July 2, 2022
NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Aragon 2022 - Bautista i Ducati održali predavanje

WSBK Aragon 2022 – Bautista i Ducati održali predavanje

-

Prvi WSBK trkački vikend na stazi Aragon i otvaranje sezone nisu nas razočarali. U svim kategorijama smo imali zanimljive trke do poslednje krivine. Rej i Bautista, ali i Baldasari i Agerter pružili su trke koje ćemo dugo pamtiti.

Lepo i sunčano vreme pratilo je vozače na Aragonu, tako da u tom pogledu nije bilo nikakvih iznenađenja. Pol poziciju pred prvu WSBK trku osvojio je Toprak Razgatliogu, a u WSS kategoriji rekord staze je srušio Lorenco Baldasari koji je iz Moto2 prešao u WSS šampionat.

Rej i Bautista, rame uz rame do ciljne linije

Prva WSBK trka protekla je u duelu između Bautiste i Reja. U početnim krugovima je i Toprak bio upleten u borbu i njih trojica su nekoliko puta razmenjivali pozicije. U poslednjoj trećini trke je Toprak popustio zbog problema sa gumama, a Rej i Bautista su nastavili da se nadmudruju.

Rej je bio brži u prvoj polovini kruga, dok je druga polovina kruga pripadala Bautisti. Bautista i Ducati su naročito bili brzi na pravcu na kom su nadoknađivali i do 0,3 sekunde. Upravo se na pravcu odigrao i završetak trke. Bautista je prestigao Reja na pravcu, a Rej je na fantastičan način na kočenju uspeo da obori motocikl i da se provuče ispod Bautiste. Bautista je pokušao da iskoristi snagu Ducati-ja i da dobije Reja na ubrzanju, ali je ciljna linija bila preblizu i Rej je došao do svoje prve pobede u sezoni, a 98 za Kawasaki. Toprak Razgatlioglu je trku završio na trećem mestu.

Foto: Kawasaki

Superpol trka i uživanje u bravurijama vodećih

Superpol trka je počela uzbudljivo, a tako se i završila. Doduše, Bautista je rešio trku u svoju korist već u prva dva kruga kada je izbio na vodeću poziciju i počeo da pravi prednost u odnosu na Reju, Topraka i Rinaldija.

Dok je Bautista vozio ka pobedi, Rej, Toprak i Rinaldi su nebrojano puta razmenili pozicije. Bilo je tu kontakta, bliskih preticanja, uglavnom, bilo je jako uzbudljivo. Na kraju je Rej uspeo da se izbori za drugu poziciju, dok je Toprak u poslednjoj krivini uspeo da prestigne Rinaldija za treću poziciju. Iako je Rinaldi bio izuzetno brz, činilo se kao da mu nedostaje da bude malo “bezobrazniji” i da se ugleda na Topraka i Reju koji nisu imali milosti prilikom preticanja.

Agerter i Baldasari su zatim vodili svoju ličnu borbu koja je kulminirala u poslednjoj krivini kada je Baldasari ušao prvi, ali mu je proklizao prednji kraj. U “Markez stilu”, Baldasari je uspeo da se spasi pada, a zato što je klizao Agerter je izbegavao Baldasarija i tu je izgubio malo vremena, a Baldasari je uspeo da prođe kroz ciljnu liniju prvi.

Foto: Ducati

Bautista nezaustavljiv

Na drugoj trci se dogodio sličan scenario kao i na sprin trci. Bautista je od uvodnih krugova napravio malu prednost i odmaglio je u daljinu, do svoje druge pobede na ovom trkačkom vikendu.

Pitanje je bilo samo ko će biti na drugom mestu. Rinaldi je bio izuzetno raspoložen za borbu sa Rejom i Toprakom. Njih trojica su tokom trke izmenjivali pozicije, to se naročito odnosi na Reju i Rinaldija, dok je Toprak sredinom trke malo gubio ritam, ali se pred kraj trke ponovo uključio u borbu.

U poslednjim krugovima je Rinaldi upao u probleme sa gumama, što je Toprak iskoristio da dođe do još jednog podijuma, dok je Rej zauzeo drugo mesto.

Posle ovog trkačkog vikenda Bautista sa Aragona odlazi kao vodeći u šampionatu, sa 7 bodova u odnosu na Reju, dok je Toprak na trećoj poziciji.

Foto: Ducati

Baldasarijevo fantastično spašavanje

U WSS kategoriji smo očekivali nešto drugačiju trku, to jest očekivali smo da Ducati, MV Agusta i Triumph budu konkurentniji. Međutim, restrikcije u snazi motocikala su očigledno prevelike, pa su Kawasaki i Yamaha ponovo vodili glavnu reč.

Od početka trke su Onču, Baldasari i Agerter bili najbrži vozači. Čan Onču je u prvom delu trke uspeo da izbije na vodeću poziciju i da napravi prednost od jedne sekunde. Onču nije do kraja uspeo da održi prednost, jer su ga u poslednjoj trećini trke stigli i prestigli Agerter i Baldasari.

Foto: Yamaha Racing

Agerterova osveta

Druga WSS trka protekla je slično kao i prva, ali je završnica bila nešto drugačija. Čan Onču je 2 kruga pre kraja morao da parkira svoj Kawasaki zbog tehničkih problema, a treće mesto je oberučke prihvatio Nikolo Bulega osvojivši svoj prvi podijum u WSS kategoriji, ali i prvi podijum za Ducati Panigale V2.

Za prvo i drugo mesto ponovo su se borili Baldasari i Agerter. Ovog puta je Agerter bio bolji od Baldasarija i uspeo je da dođe do prve pobede u ovojo sezoni. Baldasari i Agerter su sada izjednačeni na tabeli u generalnom plasmanu.

Foto: Yamaha Racing

Sledeći trkački vikend očekuje nas već za manje od dve nedelje, od 22 – 24. aprila na čuvenoj stazi Assen u Holandiji.

Za komentare povodom WSBK trkačkog vikenda na stazi Aragon, možete posetiti temu na forumu.

Rezultati trkačkog vikenda:

Prva WSBK trka Foto/Source: WSBK.com
Superpol trka Foto/Source: WSBK.com
Druga WSBK trka Foto/Source: WSBK.com
Prva WSS trka Foto/Source: WSBK.com
Druga WSS trka Foto/Source: WSBK.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.