NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeTriumph Trident 660 - Mangup za kojim se svi okreću

Triumph Trident 660 – Mangup za kojim se svi okreću

-

Trident 660 je slavno ime koje je Triumph oživeo i na scenu vratio 2021. godine. Imali smo priliku da Triumph Trident 660 testiramo tokom 960 km puta u svim uslovima i da vidimo da li je dostojan imena Trident.

Prošlo je skoro 50 godina od kako je Triumph u svojoj ponudi imao slavne modele poput Trident T150 ili Trident 160. Bili su to motocikli vredni divljenja. Nekoliko decenija kasnije, ime je ponovo oživljeno, a Trident 660 pokazao je da se nije osramotio.

Linearan, miran, uglađen agregat

Čim se spomenu trocilindrični agregati među prvim asocijacijama dolazi Triumph, nadaleko poznat po pravljenju dobrih trocilindraša. Ako se vratimo ne tako davno u prošlost, setićemo se Daytona 675R sportskog motocikla uvek hvaljenog nadaleko i naširoko.

Redni trocilindraš radne zapremine od 660 cm3 pokreće “maleni” Trident 660. Na prvo kretanje i dodavanje gasa već ostavlja dobar utisak. Maksimalna snaga iznosi 81 KS na 10.250 O/min, uz maksimalni obrtni moment od 64 Nm na 6.250 O/min. No, da stavimo brojke po strani.

Isporuka snage, naročito na niskim i srednjim obrtajima mami osmeh na lice. Doziranje gasa preko “ride-by-wire” sistem nudi direktnu isporuku snage i sa svakim milimetrom doziranja gasa agregat momentalno reaguje i u svakom momentu osetite da je kontrola u vašim rukama, sve do visokih obrtaja u kojim kriva snage pomalo opada, ali vam i dalje zadržava osmeh na licu.

Definitivno je snaga na niskim i srednjim obrtajima najjača strana ovog trocilindraša. Druga stvar koja iznenađuje je mirnoća agregata. Bez vibracija, čudnih zvukova ili slično, agregat je veoma miran i uglađen što dodatno pojačava utisak da ste direktno povezani sa njim i možete lepo da osetite rad istog, što je naročito bitno prilikom naglo otvaranja gasa na izlazima iz krivina, ali je za to zaslužna i dobra šasija (o tome ćemo nešto kasnije).

Šestostepeni menjač je malo bučniji pri prebacivanju stepena prenosa naviše, ali je izuzetno precizan i ima kratak hod.

S obzirom da nismo bili nežni na gasu, kao i da je veći deo testa odrađen sa suvozačem, a uz to duvao je i jak vetar, potrošnja nije bila velika. Trident 660 prosečno troši 5,5 litara na 100 km. Realno, ta potrošnja je mogla biti i niža, da se o tome vodilo računa, ali to onda ne bi bilo relevantno. Zapremina rezervoara iznosi 14 litara. Kada ostanete na jednoj crtici goriva (rezerva uveliko uključena) u rezervoaru ostane nešto preko litar i po goriva. Do te tačke dolazi se na oko 220 pređenih kilometara kombinovane vožnje (grad – otvoren put).

Ni po pitanju maksimalne brzine situacija nije loša. Postignuta maksimalna brzina tokom testa iznosila je 191 km/h, s tim da je na obrtomeru ostalo još oko 1.000 O/min, ali zbog otpora vetra trebalo bi još dosta puta da se iscedi i poslednja konjska snaga iz agregata. Verovatno bi Trident 660 bio sposoban da dosegne 200 ili nešto ispod 200 km/h, ali ostajemo na zabeležnih 191 km/h.

Ubrzanje na 220 metara takođe nije loše i na ovoj distanci brzinomer je dohvatio 144 km/h.

Jedna od stvari koja takođe doprinosi manjem udaru na novčanik su i duži servisni intervali koji se rade na 16.000 km kada je u pitanju zamena ulja i filtera ulja.

Kratak, upravljiv, stabilan

Na prvi pogled, Trident 660 je mali i kompaktan i prvi pogled vas ne vara. Dimenzije kažu sledeće:
međuosovinsko rastojanje iznosi 1.401 mm, a zatur prednje viljuške stoji pod uglom od 24,6 stepeni, sedište je postavljeno na 805 mm od tla, dok masa sa svim tečnostima iznosi 189 kg.

Ukoliko ste viši vozač i zbog podataka delujete razočarano, nemojte očajavati jer mesta ima sasvim dovoljno. Nogostupi i upravljač postavljeni su tako da noge imaju sasvim dovoljno mesta i nisu skupljene, a upravljač je dovoljno širok i dovoljno ka napred da drži položaj tela u uspravnom položaju koji nije zamoran.

Rezervoar bi mogao biti malo širi, čisto zbog potpore nogama pri kočenju, ali zato izbočine na rezervoaru odlično odrađuju posao kada se držite kolenima za isti prilom agresivnijih ulazaka i prolazaka kroz krivine.

Kad smo kod upravljivosti, napred se nalazi Showa SFF (jedan štap je zadužen za povrat, drugi za sabijanje) prednja viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm. Prednja viljuška nema mogućnost podešavanja, ali se u vožnji ponaša sasvim dobro, upija neravnine, nije premekana i pruža dobar povratni osećaj. Pozadi se nalazi Showa RSU zadnji amortizer koji ima mogućnost podešavanja predopterećenja opruge.

U vožnji sa suvozačem prednja viljuška se ponaša solidno, a predoptrećenje zadnje opruge amortizera potrebno je dotegnuti za 2-3 klika u zavisnosti od mase suvozača.

Generalno se Trident 660 lako vozi. Geometrija motocikla i centralizacija mase gotovo anuliraju ukupnu masu motocikala, a položaj sedenja, upravljača i nogostupa omogućava lak ulazak i prolazak kroz krivine. Ogibljenje u korelaciji sa Michelin Road 5 gumama (dimenzije 120/70 napred i 180/55 pozadi) daje dobar povratni osećaj i samopouzdanje pri vožnji kroz krivine. Imali smo i nešto vožnje po kiši gde se Trident 660 pokazao dobrim, a Michelin Road 5 na visini zadatka.

Sedište je udobno, kada se uzme u obzir da se radi o naked motociklu koji nije baš predviđen za duga putovanja. Bez problema se možete vozati i preko sat i po vremena bez potrebe za pauzom.

Iznenađujuće dobre kočnice

Jedina stvar koja je prema specifikaciji delovala kao slaba tačka su kočnice. Naime, Trident 660 napred ima dva fiksna diska prečnika 310 mm i Nissin aksijalno postavljene plutajuće dvoklipne kočione čeljusti. Iako kočione čeljusti deluju kao zastarela tehnologija, zapravo dobro obavljaju posao.

Već u vožnji se oseti da kočnice rade sasvim dobro, a testiranje zaustavnog puta sa 80 do 0 km/h dalo je rezultat od 23,8 metara, što je sasvim dobro.

Testiranje zaustavnog puta možete pogledati na snimku:

Kontrola proklizavanja i LED svetla, minimum tehnologije

Ugrađivanjem “ride-by-wire” sistema omogućeno je ugrađivanje preciznih režima rada. U slučaju Trident-a, poseduje Road (putni) i Rain (kišni) režim rada. Između oba režima se oseti razlika. U Road režimu se ispoljava maksimalna snaga i kontrola proklizavanja je manje osetljiva, dok Rain režim ima slabiju isporuku snage i osetljiviju kontrolu proklizavanja.

Kontrola proklizavanja lepo funkcioniše i ne secka previše snagu, već dozvoljava delimično proklizavanje zadnjeg točka. To se primetilo na testu ubrzanja, jer asfalt nije bio savršen. Kontrola proklizavanja se uključivala u prvom, drugom i trećem stepenu prenosa. Čisto poređenja radi, rađen je i test ubrzanja sa isključenom kontrolom proklizavanja i rezultat je bio isti, što potvrđuje da kontrola proklizavanja ne interveniše pregrubo.

Kontrola proklizavanja, režimi vožnje i ABS su sve od pomagala, što je i sasvim dovoljno.

Triumph Trident 660 poseduje jedan far napred, izveden u LED tehnologiji kao i kompletna svetlosna grupa. Far dobro osvetljava put, kratko svelo je dovoljne širine da osvetli i prostor pored puta, dok dugo svetlo prodire daleko i pruža odličnu preglednost.

Visina svetlosnog snopa fara se podešavanja jednostavnim odvrtanjem zavrnja sa desne strane fare i fizičkim pomeranjem celog fara ka naviše ili naniže.

Instrument tabla je izvedena u kombinaciji TFT i LCD ekrana, okruglog je oblika i u gornjem delu se nalaze informacije o brzini kretanja, broju obrtaja, odabranom stepenu prenosa i nivou goriva.

U donjem delu nalaze se informacije poput odometra, parcijalnog odometra, kao i stavke o servisu, podešavnjima, odabiru režima vožnje, itd.

Kroz informacije na donjem ekranu, kreće se pomoću dugmadi na desnoj strani upravljača. Takođe postoji i zasebno dugme za promenu režima vožnje. Dugmad su lepo dizajnirana i nalaze se tačno na dohvat ruke tako da nema potrebe spuštati pogled i tražiti dugmad.

Jedan sasvim lep, skladan i zabavan motocikl

Kao što ste primetili u tekstu, gotovo da nismo našli neke zamerke za Triumph Trident 660, jer se zaista radi o jednom zabavnom i dobrom motociklu, koji povrh svega ima i jednostavan retro dizajn koji nije ostao neprimećen gde god da smo parkirali Trident 660. ,

Triumph Trident 660 možemo preporučiti za početnike (može i sa A2 kategorijom) zatim za vozače sa iskustvom koji traže motocikl za svakodnevnu vožnju i poneki izlet, ali i za one vozače koji žele lep motocikl za povremene vikend vožnje.

Cena za Triumph 660 iznosi 8.390 EUR, što ga po ceni stavlja rame uz rame sa Yamahom MT07.

Ukoliko posedujete Trident 660 ili ste imali iskustva sa njim, svoj utisak možete ostaviti u temi na forumu.

Ukoliko vas zanima Triumph Trident 660 možete posetiti Triumph salon motocikala u Beogradu na adresi adresi Autoput za Novi Sad 73.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.