NaslovnaMoto GaražaYamaha MT-07 za 2021. - EURO5 agregat, jače kočnice i LED svetlosna...

Yamaha MT-07 za 2021. – EURO5 agregat, jače kočnice i LED svetlosna grupa

-

Posle modela MT-09 koji je pretrpeo ozbiljnija unapređenja, na red je došao i “manji” brat, Yamaha MT-07 koja je za 2021. godinu doživela blago osveženje, sa akcentom na kočnicama i drugom dimenzijom guma.

Prva generacija Yamahe MT-07 svetlost dana je ugledala 2014. godine i vrlo brzo postao je najprodavaniji i najpopularniji motocikl. U prednosti i lakoću sa kojom se MT-07 vozi imali smo prilike da se uverimo tokom testa koji smo uradili sredinom ove godine. Utiske sa testa možete pročitati ovde. Yamahe je za narednu sezonu morala da uradi određene izmene kako bi pre svega zadovoljila EURO5 emisioni standar, ali i kako bi održala MT-07 u korak sa konkurencijom.

Yamaha MT-07 za 2021.
Foto. Yamaha Motor Europe

Agregat koji zadovoljava EURO5 emisioni standard

Konfiguracija agregata ostala je ista. Provereni CP2 dvocilindrični redni agregat radne zapremine 690 cm3 i dalje pogoni MT-07, sa tim da su morale biti urađene određene modifikacije, kako bi agregat zadovoljio EURO5 emisioni standard. Pre svega, usisnici za vazduh su redizajnirani, a i podešavanja injektora takođe su optimizovana.

Da bi agregat bio “čistiji” i kako bi zadovoljio EURO5 emisioni standard, napravjene su izmene na izduvnom sistemu koji je u konfiguraciji 2 u 1. Prigušivač je takođe nov, uz dodavanje štitnika od toplote.

Yamaha MT-07 za 2021.
Foto. Yamaha Motor Europe

ECU je nov, kako bi se prilagodila isporuka snage. Yamaha je izbacila podataka da MT-07 sad ima uglađeniju isporuku snage. Prigušenje agregata zarad zadovoljavanja emisionog standardna primeti se po tome što je agregat za nijansu slabiji u odnosu na prošlogodišnju verziju. Odnosno, Yamaha MT-07 za 2021. godinu isporučuje 73,4 PS (54 kW) pri 9.000 O/min uz maksimalni obrtni moment od 63 Nm pri 6.500 O/min. Poređenja radi, verzija MT-07 za 2020. godinu isporučuje 74,8 PS na 9.000 O/min i 68 Nm obrtnog momenta na 6.500 O/min.

Ovo neznatno smanjenje snage ne mora da znači da će se osetiti u samom ponašanju agregata. Kriva isporuka snage možda će biti nešto drugačija, ali će možda biti više upotrebljive snage.

Snažnije kočnice i prelazak na Mišelin gume

Šasija i ogibljenje ostali su nepromenjeni. Jeidna novina po pitanju položaja vozača je za 32 mm širi konusni upravljač, koji bi još trebalo da olakša svakodnevno vožnju. Da se razumemo, položaj vozača svakako je i do sad bio dobar, pa me zanima da li će se primetiti razlika u ovoj promeni.

Jedna od dve velike novine po pitanju upravljivosti motocikla dolaze od strane kočnica i guma.

Umesto dosadašnjih diskova prečnika 282 mm, MT-07 za 2021. godinu dolazi sa diskovima od 298 mm. Veći kočioni diskovi dobro će doći novom Mt-07, budući da su kočnice jedina zamerka koju sam imao tokom testa, odnosno, kočiona sila je mogla biti za nijansu veća. Pozadi se nalazi jedan disk prečnika 245 mm.

Yamaha MT-07 za 2021.
Veći diskovi Foto. Yamaha Motor Europe

Druga novina je da iz fabrike MT-07 sada dolazi sa Mišelin Road 5 gumama (ranije Bridgestone BT023) u dimenzijama 120/70-17 napred i 180/55-17 pozadi. Iskreno, ne znam koji je razlog promene proizvođača guma, budući da se Bridgestone BT023 pokazao kao odlična guma na MT-07. Srećom, verovatno ćemo imati prilike da testiramo i novi MT-07, te ćemo pokušati da utvrdimo razlike.

Mišelin Road 5 gume Foto. Yamaha Motor Europe

Konačno, LED svetlosna grupa

Još jedna mala zamerka koju je MT-07 dobio na testu je nedostatak LED svetlosne grupe. Srećom, Yamaha osluškuje potrebe kupaca pa novi MT-07 dolazi sa LED farom napred i LED pokazivačima pravca. LED svetlosna grupa sa sobom donosi i benefite poput manje težine, ali i manje potrošnje struje. Dizajn je takođe blago promenjen, sa farom u “Y” obliku poput onog koji koristi novi MT-09.

LED svetlosna grupa Foto. Yamaha Motor Europe

Instrument tabla je takođe zamenjena i urađena po uzoru na onu koju koristi Tracer 700. Podaci poput sata, indikatora stepena prenosa, obrtomera i pređenog puta sada su čitljiviji, a promena informacija vrši se na prekidaču koji se nalazi na upravljaču.

Nova kolorizovana instrument tabla Foto. Yamaha Motor Europe

Kao što možete videti iz priloženog, Yamaha nije donela radikalne promene na modelu za 2021. godinu, ali su promene taman dovoljne da MT-07 ispolji pun svoj potencijal. Yamaha MT-07 biće dostupna od januara.

Za komentare i diskusiju o novom MT-07 možete posetiti našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.