NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeYamaha MT-07 - Savršen ulični mangup ili verni saputnik?

Yamaha MT-07 – Savršen ulični mangup ili verni saputnik?

-

Gramatički nije pravilno započeti rečenicu brojkama, ali: 160.000 prodatih jedinica od kako je Yamaha izbacila MT-07 na tržište. Godinama suvereno vlada tržištima širom sveta. Toliko je dobar da ga konkurencija doslovno mrzi. Ali zašto je Yamaha MT-07 toliko cenjen i neprevaziđen?

Prošlo je pune 4 godine od kako je smo testirali prethodnu generaciju MT-07 modela koja je imala svojih mana. Ni slutio nisam da će novi MT-07 sa par sitnijih izmena biti toliko drugačiji i bolji od svoje prethodne generacije. Prema uvodu vidite da se oseti uzbuđenje prilikom pomisli na ovaj motocikl. Razlog za to ćete pročitati u narednim redovima, ali Yamaha MT-07 je sada jedan kompletan i uzbudljiv motocikl!

Od početka do kraja, snažan i uzbudljiv agregat

Neverovatno je, ali istinito da je MT-07 i dalje pokreće identičan dvocilindrični redni, takovazni CP2 agregat radne zapremine od 690 cm3. Ovaj agregat pokazao se kao neuništiv, jer takođe pokreće i Tenere 700, još jedan teško pobedivi as iz nekadašnjeg dual sport, a sada enduro ili čak adventure segmenta.

Upravo je taj CP2 agregat u MT-07 doživeo svoju najbolju verziju. Prethodoj generaciji nedostajalo je malo snage na nižim obrtajima, ali nova mapa koju poseduje ova generacija MT07 ispeglala je krivu snage i dala više snage na niskim obrtajima, tako da ovaj redni dvocilindraš povlači više nego dobro. Na našem testu bez problema je na ispod 400 metara dohvatio 153 km/h u 4. stepenu prenosa za 9,5 sekundi. Taj rezultat mogao je ići ispod 8,5 sekundi, ali nisam želeo da ga na mučim puno na kvačilu:


*Napomena: test ubrzanja je vršen na putu zatvorenom za javni saobraćaj!

Brojka na brzinomeru pri maksimalnoj brzini zaustavila se na 205 km/h. U odbranu deklarisanih 215 km/h koje nisam dosegnuo, moram da kažem da je pri testiranju maksimalne brzine čeoni vetar bio nešto jači, a na skali obrtomera koja se završava na 10.000 O/Min ostalo je još 1.000 O/Min tako da je deklarisana brzina dostižna.

Pošto nam uvek zapadne da test radimo na novom motociklu, to je značilo da sam do prvim 1.000 km MT-07 morao da vozim školski, do određeno praga obrtaja, bez naglih ubrzanja. Ovo spominjem iz razloga što sam vozio na original aupsuhu, a na prvom servisu Plattner Motors ugradio Akrapovič izduvni sistem sa sve granama i prigušivačem. Prigušivač je u ovom slučaju blaga reč, jer iako je imao “db killer”, zvuk je bio prodoran i glasan.

Akrapovič izduvna linija na testu Foto: BJBikers

Osim zvuka koji je stvar ukusa, subjektivno mogu reći da je MT-07 bio prgaviji na glasu, te je 73,4 KS na 8.750 O/Min i maksimalni obrtni moment od 67 Nm na 6.500 O/Min delovalo još impresivnije.

Šestostepeni menjač bez standardno ugrađenog kvik šiftera radi precizno i tačno. Prenos je dobro odrađen i u prva dva stepena prenosa MT-07 se ne libi da na naglom ubrzanju počne da odvaja prednji točak od asfalta. Čak, u prvom stepenu prenosa ima dovoljno snage da na cimanje gasa može da se propne na zadnji točak. Rekao bih da je za to sem agregata “kriva” i šasija sa kraćim međuosovinskim rastojanjem.

Elem, još je bolje što je Yamaha na MT-07 napravila ekonomičan agregat sa prosečnom potrošnjom koja se nije penjala preko 5,2 litre i to u momentima kada nisam štedeo motocikl. Prosečna potrošnja može da skoči na 6,2 litre ako konstantno vozite na auto putu pri brzini od 130 km/h i ako ste propisno natovareni sa sve suvozačem.

Ekonomičan Foto: BJBikers

Kratak, sladak, stabilniji nego ikad

Osećaj sedenja na MT07 je kao da je prednji točak tik ispod vas, što nije daleko od istine. Agregat je smešten pod uglom koji omogućava kompaktnost motocikla i kraće međuosovinsko rastojanje od samo 1.400 mm.

Kratko međuosovinsko rastojanje i kompaktnost ne znači da na motociklu nemate dovoljno mesta, Naprotiv, mesta ima sasvim dovoljno, noge nisu povijene, a uspravan upravljač je na pravom mestu. Širina upravljača je taman i napravljena je za lepo i brzo prolaženje kroz krivina. Samo malo pomeranja tela i pogled kroz krivinu i MT07 se veoma lako obara i oštro prolazi krivinu.

U odnosu na prošlu generaciju, sada je ogibljenje i cela ciklistika daleko bolja i stabilnija. Kroz krivine motocikl nije ni pretvrd ni premekan. Na ovim našim “divnim” putevima šasija i ogibljenje lepo upiju neravnine i kada ste pod nagibom.

Napred se nalazi teleskopska viljuška sa prečnikom štapova od 41 mm. Vođen iskustvom sa prethodne generacije, očekivao sam da će biti potrebno podešavanje ogibljenja i da će prednja viljuška biti premekana, ali to nije slučaj na ovogodišnjem modelu. Čisto reference radi, visok sam 187 cm i sa svom opremom koju nosim, moja telesna masa premašuje 92 – 93 kg.

Zadnji amortizer je moguće podesiti predopterećenje opruge i sabijanje. Sve u svemu, ciklistika je na vrlo dobrom nivou.

Do svih 205 km/h motocikl je bio stabilan, čemu mislim da doprinosi i aerodinamičniji oblik prednjih usisnika vazduha.

Yamaha je na novom MT-07 ugradila i diskove 298 mm koji su većeg prečnika u odnosu na prethodnu generaciju. Kočenje je sada osetno bolje, tako da je i ta mana ispeglana.

Unapređen kočioni sistem i daleko bolja kočnica Foto: BJBikers

Merenje zaustavnog puta dalo je sledeće rezultate:

  • Sa 80 km/h zaustavni put iznosio je 23 metara
  • Sa oko 100 km/h zaustavni put iznosio je 28 metara

Najbolje od svega, naročito ako ste početnik u svetu motocikala je masa koju MT-07 ima, a koja iznosi svega 184 kg sa svim tečnostima (rezervoar je zapremine 14 litara).

Zbgo svoje male mase i kompaktnih dimenzija, veoma je zabavno i lako prolaziti kroz krivine ili izbegavati gradsku gužvu.

Sedište ne spada ni u red udobnih, ali ni u red neudobnih. Kontinuirane vožnje u trajanju od sat i po vremena mogu bez problema da se voze, a nakon toga zadnjica počinje da razmišlja o tome kako ne bi bilo loše napraviti pauzu za kafu. Nažalost, ovog puta je izostao test sa suvozačem, tako da o udobnosti zadnjeg sedišta ne možemo pričati.

Konačno LED svetla, moderna instrument tabla…

Jedna od mana koju je imala prošla generacija na ovoj je otklonjena i Yamaha je konačno i na MT-07 ugradila LED svetla koja u noćnim uslovima zaista obavljaju odličan posao. Kratko svetlo ima širok snop tako da u noćnim uslovima na vreme možete da uočite prepreke sa strane puta ili divlje životinje koje čuče uz put, a kada se prebaci na duga svetla nastaje dan na putu.

Konačno, LED svetla Foto: BJBikers

Lepa stvar je što MT-07 nema naprednih elektronskih pomagala, osim ABS-a koji ne mogu da se setim da li mi se aktivirao čak i na testu kočenja i merenju zaustavnog puta.

Moderna TFT instrument tabla je u boji i poseduje dva režima prikaza ekrana koja imaju različit dizajn i raspored informacija. Tabla je čitljiva, a ima i mogućnost povezivanja sa pametnim telefonom putem MyRide i MyRide link aplikacija.

Foto: BJBikers

Gotovo savršen

Nema šta, Yamaha je pažljivo slušala i očigledno usvojila sve kritike na račun prošle generacije i dobili smo novi MT-07 na kojem je ispravljeno sve što nije valjalo na prethodnoj generaciji. Solidna snaga, dobra isporuka snage, upravljiv, lagan, sa dobrim kočnicama.

Yamaha MT-07 je ponovo postavila standarde u svojoj klasi…

Ukoliko posedujete MT-07 i želite da ostavite svoj utisak, to možete uraditi u temi na forumu.

Za više informacija o Yamahi MT-07, ali i ostalim motociklima iz Yamaha ponude, možete posetiti Plattner Motors salon u Beogradu na adresi Vojislava Nanovića 27, Beograd (uz autoput) ili u Novom Sadu na adresi Novosadski put 67, Veternik – Novi Sad.

Takođe možete posetiti i njihovu veb stranicu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.