NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Donington - Razgatlioglu preuzeo vođstvo u šampionatu

WSBK Donington – Razgatlioglu preuzeo vođstvo u šampionatu

-

Dobar, ali zaista dobar WSBK trkački vikend vožen je na stazi Donington u Velikoj Britaniji. Tokom celog vikenda vozače su pratili promenljivi vremenski uslovi. Trke su uglavnom započinjale na vlažnoj stazi koja se postepeno sušila što je dodatno zakomplikovalo situaciju svim vozačima. U toj situaciji, najbolje se snašao Toprak Razgatlioglu koji je uspeo da preokrene šampionat u svoju korist.

Poput celog trkačkog vikenda i kvalifikacije su vožene u promenjljivim, ali uglavnom vlažnim uslovima. Najbrži na kvalifikacijama bio je Džonatan Reja. Prvi startni red zaokružili su vozači fabričke BMW ekipe. Van der Mark bio je drugi, a Sajks treći na kvalifikacijama.

WSBK Donington
Reja osvojio pol poziciju Foto: Kawasaki

Toprak sa 13. mesta do pobede

Prva trka startovala je po stazi koja se sušila, što je bio izazov za vozače po pitanju odabira guma. Većina vozača odlučila se za najmekšu komponentu slikova. Rea je solidno startovao sa prve pozicije, ali start svih vozača ostao je u senci starta Topraka Razgatlioglua koji se sa 13. pozicije već posle prvi par krivina našao na 4. mestu, a do kraja prvog kruga već se borio sa Rejom za prvo mesto.

Bilo je očigledno da je Razgatlioglu vozač koji će obeležiti prvu trku. Brzo je obišao Reju koji nije mogao da isprati Razgatlogulua. U želji da ostane u borbi za prvu poziciju Reja je umalo doživeo pad, izleteo je na travu, ali je uspeo da se vrati u trku.

Do kraja trke niko nije uspeo ni da se približi Razgatlogluu, doduše, nije da Turčin nije imao dramatičan završetak. Na izlazu iz poslednje krivine njegovoj Yamahi R1 nestalo je goriva, ali je srećom Razgatlioglu imao sasvim dovoljnu prednost da ciljnu liniju prođe i bez goriva.

WSBK Donington
Toprak Razgatlioglu fantastično odvezao prvu trku Foto: Yamaha Racing

Rea je završio na usamljenoj drugoj poziciji, dok se borba za treće mesto vodila između vozača BMW-a i Louza. Na kraju je Louz uspeo da se izbori sa Sajksom za treću poziciju. Garet Gerlof je imao dobru trku i sva je prilika da bi trku završio na podijumu, ali je Gerlof pao tokom trke. To ga nije omelo da podigne motocikl i da trku završi na na sedmoj poziciji.

Rejina osveta na superpol trci

Superpol trka protekla je nešto drugačije i mirnije u odnosu na prvu trku. Ovog puta Reja se potrduio da iskoristi pol poziciju i da od početka napravi prednost i pobegne ostalim vozačima. Razgtlioglu je ovog puta imao teži zadatak i nije uspeo da se već u prvoj krivini nađe iza vodećih vozača, već je svoje pozicije polako gradio, da bi na kraju trku završio na 6. mestu, što mu je pomoglo da za drugu trku ima bolju startnu poziciju.

WSBK Donington
Reja pobedio na superpol trci Foto: Kawasaki

Za to vreme Reja je odvezao dobru trku došavši do nove pobede. Zanimljiva je bila borba za treće mesto koja se vodila između Van der Marka, Sajksa, Gerlofa i Haslama. Odigrao se veliki broj preticanja između ovih vozača. Ipak, na kraju je ciljnom linijom kao drugoplasirani prošao Tom Sajks, dok je treće mesto osvojio Van der Mark. Tako je BMW došao do prvih podijuma sa novim M1000RR motociklom.

Rejin pad i Razgatlioglovo vođstvo u šampionatu

Znali smo da će jednom doći do duela između Reje i Razgatlioglua. To se delimično dogodilo na drugoj trci. Razgatlioglu je dobro startovao sa 6. pozicije i vrlo brzo je počeo duel između njega i Reje.

Prvo je Razgatlioglu preuzeo vođstvo, Reja je probao odmah da odgovori, a li je u “Foggy Eses” šikani umalo udario Razgatlioglua, pa je morao da ispravi motocikl i tu je izgubio malo vremena.

Posle par krugova, Reja je opet bio na zadnjem točku Razgatlioglua. Ovog puta Razglatioglu je napravio grešku otivši šire u jednoj krivni, što je Reja iskoristio da ga prestigne i preuzme vođstvo.

Zatim je Razgatlioglu počeo da pritiska Reju. U istoj krivini u kojoj je prethodno prestigao Razgatiloglua, Reja je napravio za njega nekarakterisitčnu grešku i pao je. Tako je prepustio vodeću poziciju Razgatliogluu. Ne samo da je prepustio vodeću poziciju, već i vođstvo u šampionatu. Reja je podigao motocikl i trku je završio van bodova, a Razgatlioglu se lagano odvezao do pobede.

Toprak pobedio Reju Foto: Yamaha Racing

Drugo mesto osvojio je odlični Garet Gerlof. Treće mesto i još jedan podijum otišli su u ruke BMW-a i Tom Sajksa. Sajks je u poslednjim krugovima morao pošteno da se bori za treće mesto, jer ga je Reding “motao” sa četvrte pozicije. Ipak je Sajks do kraja uspeo da sačuva prednost i tako ostvari drugi uzastopni podijum, što mu nije pošlo za rukom još od 2019. godine.

Gerlof i Sajks u duelu Foto: Yamaha Racing

Sad vozače očekuje kraći odmor do 23. jula, kada se šampionat seli na stazu Asen u Holandiji.

Za komentare i diskusiju o trkačkom vikendu možete posetiti i temu na forumu posvećenu WSBK trci na stazi Donington.

Rezultati WSBK trka:

WSBK Donington
Rezultati prve WSBK trke na stazi Donington Izvor/Source: Worldsbk.com
WSBK Donington
Rezultati superpol WSBK trke na stazi Donington Izvor/Source: Worldsbk.com
WSBK Donington
Rezultati druge WSBK trke na stazi Donington Izvor/Source: Worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.