NaslovnaMoto GaražaTriumph Rocket 3 TFC najjači Triumph ikad napravljen

Triumph Rocket 3 TFC najjači Triumph ikad napravljen

-

Triumph je 1. maja zvanično predstavio moćni kruzer Rocket 3 TFC. Glasine o ovom modelu počele su pre par godina i informacije koje su dopirale do nas govorile su da se možda radi o malo “prenaduvanoj” priči. Ipak, Triumph je malo sve iznenadio sa ovim izuzetno moćnim kruzerom sa najjačim agregatom koji je Triupmh ikada proizveo!

Prvi Rocket 3 proizveden je sada već davne 2004. godine. Na prvi pogled deluje da se Triumph baš potrudio da osveži Rocket-a i da sa novim Rocket 3 TFC napravi pravi bum na tržištu, što je po svim prilikama i uspeo. Hajde da krenemo korak po korak i vidimo šta je to Triumph pripremio. Za početak, da razjasnimo dilemu oko skraćenice TFC koja označava Triumph Factory Custom.

Moćni agregat od 2.5 litre

Rocket 3 TFC poseduje veoma moćan trocilindrični agregat sa radnom zapreminom agregata koja sada iznosi 2.458 cm³. Triumph je rešio da “pusti” malo više snage iz ovog agregata koji isporučuje čak 170 KS što je ujedno i najjači Triumph-ov agregat ikad proizveden, bar prema izjavama ljudi iz Triumph-a. Pored maksimalne snage, još impozantniji je maksimalni obrtni moment koji je deklarisan na preko 221 Nm.

Triumph Rocket 3 TFC

Triumph nije otkrio mnogo detalja oko komponenti samog agregata, osim da su ventili na usisu izrađen od laganog titanijuma što dozvoljava da Rocket 3 TFC može da se zavrti na još više obrtaja. Iz poprečno postavljenog trocilindričnog agregata, sa desne strane pružaju se lepo stilizovane izduvne grane koje se završavaju sa Arrow prigušivačem koji na svom završetku ima karbonsku kapu. Završni prenos izveden je preko kardana.

Snažan, a ipak lagan!

Rocket 3 TFC nije samo snažan, već se može reći i da je izuzetno lagan. Suva težina iznosi 199 kg. Ova generacija je lakša od prethodne za čak za 15% ili čak 40 kg! Ušteda na težini postignuta je zahvaljujući novom aluminijumskom ramu koji koristi agregat kao “upijač” stresa. Nova je i jednostruka aluminijumska viljuška koja zajedno sa detaljima od karbona donosi na uštedi težine.

Rezervoar je zapremine 19 litara i ako tu težinu dodamo na suvu težinu motocikla, dobijemo da ukupna težina Rocket 3 TFC iznosi respektabilnih 218 kg.

Triumph Rocket 3 TFC

Za snažan motocikl potrebne su i snažne kočnice

Triumph je na Rocket 3 TFC ugradio radijalno postavljene Brembo Stylema kočione čeljusti koje stiskaju dva diska prečnika 320 mm. Nazad se nalazi disk prečnika 300 mm sa Brembo M4.32 monoblok kočionom čeljusti. Bezbedno kočenje upotpunjuje i ABS koji prati dešavanja i kada je motocikl pod nagibom.

Rocket 3
Brembo Stylema

Vešanje je marke Showa sa obrnutom prednjom viljuškom i prečnikom štapova od 47 mm i hodom od 120 mm. Prednja viljuška ima mogućnost podešavanja kompresije i povrata. Pozadi je takođe Showa monoamortizer sa hodom od 107 mm sa hidrauličnim podesivačem predopterećenja.

Za motocikl koji poseduje ovako velik obrtni moment potrebne su i odgovarajuće dimenzije guma sposobne da prenesu ovu snagu na asfalt. Tako je Rocket 3 TFC opremljen zadnjom gumom dimenzija 240/50 R16 V, a napred se nalazi guma u dimenzijama 150/80 R17 V.

Triumph Rocket 3 TFC od elektronike poseduje gotovo sve što poseduju i sportski motocikl poput kontrole proklizavanja sa modovima kišni, putni, sport i prilagodljiv režim. Rocket 3 TFC poseduje i kvik šifter sa mogućnošću šaltanja naviše i naniže bez upotrebe kvačila. Tu je i “hill hold control” koja služi da vozač može bezbedno da krene na uzbrdicama, a u slučaju da krenete na vožnju auto putem tu je i tempomat.

Triumph Rocket 3

Sva ta podešavanja obavljaju se preko TFT instrument table koja je u potpunosti u boji. Na instrument tabli možete dobiti gotovo sve informacije poput trenutne brzine, odometra, broja obrtaja, trenutnog stepena prenosa, količine goriva u rezervoaru, temperature ambijenta, sat, kao i trenutni režim rada agregata.

Rocket 3 TFC ima mogućnost povezivanja sa pametnim telefonom preko bluetooth-a zahvaljujući kojem možete menjati muiku na telefonu ili pratiti navigaciju.

Rocket 3 instrument tabla

Mora se priznati da je Rocket 3 TFC izazvao poprilično uglavnom pozitivne reakcije među ljubiteljima kruzera. Ovaj model prodavaće se u ograničenoj seriji od 750 komada. Svaki model iz fabrike izlazi sa pločicom na kojoj je ugraviran redni broj motocikla.

Možemo slobodno reći Triumph Rocket 3 TFC privlači čak i one koji nisu naročiti ljubitelji kruzera. Triumph je opet uspeo da napravi motocikl koji pleni dizajnom, ali i performansama. Cena ovog modela iznosti oko 25.000 eura i isporuka prvih modela počeće u decembru.

Bjbikers magazin
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.