September 30, 2020
Naslovna Garaža Kad počinje MotoGP sezona?

Kad počinje MotoGP sezona?

-

Taman smo se na MotoGP testu u Kataru obradovali time što nismo mogli ni da naslutimo ko bi mogao biti pobednik prve trke, a zatim je došla ova pošast zvana COVID-19. Početak sezone je otkazan, a kako stvari stoje, sezonu ćemo možda početi tek od polovine. Zapravo, svi se pitamo kad počinje MotoGP sezona?

Srećom, imali smo priliku da gledamo Moto3 i Moto2 trke koje su spletom okolnosti održane na stazi Losail u Kataru, ali svi smo željni da gledamo najjaču klasu. Ova godina, je bar na papiru trebala da pruži najkonkurentniju startnu postavu.

Odakle početi?

DORNA kao organizator takmičena upravo svaki dan sebi postavlja pitanje, odakle početi? Prvi korak se mora povući za sada postoje dve staze za koje se smatra da bi realno mogle da ugoste početak sezone. Prva od tih staza je Brno na kojoj je trkački vikend zakazan za 9. avgust. Ukoliko sezona ne počne na Brnu, a situacija po pitanju COVID-19 virusa nastavi da se poboljšava, sledeća staza na kojoj bi sezona mogla da počne je Red Bull Ring u Austriji.

Prema tvrdnjama mnogih stranih novinara, najizvesnije je da će sezona početi upravo na Red Bull Ringu 16. avgusta. U prilog toj tvrdnji ide i to što Formula 1 planira da održi trke na Red Bull Ringu u julu. Trka Formule 1 (ukoliko se održi) dobro će poslužiti MotoGP šampionatu kao primer.

Koliko trka možemo da očekujemo i da li ćemo imati regularan šampionat?

Čak i kada sezona počne, otvara se pitanje regularnosti šampionata. Da bi šampionat bio regularan, prema trenutnim pravilima FIM-a, potrebno je da se odveze trinaest trka u toku sezone. Budući da je trenutna situacija vanredna svuda u svetu, realno je očekivati da će FIM u saradnji sa drugim šampionatima promeniti ovo pravilo kako bi uopšte došlo do održavanja šampionata.

Sa druge strane, ukoliko se i održi manje trka od recmo deset, da li će ovogodišnji šampionat uopšte biti relevantan? Šta ukoliko organizatori naprave gust raspored trka krajem godine i neko se povredi te zbog toga propusti 3-4 trke? Postoje mnoga pitanja na koje organizatori moraju unapred da pripreme scenario.

Kad počinje MotoGP sezona
Kad počinje MotoGP sezona? Foto: Polarity Photo KTM Press

Da li ćemo gledati sve kategorije?

Jeste da je MotoGP šampionat “krem” takmičenja, ali ne smemo zaboraviti Moto2, Moto3 i novu MotoE kategoriju. Postoje glasine da bi mogao da se održi samo MotoGP šampionat. Razlog zbog kojeg se Moto3, Moto2 i MotoE šampionati ne bi održali leži u brojnosti ljudi koji bi morali da se pojave na stazi.

Sva tri šampionata zajedno, broje oko 3.000 ljudi. Tu spadaju vozači, mehaničari, članovi ekipa, itd. koji su potrebni da bi sve kategorije funkcionisale. Ako tom broju dodamo i ljude potrebne za obezbeđivanje TV prenosa, možemo videti da je potrebno da dođe veliki broj ljudi, iz raznih država da bi trkački vikend uopšte mogao da se održi. Već je gotovo izvesno da će se bar prve trke održati bez publike.

Još jedan u nizu problema mogla bi da predstavlja najava novog talasa virusa na jesen. To organizatorima na raspolaganje ostavlja svega dva do tri meseca na raspologanju da održe koliko toliko regularan šampionat. U svakom slučaju je lepo videti da se DORNA zaista trudi da održi šampionat i trke, a da pri tome poštuje sve moguće mere kako bi zaštitila vozače, timove i ostalo osoblje koje učestvuje u svaakoj trci.

Nadamo se da će se sezona održati sa maksimalnim mogućim brojem trka i da će se virus u potpunosti povući te da ćemo se do kraja godine vratiti u normalan ritam.

Za diskusiju o MotoGP šampionatu, kao i o drugim moto takmičenjima, predlažemo da postite deo našeg foruma posvećen moto trkama.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,363FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
112PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se