May 17, 2022
NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP COTA - Odlična trka, još bolji Bastianini

MotoGP COTA – Odlična trka, još bolji Bastianini

-

Što smo tražili, to smo konačno i dobili. Definitivno najzanimljiviji trkački vikend u ovoj sezoni, za šta su se naročito pobrinuli MotoGP vozači.

Staza je za razliku od prethodnih godina bila u daleko boljem stanju. Novi delovi asfalta su anulirali probleme sa neravninama, što je pokazalo i rušenje rekorda staze, kako apsolutnog, tako i najbržeg kruga trke.

U kvalifikacijama je Horhe Martin osvojio pol poziciju ispred Milera i Bastianinija, a čak 5 Ducati-ja našlo se na prvih 5 startnih pozicija.

Raspored trkačkog vikenda je bio nešto drugačiji jer se prvo vozila Moto2, trka, zatim MotoGP i na kraju Moto3.

Moto2 – Teški uslovi i prva pobeda za Arbolina

Moto2 trka je bila borba za preživljavanje. U prvom krugu smo već ostali posle nekoliko konkurenata posle jednog incidenta, a zatim su iz vodeće grupe prvo pali Vieti sa druge pozicije, a zatim je sa vodeće pozicije pao Kanet.

Ovaj dar su oberučke prihvatili Toni Arbolino, Džejk Dikson i Ai Ogura. Arbolino je prešao na vodeću poziciju nakon pada dva pomenuta vozača i više se nije okretao. Napravio je malu, ali dovoljnu prednost da može mirno da se odveze do svoje prve pobede u Moto2 kategoriji.

Za drugo mesto na kratko su se borili Ogura i Dikson. Ogura je uspeo da prestigne Diksona i da osigura drugi podijum u dva trkačka vikenda, dok Dikson nije želeo da rizikuje gubitak svog prvog podijuma u karijeri i lagano se odvezao do treće pozicije.

MotoGP COTA
Rezultati Moto2 trke Foto/Source: MotoGP.com

MotoGP spektakl!

MotoGP trka je danas bila ono što očekujemo od trka. Puno preticanja, malo padova, dobra i poštena borba od početka do kraja.

Na trci se dogodilo toliko preticanja, da verovatno 80% neću ni spomenuti, jer bi izveštaj ličio na roman.

Sa pol pozicije je startovao Martin, ali je na prvo mesto izbio Miler. Miler je tokom skoro cele trke bio u vođstvu, a iza njega su se smenjivali Martin, Banjaja, Zarko, Rins i Bastianini. Kako je trka odmicala, Martin, Zarko i Banjaja su polako gubili ritam, što su iskoristili prvo Bastianini, a zatim i Rins da se domognu drugog, odnosno trećeg mesta.

Pred sam kraj trke je Bastianini odvezao fantastične krugove sustigavši Milera. Posle kratke borbe, Bastianini je uspeo da prestigne Milera i da napravi prednost. Bastianini je tako došao do druge MotoGP pobede i druge pobede u ovoj sezoni i ponovo je preuzeo vodeću poziciju u šampionatu.

MotoGP COTA Foto: Gresini Racing

Kao da Mileru nije bilo dovoljno što ga je Bastianini prestigao, u pretposlednjoj krivini je isto uradio i Rins došavši do još jednog odličnog rezultata i druge pozicije u šampionatu.

Jedan od heroja trke svakako mora biti Mark Markez koji je imao problema na startu posle kojeg se našao na poslednjem mestu. Od tog trenutka smo ponovo gledali bravurije Mark Markeza koji je nizao rivale. Do kraja trke Markez je uspeo da dođe do 6. pozicije.

Rezultati MotoGP trke Foto/Source: MotoGP.com

Još jedna odlična Moto3 trka

Moto3 trka je bila puna zanimljivih preticanja. Vodeću grupu je činilo 7-8 vozača koji su se neprestano smenjivali iz krivine u krivinu i pobednik se do kraja nije mogao predvideti. Traženje zavetrine, jaka kočenja, preticanja u svakoj krivini i vožnja rame uz rame doveli su do toga da je trka prošla dok se trepne.

A u toj celoj gužvi najbolje se snašao Masija koji je došao do svoje prve pobede još od uvodne trke u Kataru prošle godine. Vozač KTM-a trijumfovao je sa svega 0,172 sekunde ispred drugoplasiranog Fođije i trećeplasiranog Minja.

Blizu podijuma su još bili Sasaki i Denis Onču koji je veći deo trke proveo na prva tri mesta, ali mu je u završnici ponestalo sreće i guma.

Rezultati Moto3 trke Foto/Source: MotoGP.com

Ukoliko želite da ostavite svoj utisak ili komentar o tekućem MotoGP vikendu na stazi COTA, možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.