NaslovnaEdukacijaMoto bonton - Pravila ponašanja na stazi

Moto bonton – Pravila ponašanja na stazi

-

U poslednjih nekoliko godina vožnja na stazi, koja se popularno zove trackday postala je sve učestalija i sve više vozača dolazi da se oproba i unapredi svoju tehniku vožnje motocikla. Međutim, neretko novi vozači u naletu adrenalina prave greške tokom vožnje na stazi, ugrožavajući tako ne samo svoju bezbednost, već i bezbednost drugih vozača. Iz tog razloga vam predstavljamo pravila ponašanja na stazi, kao prvi tekst u novoj mini seriji koju započinjemo pod nazivom – moto bonton.

Kod nas u Srbiji za sada postoji samo jedna staza koja omogućava sasvim solidnu vožnju motocikla. Reč je o stazi NAVAK koja se nalazi u Subotištu. Organizacija Trackday.rs bavi se organizacijom vožnje motocikala upravo na toj na stazi. Sajt Trackday.rs organizacije sa svim potrebnim informacijama možete pogledati ovde. U toku jedne tipične sezone, Trackday.rs organizuje oko 15 termina tako da uvek možete pronaći termin koji vam odgovara. Kalendar trackday termina možete pogledati ovde.

Da se vratimo na pravila ponašanja na stazi. Početnici koji prvi put dolaze na stazu često iz neznanja ili pod uticajem adrenalina prave greške koje mogu skupo koštati kako njih tako i druge vozače. Pre svega morate ima na umu sledeće:

Trackday nije trka!

Ovo bih voleo da istaknem na samom početku. Neki vozači prilikom izlaska na stazu po svaku cenu žele da budu najbrži na stazi i da prestižu ostale vozače. To je prva i možda najveća greška koja se mora odmah iskoreniti.

Trackday nije trka, uživajte u vožnji

Trackday je zamišljen i stvoren tako da omogući vozačima da steknu osećaj vožnje na stazi. Drugo, za cilj ima da vozači unaprede svoju tehniku vožnje. Zato tokom vožnje na stazi treba da se fokusirate samo na sebe i svoju vožnju. Naravno da ćete u nekom trenutku stići nekog vozača, ali o tome ćemo posvetiti jedan poseban pasus.

Obavezno prisustvujte brifingu

Šta će meni brifing, znam ja da vozim. Vozio sam i na drugim stazama.” Bez obzira na to da li ste vozili na drugim stazama ili ne, svaka organizacija ima određena pravila koja se moraju poštovati. Na bilo koju organizaciju posmatrajte kao na domaćina koji ima svoja pravila kuće. Ukoliko prekršite neka od pravila, možete dobiti crnu zastavu što automatski znači da ste za taj dan završili sa vožnjom na stazi, a ukoliko ste napravili i neki teži prekršaj, možda ste i zauvek završili sa vožnjom u toj organizaciji.

Na brifingu se iznose određena pravila koja je organizacija donela. Ta pravila uglavnom se tiču bezbednosti. Na brifingu ćete čuti informacije poput onih šta koja zastava označava, šta da radite u određenim situacijama i generalno neke smernice za vožnju na toj određenoj stazi, kao i kritične tačke, odnosno krivine na istoj.

Pravila ponašanja na stazi
Pravila ponašanja na stazi – Obavezno prisustvujte brifingu

Oprezno kroz boks

Uprkos želji da što pre izađete na stazu, prilikom ulaska u boks nemojte nipošto juriti kroz isti. Tokom trajanja stintova mnogi vozači ulaze i izlaze na stazu, te treba voditi poseban oprez prilikom vožnje kroz boks kako ne bi došlo do incidenta.

Poseban oprez podrazumeva vožnju manjim brzinama, taman dovoljnim da se motocikl tek kreće. Verujte mi da ne želite sebi da napravite neprijatnost da udarite u vozača koji izlazi ili ulazi u boks.

Bezbedno pretičite!

Opet da se vratim na deo sa početka teksta i na činjenicu da niste na trkama. U skladu sa tim ne morate po svaku cenu da preteknete vozača kojeg ste sustigli. U slučaju da se dogodi da stignete nekog vozača, nemojte žuriti sa preticanjem. Sačekate par krivina da proučite kako vozač ispred vas vozi i koji je najbezbedniji način da ga preteknete.

Najbolji savet za bezbedno preticanje je da ne pretičete vozača u samoj krivini, odnosno da “uđete i podignete” vozača ispred sebe. Najbezbednija preticanja su na pravcu prilikom ubrzanja. Naravno, može se dogoditi da ste na slabijem motociklu, ali da ste opet brži od vozača ispred vas.

Svakako morate ostaviti dovoljno prostora za vozača kojeg pretičete. Ne smete nipošto preticati rame uz rame vozača jer u tom slučaju vozač pored neće imati dovoljno prostora da izvrši manevar za ulazak u krivinu.

U slučaju da baš zateknete vozača u krivini i da se taj vozač nalazi van putanje, dozvoljeno je preticanje, ali vodite računa da ostavite dovoljno razmaka između sebe i njega. Odnosno, da ostavite dovoljno prostora u slučaju da vozač ispred vas preduzme neki iznenadni manevar.

Pravila ponašanja na stazi – Bezbedno pretičite

Preticanja uvek izvodite sa unutrašnje, a nipošto sa spoljašnje strane. Ukoliko pretičete sa spoljašnje strane može se dogoditi da vozač u tom trenutku iz nekog razloga podigne motocikl i da se tom prilikom sudarite i završite u travi ili šljunku.

Imajte na umu da je vozač koji pretiče uvek odgovoran u slučaju da dođe do incidenta.

Kada se dogodi da vas neko pretiče i da je već otpočeo preticanje, malo popustite gas. Nemojte pokušavati da blokirate vozače i po svaku cenu sprečite preticanje, jer se to može završiti padom.

Takođe, kada čujete motocikl iza vas, nemojte paničiti. Držite svoje putanje i nemojte se pomerati da propustite vozača. Ako je vozač iza vas brži, on će već način da vas prestigne. Ukoliko se pomerite ili počnete da obraćate pažnju na vozača iza sebe, možete izgubiti koncentraciju i pasti ili udariti vozača ispred vas. Dakle, fokusirajte se na svoju vožnju i neće biti problema.

Držite se trkačke putanje

Ukoliko ste na sporijem motociklu ili ste jednostavno prvi put na stazi, a svesni ste da ste sporiji od ostalih, bitno je da ne paničite. Držite se trkačke putanje koje su normalne na toj stazi, a koje će vam biti objašnjenje na brifingu.

Bitno je da ne radite ništa nepromišljeno i nepredvidivo, kao što je naglo menjanje putanje na pravcu ili slično. Ukoliko se držite putanje i vozite predvidivo, odnosno ako ne pravite nagle manevre, ostali vozači neće imati problema da vas preteknu.

Poštujte zastavice i smernice redara

Na brifingu će vam takođe biti objašnjeno šta koja zastavica označava. Žuta zastavica znači da je u toj krivini ili sektoru staze došlo do incidenta i da je potrebno poduzeti poseban oprez. Ukoliko vidite žutu zastavicu i vidite da je vozač ispred vas pao, usporite jer redari u tom trenutku prilaze da pomognu vozaču koji je pao.

Oprezno izlazite sa staze

Ako želite ranije da izađete sa staze i uđete u boks, obratite pažnju prilikom izlaska sa staze. Nemojte voziti polako na trkačkoj putanji, a ukoliko i morate da pređete preko trkačke putanje, pre te radnje se okrenite i uverite se da iz vas nema vozača. Ukoliko vidite da vam se neki vozač brzo približava, ostanite van trkačke putanje i propustite vozače, a tek zatim nastavite sa započetom radnjom.

Kada izlazite sa staze ili imate bilo kakav problem zbog kojeg usporavate, nije na odmet da podignete ruku u vazduh ili ispružite nogu i na taj način upozorite vozače iza vas da vozite sporije. Signal rukom ili nogom treba blagovremeno da date i nemojte čekati poslednji trenutak za signal i izlazak, jer drugi vozači neće na vreme uočiti vašu nameru.

Poštovanjem ovih pravila ponašanja na stazi možete sebe i druge vozače spasiti nelagodnosti. Zato pre svega vozite glavom i nemojte dopustiti da vas adrenalin nadvlada i da napravite grešku zbog koje ćete se kasnije kajati. Svakom trackday-u pristupite sistematično i uživajte u vožnji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.