NaslovnaMoto GaražaNovi, beskompromisni BMW M1000RR

Novi, beskompromisni BMW M1000RR

-

BMW je prošle nedelje predstavio svoj novi sportski motocikl. Posle samo jedne godine, BMW je napravio drastične promene i na osnovu S1000RR-a napravio je novu M verziju i svetlo dana dolazi BMW M1000RR. Kada BMW ispred nekog svog vozila stavi oznaku M, to znački da to vozilo mora da ima vrhunske performanse. Daleko od toga da S1000RR nije vrhunski motocikl, ali BMW jednostavno želi da ide korak dalje.

Ono što je najviše podstaklo BMW da samo nakon godinu dana upotrebe izbaci snažniju i napredniju verziju prethodnog modela su (ne)uspesi na trkačkoj stazi, konkretno u WSBK šampionatu. Iako je S1000RR u rukama Tom Sajksa pokazao veliki potencijal, nekoliko stvari ipak je omelo da Sajks ostvari zapaženije rezultate.

Najviše probleme S1000RR imao je sa maksimalnom snagom i brzinom na pravcima. S1000RR je naspram Ducati Panigale V4R i nove Honde CBR1000RR-R bio sporiji, te je BMW upravo tu napravio značajne promene.

Snažniji agregat sa lakšim komponentama

Dakle, snaga je ono što je na stazi u WSBK šampionatu najviše predstavljalo problem. BMW je prionuo na posao i pošteno je redizajnirao i unapredio agregat koji će pogoniti M1000RR. Redni, vodeno hlađeni četvorocilindrični agregat i dalje je konfiguracija koju BMW ugrađuje u svoj superbajk motocikl.

BMW M1000RR
Potpuno redizajniran agregat Foto: BMW Press

Za otvaranje i zatvaranje ventila i dalje je zadužena “shift-cam” tehnologija koja omogućava drugačiji tajming otvaranja i zatvaranja ventila u zavisnosti od broja obrtaja agregata. U odnosu na S1000RR, M1000RR ima podizanje ventila nešto drugačije i omogućava još sportskije performanse aregata.

Kako bi komponente unutar agregata izdržale sve napore, BMW očigledno nije želeo da rizikuje pa je pažljivo birao dobavljače komponenti. Tako se unutar agregata nalaze klipovi sa dva karike marke Mahle. Dalje, promene su izvršene i na klipnjača. Titanijumske klipnjače su lakše za 85 grama po komadu, ali je zanimljivo i da su duže za 2 mm. Klipnjače su takođe od jednog poznatog proizvođača, firme Prankl.

Nastavljamo dalje sa izmenama. Klackalice su takođe olakšane, a kanali unutar glave agregata sa novom geometrijom mašinski su obrađeni. Za kraj ostaje izduvni sistem koji je takođe izrađen od titanijuma i lakši je za 3.675 grama u odnosu na onaj koji je ugrađivan u S1000RR.

Kad se sve sabere dolazimo do toga da je i kompresioni odnos povećan na 13,5:1. Moćni BMW M1000RR zahvaljujući svim izmenama sada isporučuje 212 KS (156 kW) pri 14.500 O/min, uz maksimalni obrtni moment od 113 Nm pri 11.000 O/min. Prema podacima, M1000RR vrti do 15.100 O/min. Iz BMW-a ističu da je M1000RR snažniji u rasponu od 6.000 – 15.100 O/min u poređenju sa S1000RR.

Foto: BMW Press

Šasija i aerodinamika predodređeni trkačkoj stazi

Poput agregata i šasija je bazirana na “osnovnom” modelu, odnosno S1000RR-u, sa tim što su izvršene promene kako bi M1000RR imao bolje performanse na trkačkoj stazi. Oni koji prate WSBK šampionat verovatno su primetili da je Sajks ostvarivao odlična vremena na pojedinačnom krugu, ali tokom trke nije uspevao da održi ritam tokom cele trke. To je iz razloga što nije uspevao da sačuva gume do samog kraja.

Primarni zadatak prilikom optimizovanja šasije bilo je postavljanje što boljih vremena po krugu, kao i što bolje iskorištavanje guma. Takođe se dosta radilo i na to da šasija bude stabilna prilikom kočenja, ali i ubrzanja. Šasija je napravljena iz 4 dela i agregat je noseći deo šasije i zarotiran je ka napred za 32 stepena. Raspored težine takođe je promenjen. Predni kraj nosi 52,1% težine umesto dosadašnjih 53,8%.

Foto: BMW Press

Dodatni doprinos stabilnosti na ubrzanjima i kočenjima doprinosi novi aerodinamični paket, koji uključuje i sada već neizostavne krilza koja imaju zadatak da pruže veću potisnu silu na prednji kraj prilikom ubrzanja i kočenjima. U BMW u tvrde da novi aerodninamički paket čak i prosečnom vozaču na stazi donosi uštedu od 0,5 – 0,7 sekundi po krugu.

Prednja obrnuta viljuška redizajnirana je. Prečnik štapova je ostao na 45 mm debljine. Viljuška ima odvojene sisteme hidrauličnih klipova. Donji deo viljuške prilagođen je za montiranje novih M kočionih čeljusti. Prednja viljuška na sebi ima mogućnost podešavanja poniranja, povrata i kompresije u rasponu od 10 klikova. Za one koji žele ovaj motocikl za stazu valja spomenut ida je hod opruge 120 mm.

BMW M1000RR
Nova prednja viljuška Foto: BMW Press

BMW M1000RR izgubio je dosta na težini, njegova težina sa svim tečnsotima iznosi 192 kg, što je 5 kg manje u odnosu na S1000RR.

BMW M kočnice po prvi put na BMW motociklu

U superbajk šampionatu BMW ekipa koristi Nissin kočnice. BMW M1000RR ipak neće koristiti Nissin, već BMW M kočioni sistem. Zapravo, M kočnice za M1000RR nastale su u saradnji sa Nissinom. BMW Motorrad i BMW razvojni centar u saradnji sa Nissinom radili su na redizajnu četvoroklipnihi kočionih čeljusti. Osim što su radili na tome da kočnice budu termalno stabilne, odnosno, da prevedem, da ne popuštaju stisak ni prilikom dostizanja visokih temperaturu. Da bi to postigli u BMW-u su radili i na istraživanju i testiranju raznih volumetrijskh protoka. Takođe, revidirana je i pozicija kočionih čeljusti, kočiona creva, ali i količina kočione tečnosti u sistemu. Redizajn je doneo i uštedu u težini od 30 grama po kočionoj čeljusti.

Redizajniran kočioni sistem napred stiska dva od 320 mm i debljine 5 mm. U opticaj dolaze dva tipa kočinih pločica: jedne za upotrebu na putu i druge za takmičenje u šampionatu izdržljivosti. Nazad se nalazi kočiona čeljust sa dva klipa i jedan diske prečnika 220 mm.

Prve BMW M kočione čeljusti ugrađene na nekom BMW motociklu Foto: BMW Press

Kočioni diskovi montirani su na karbonske felne koje su čak za 1,7 kg lakše od standarnih aluminijumskih koje ima S1000RR.

Elektronika na M nivou

Ako se pitate šta novi M1000RR ima od elektronike – rekao bih da ima sve. Pod to sve podrazumeva se sva elektronika koja je danas potrebna jednom trkačkom motociklu.

Na TFT instrument tabli prečnika 6,5″ nalazi se veliki broj infomracija. Da bi sve informacije bile pregledne instrument tabla ima takozvani “Pure Ride” ekran na kom se nalaze sve informacije potrebne za svakodnevnu vožnju na putu. Zatim možete odabrati “Race” režim za upotrebu na trkačkoj stazi.

Pored informacija o trenutnim podešavnjima DTC (Dynamic Traction Control), ABS Race Pro sistema u meniju može podesiti i da vam se prikazuju informacije poput trenutnog nagiba motocikla, maksimalno postignutog nagiba ili trenutno postignutog usporavanja izraženog u m/s, maksimalnog postignutog usporavanja, smanjenog obrtnog momenta od strane DTC-a, upozorenja na prekoračenje brzine koje ste prethodno podesili, prosečne potrošnje, trenutne potrošnje, preostale autonomije sa gorivom, ukupne pređene distance i zapremine goriva u rezervoaru.

Foto: BMW Press

Ako se odlučite za vožnju na stazi i “Race” režim, otvara se mogućnost prikaza još većeg broja informacija bitnih za stazu. Infomracije su slične kao i malo pre nabrojane, sa tim što se prikazuje i vreme po krugu.

LED svetlosna grupa nalazi se na BMW M1000RR, a to je omogućilo ugradnju laganog akumulatora. Korisna sitnica je to što se ispod sedišta nalazi USB utičnica za napajanje uređaja.

Od elektronskih pomagala nalaze se režimi vožnje Road, Rain, Dynamic, Race Pro 1-3 i poslednja generacija kontrole proklizavanja (Dynamic Traction Control) kao i kontrola podizanja prednjeg točka koja se napaja informacijama iz 6 osne kutije sa senzorima.

BMW M1000RR
Moćan BMW M1000RR Foto: BMW Press

U Race Pro režimu moguće je podešavanje kontrole motornim kočenjem. Promene stepena prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila obavljaju se uz pomoć Shift Assistant Pro sistema. Kao i svaki trkački motocikl i M1000RR poseduje “Launch Control” sistem startovanja, koji omogućava da se startuje uz miniamlne napore vozača. Vozač ima jedini zadatak da se fokusira na start i puštanje kvačila, a elektronika podešava isporuku snage.

Pit limiter takođe spada u Race Pro režim, kako vozač ne bi prekoračio brzinu prilikom prolaska kroz boks. Ono što mi je zapalo za oko, a što je nekako nepotrebno za sportski motocikl je “Hill Control” sistem. Ovaj sistem karakterističan je za adventure motocikle i služi za startovanje na uzbrdici. Vozač treba da uključi “Hill Control” sistem, a sistem zatim drži i dozira kočnicu dok motocikl ne krene.

Fantastičan motocikl – za stazu

BMW je pametno odigrao pripremu za sezonu 2021. godine. Unapređenje standardog S1000RR motocikla samo bi poskupela proizvodnju i samim tim i motocikl, a neki korisnici jednostavno nemaju potrebu za svim ovim stvarima koje su ugrađene. M1000RR namenjen je isključivo trkačima i vozačima na stazi. M1000RR odličan trkački paket koji će profesionalne ekipe znati da dodatno unaprede i iskoriste na stazi. Zapravo, ovaj motocikl napravljen je da WSBK ekipa može da bude kompetentnija.

M1000RR je bez sumnje vrhunski motocikl i predstavlja otprilike nešto što je ranije bila HP4 verzija. Za sada se ne zna cena ovog motocikla, ali sa obzirom da ako BMW želi da M1000RR bude homologovan za WSBK šampionat, cena ne sme da pređe 40.000 eura.

BMW M1000RR
BMW M1000RR Foto: BMW Press


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.