskim putevima. Iako bez sumnje, potpuno karakterističan i prepoznatljiv KTM-ov dizajn prednjeg fara nalazi se i na modelu 790 ADV R koji upotpunjuje poređenje spartanskog dizajna celog motocikla, lično bih voleo da je KTM na ovom modelu pored tehničkog rešenja za smeštaj goriva, preuzeo i dizajn prednje maske sa 450 Rally Replica i time potpuno zaokružio priču putne verzije u takmičarskoj koži. Takođe, navedena Rally maska bi verovatno pružila bolju zaštitu od vetra na putnim brzinama ali i ostavila više prostora za dodatne nosače uređaja za navigaciju. Možemo da kažemo da o ukusima ne vredi raspravljati, ali sve custom verzije KTM 790 ADV R modela koje smo do sada videli, ukazuju da je prednji deo maske od KTM 450 Rally Replica definitivno pravac o kome svi budući vlasnici 790 ADV R mogu razmišljati kao o opciji za eventualnu nadogradnju. Kako mi je jedino dizajn prednjeg fara glavna tema koji mi se vizualno ne dopada u celom paketu i koji bih rado zamenio, na prednjem točku dupli masivni diskovi prečnika 320mm mi potpuno skreću pažnju i uveravaju da će se ovaj model KTM-a sa svojim gabaritima i težinom od nešto preko 200kg sa punim rezervoarom potpuno sigurno zaustaviti u svim uslovima vožnje i na svim terenima bez ikakvog oklevanja.

KTM 790 Adventure R
Test: KTM 790 Adventure R Foto: Mika Knežević

Položaj sedenja na 790 ADV R kao i prostor koji vozač ima (pre svega zbog specifičnog rešenja za raspored goriva) dosta podseća na neki motocikl manje kubikaže nego na dual-sport motocikl od 790cc. Tačnije, taj spartanski dizajn jednostavnih linija dosta podseća na model 690 gde je osnovna količina goriva takođe centralno izmeštena, ostavljajući prostora vozaču da ima slobodu pokreta u vožnji na terenu, a sve u cilju boljih manevarskih sposobnosti. Kada jednom sednete na motocikl, osim skladnih linija koje vam jasno ukazuju da je KTM 790 ADV R spreman za sve terene, 5’’ TFT ekran je sledeće što vam skrene pažnju pri startovanju agregata. Prikazivanje svih informacija na displeju je jasno prikazano, a sve opcije za modifikovanje kao i promenu specifičnih izabranih modova vožnje poput: Street, Off-Road, Rain i Rally se upravljaju preko komandi na kormanu sa leve strane. Komande su napravljene bez previše nepotrebnih dugmića kao i mogućnosti slučajne promene u toku vožnje usled njihovih velikih gabarita. 

Nakon objašnjenih teorijskih podataka i opisanih prvih vizualnih utisaka oblikovanim spartanskim linijama u svom osnovnom dizajnu, kakva je zapravo ciklistika modela 790 ADV R u njegovom primarnom okruženju u vožnji za šta je uostalom i namenjen? Termin brutalan bih ostavio za neki model koji će biti testiran na stazi, prvenstveno zbog snage koji takvi modeli namenjeni stazi imaju, a u konretnom slučaju, bezobrazan je pridevni opis kojem instiktivno težim da opišem ono što KTM 790 ADV R zapravo pruža u našem jednodnevnom druženju na Košutnjaku. Lagana šasija i nisko težište modela 790 u uključenom Street modu na terenu obezbeđuje potpunu elektronsku kontrolu proklizavanjeg zadnjeg točka kao predigru za ono što će tek uslediti. Već u prvom trenutku primećujem da  minimalistički dizajn za enduro položaj tela na motociklu pruža potpunu slobodu za idealno nameštanje u svakoj situaciji. Još jednom me ovo jasno veoma podseća na model 690, ali svakako na 790 ADV R težina više dolazi do izražaja . Utisak dobre ciklistike utpopunjuje činjenica da na svakom motoru imam potrebu da korigujem položaj kormana u cilju bolje kontrole na terenu, ali ovde izostaje osećaj da je bilo šta potrebno da se koriguje ili eventualno ugrade podizači kormana kao dodatna opcija, koji su karakteristični za enduro motore u odnosu na osnovnu poziciju položaja komandi. Jednostavno,  KTM je uradio odličan posao u pozicioniranju osnovnih upravljačkih komponenti kao i prateći deo motocikla da uz sedište i rezervoar koji zajedno utiču na to da vozač ima osećaj direktnijeg upravljanja i bolju kontrolu. Postavljen položaj kormana i fuzastera za moju visinu je takođe idealan, bar što se prvog utiska tiče, a jedino što nalazim za opciju finog podešavanja su poluge ručica kvačila i kočnice. One svakako imaju fabričku mogućnost brzog podešavanja i to nije problem prilagoditi individualnim zahtevima. U želji da se lično uverim šta sve pruža model 790 ADV R, vrlo brzo prelazim na Rally mod kao opcija koja nudi veću slobodu na terenu i opuštam kontrolu proklizavanja (MTC) na nivo 5 kako bih oslobodio još izlazne snage na gasu uz kontrolisano proklizavanje zadnjeg točka.

Uz promenu režima rada sa Street na Rally mod, primetna je i razlika u zvuku kao i odzivu na gasu. Sada je rad nešto drugačiji, oštriji, a odziv na gas u višim obrtajima nekako direktniji. Razmišljam da me rad na manjem gasu podseća na ranije Adventure modele KTM-a koje smo u predhodnim verzijama 950/990 navikli da čujemo. Oštar i odsečan bez toleranicije na grešku, čak mi se par puta motor i ugasio na manjim obrtajima usled drugačijeg rada, ali bih to pripisao činjenici navikavanja na Rally mod kao novi režim rada. Već u prvom zaokretu sa KTM-om 790 ADV R, setih se šta mi je i najviše smetalo kod predhodnih vrlo popularnih Adventure modela 950/990, a ugao skretanja je svakako na prvom mestu. Veliki motor sa visokim težištem i minimalnim manevarskim mogućnostima svakako ne čini dobar recept za Adventure izbor, naročito kad na već ograničene manevarske sposobnosti spakujete i lični prtljag. Ipak, KTM 790 ADV R je potpuno nov koncept motocikala i kao takav otklanja sve dosadašnje nedostatke predhodnih generacija, a veći ugao skretanja i niže težište koji novi model 790 ima je svakako nešto što doprinosi boljoj ukupnoj ciklistici i omogućava lakše manevrisanje prilikom okreta u mestu usled većeg radijusa skretanja.    

KTM 790 Adventure R
Test: KTM 790 Adventure R Foto: Mika Knežević

Napomenuo sam ranije da je KTM proizvođač koji u cilju pružanja najboljih performansi ka korisnicima, ne štedi na ugrađenim komponentama. Kako bi ispoštovali prepoznatljiv slogan ’’Ready to Race’’, KTM ugrađuje uvek najbolje u fabričkom paketu opreme u odnosu na konkurenciju, tako je i što se ogilbjenja tiče na modelu 790 ADV R, a dobro ogibljenje je osnova svakog motocikla za udobniju i sigurniju vožnju.  I zaista je tako. Potpuno podesivo WP XPLOR ogibljenje na 790 ADV R, ukupnog hoda od 240mm napred i nazad, osetno pravi razliku kada sa asfaltnog puta pređete na teren. Iako je ogibljenje bilo podešeno na fabrička podešavanja, poslednja generacija WP XPLOR donosi neverovatan osećaj sigurnosti i tačnog upravljanja motocikla na terenu. Sve neravnine na terenu upija sa lakoćom, a u slučaju nekog kamena ili bilo koju drugu prepreku koja se nađe na putu , KTM 790 ADV R uz minimalnu korekciju, dočeka sigurno kako na skoku tako i na doskoku bez ikakve naznake da će navedena situacija narušiti ciklistiku i neplanirano promeniti pravac kretanja motocikla. Osećaj odličnog ogibljenja vremenom može samo biti još bolji, nakon što se budući korisnici upuste u fino podešavanje prema svojim zahtevima na osnovu pređene kilometraže, a na osnovu stečenog iskustva. Ako bih morao da izdvojim jednu stvar koja mi se najviše dopala, osim činjenice da je ovo dual-sport motocikl od 790cc koji se na terenu vozi poput lakšeg enduro motora, fabrički ugrađeno WP XPLOR ogibljenje na KTM 790 ADV R bi svakako bilo na prvom mestu.        

KTM 790 Adventure R
Test: KTM 790 Adventure R Foto: Mika Knežević

Vreme u zabavi brzo prođe, pa tako i moje druženje sa KTM 790 ADV R sve bližilo kraju. Iako sam na početku naveo da je ovaj jednodnevni test napravljen u okviru mogućnosti zbog ograničenih faktora povodom COVID-19, sasvim dovoljno vremena sam proveo družeći se sa KTM 790 ADV R, dovoljno da me je njegova bliskost uz ciklistiku koju pruža na terenu potpuno ’’inficirala’’. KTM je definitivno napravio motocikl u dual-sport kategoriji koji se svojim voznim sposobnostima ističe u sam vrh i uz ostvarenu težinu i autonomiju koju budućim korisnicima obezbeđuje, postavlja potpuno nove standarde konkurenciji u dual-sport segmentu. Kozmetički detalji poput prednje maske i rezervoara nam se mogu više ili manje sviđati, ali su svakako u prepoznatljivom KTM stilu i donose skladnost u dizajnu modela 790 ADV R. Osim prednje maske koja bi svojim dizajnom mogla biti preuzeta sa 450 Rally, opciju za buduće unapređenje ostaje u eventualno isporuci širih fuzastera, aluminijumskoj ploči za nosač kofera i možda centralnog štendera. Sa druge strane centralni štender će olakšati eventualne intervencije u slučaju potrebe na terenu ali će svakako smanjiti klirens na terenu i povećati ukupnu težinu što inicijalno nije bila ideja pri razvoju ovog modela. Osim navedenog, prosto je teško još nešto konkretno definisati na modelu 790 Adventure R za unapređenje kako bi budući korisnici obezbedili sebi više u fabričkom paketu opreme i vožnji koju ovaj KTM-ov model pruža na tržištu. Nama u redakciji ostaje samo da se nadamo da ćemo biti u prilici da se sledeći put uverimo u odličnu ciklistiku na asfaltu u nekoj višednevnoj vožnji u okviru prave avanture kakvu model 790 Adventure R zaslužuje.

Šta je dobro:

  • WP XPLOR ogibljenje
  • Položaj vozača i ciklistika
  • Potrošnja i autonimija
  • Ukupna težina motocikla
  • Snaga i elastičnost agregata

Šta može biti bolje:

  • Veći paket Adventure opreme (širi fuzasteri, aluminijumska ploča, centralni podizač motocikla)
  • Bolja zaštita od vetra u standardnom paketu opreme
  • Prednja maska bi mogla da ima šinu za nosač navigacije

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Miloš Dišković
Miloš Dišković
Ima ogromno iskustvo u vožnji off-road motocikala i uspešno se takmičio na domaćim enduro takmičenjima – dva puta osvojio prvo mesto na najvećem Enduro šampionatu u Srbiji na Tari – Xross Challenge u klasi teških motora do 690cc i dva puta osvojio prvo mesto na Gučevo Challenge u Loznici u istoj klasi, kao i jedno treće mesto na Kopaoniku u organizaciji Xross Challenge-a na Rally trci u klasi teških motora do 690cc. Trenutno vozi Suzuki DRZ 400 E i Jamahu XT 600E prerađenu za potrebe domaćih reli takmičenja.