NaslovnaMoto GaražaTriumph Trident 660 - Mali huligan koji će uzdrmati tržište

Triumph Trident 660 – Mali huligan koji će uzdrmati tržište

-

Triumph nam je za sledeću godinu pripremio jedan zanimljiv motocikl koji bi mogao prilično da uzdrma tržište naked motocikala srednje radne zapremine. Triumph Trident 660 biće zanimljiva pojava i glavni konkurent Yamahi MT07 koja je do sada važila za neprikosnoveni model u ovoj klasi. Trident 660 donosi svežinu u ovu kategoriju koja je zanimljiva svim ljubiteljima motocikala.

U Triumphu su se posebno potrudili u vezi ovog novog motocikla. Ceo motocikl dizajniran je sa posebnom pažnjom da privuče nove, mlade vozače ili one koji tek ulaze u svet motociklizma. Zanimljiv dizajn, ciklistika i agregat zainteresovali su sve novinare širom sveta. Zato vam danas detaljno predstavljamo Trident 660.

Triumph Trident 660
Triumph Trident 660 Foto: Triumph

Zabavan trocilindrični agregat

Trocilindrični agregati su super iz razloga što prave kompromis između dvocilindričnih i četvorocilindričnih. Trocilindrični agregati imaju sasvim dovoljno snage na niskim i srednjim obrtajima, ali ni na višim obrtajima ne gube mnogo. Triumph ima dugu tradiciju i veliko iskustvo u konstruisanju trocilindričnih agregata, pa su to svoje iskustvo pretočili i u Tridend 660.

Upravo trocilindrični redni, tečnošću hlađeni agregat radne zapremine od 660 cm3. Iz ovog agregata Triumph je uz svo zadovoljavanje EURO5 emisionog standarda uspeo da istisne 81 PS pri 10.250 O/min, uz maksimalno obrtni moment od 64 Nm pri 6.250 O/min. Ono što će Trident 660 učiniti lakim za vožnju je to da je već 90% od maksimalnog raspoložive snage dostupno u kroz velik opseg broja obrtaja, što će učiniti vožnju zanimljivom.

Nisu zaboravljeni ni vozači sa A2 kategorijom. Triumph Trident 660 može da se vozi i sa A2 kategorijom i u tom slučaju snaga je prilagođena zadovoljavanju kategorije, odnosno maksimalna snaga iznosi 47,8 PS pri 8.750 O/min uz maksimalni obrtni moment od 51 Nm pri 5.250 O/min.

Triumph Trident 660
Zanimljiv trocilindraš Foto: Triumph

Šestostepeni menjač optimizovan je da pruži kompromis između zabave i efikasnosti. Odnosi u menjaču pružaju dobro ubrzanje, uz to da su peti i šesti stepen prenosa prilagođeni mirnijoj vožnji i uštedi goriva. Takozvano proklizavajuće i pomoćno kvačilo obezbeđuju uglađene promene brzina, uz zadržavanje maksimalne kontrole zadnjeg točka prilikom naglih promena stepena prenosa naniže. Reč “pomoćno” u nazivu kvačila označava da je kvačilo, odnosno opruge kvačila napravljene tako da zahtevaju manji pritisak na polugu kvačila, a samim tim se smanjuje i zamor ruke.

Po pitanu održavanja i servisiranja je Triumph takkođe pomerio granice. Servisni interval iznosi 16.000 km, a Triumph daje i 2 godine garancije na neograničenu kilometražu.

Mala težina i niže postavljeno sedište

Osim po trocilindričnim agregatima, Triumph je poznat i po dobrim šasijama. U slučaju Tridenta 660, šasija je cevasta, od čeličnih cevi. Trident 600 je prilično kompaktan motocikl, sa uskom siluetom i generalno malim gabaritima, što bi trebalo da ga učini agilnim u vožnji.

Položaj vozača je uspravan, što je i tipično za ovu kategoriju motocikala. Sedište je postavljeno nešto niže u odnosu na druge slične motocikle, odnosno na 805 mm od tla. Samo sedište za vozača i suvozača napravljeno je od specijalne, deblje pene kako bi se vozaču pružila što veća udobnost, za slučaj da se uputite i na vožnje od po par sati.

Nije se štedelo na ogibljenju. Napred se nalazi sasvim dobra Showa obrnuta prednja viljuška sa štapovima sa odvojenim podešavanjem i hodom od 120 mm. Zadnji amortizer je takođe marke Showa i nudi podešavanje predopterećenja opruge i hod od 133,5 mm.

Trident 660
Foto: Triumph

Trident 660 je očigledno motocikl Engesko – Japanske saradnje. Pored toga što Showa potpisuje ogibljnje, kočnice potpisuje još jedan proizvođač iz Japana – Nissin. Napred su postavljena dva diska prečnika 310 mm i dvoklipne kočione čeljusti, dok se pozadi nalazi jednoklipna kočiona čeljust i disk prečnika 255 mm. Zanimljiv odabir kočionog sistema za koji se nadam da ćemo imati prilike da ih isprobamo i u praksi.

Zapremina rezervoara iznosi 14 litara. Trident 660 se “okreće” na livenim aluminijumskim felnama sa pet krakova, na koje su montirane hvaljene Michelin Road 5 gume u dimenzijama 120/70R17 napred i 180/55R17 pozadi. Interesantno je da i najbliži konkurent Tidenta 660, Yamaha MT7 takođe koristi identične gume. Očekujte da se negde pojavi i uporedni test ova dva motocikla.

Još jedan adut za Trident 660 je i relativno mala težina koja sa svim tečnostima težina iznosi 189 kg.

Začinjen elektronikom

Nekako smo navikli da ova srednja kategorija motocikala nema elektronskih pomagala (izuzev ABS-a, koji je obavezan), ali je Triumph rešio da izađe iz ovih okvira. Ugrađen Ride-by-wire sistem znači i uvođenje određene elektronike. U ovom slučaju reč je o kontroli proklizavanja i dva režima vožnje (Road (putni) i Radin (kišni). Srećom, ako zaista želite da kontrola snage bude u vašim rukama, kontrola proklizavanja može se isključiti.

LED svetlosna grupa osvetljava put Trident-u 660. Far je okruglog oblika i lepo je uklopljen u siluetu motocikla.

Foto: Triumph

Instrument tabla je izvedena u TFT tehonlogiji. Sama instrument tabla je okruglog oblika, a obrtomer je prikazan u analogno – digitalnoj formi. Ispod obrtomera, nalaze se ostali podaci. Uz doplatu moguće je dobiti dodatke putem povezivanja sa pametnim telefonom, zatim sa GoPro aplikacijom, navigacijom i još ponekim “pametnim” dodacima.

Retro izgled u modernom izdanju

Što se samog izgleda tiče, gotovo da se ništa ne može zameriti. Triumph Trident 600 je jedan lep i kompaktan motocikl, sa pomalo retro izgledom upakovanim u moderan dizajn. Ne bode oči svojom pojavom, ali opet budi interesovanje, a verujem da je uživo daleko lepši.

Foto: Triumph

Mora se odati priznanje Triumphu za lepo napravljen motocikl, kako po izgledu tako i po performansama na papiru. Uz veliku zainteresovanost koja vlada, ako cena bude pristupačna, mnogi kupci će ponosno posedovati Triumph Trident 660.

Za komentare i utiske o Triumph Trident-u 660 možete posetiti i našu temu na forumu.

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.