January 31, 2023
NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Donington - Toprakov prvi het - trik

WSBK Donington – Toprakov prvi het – trik

-

Toprak Razgatlioglu ima osvojenu WSBK titulu i veliki broj pobeda, ali nikad nije pobedio na sve tri trke u jednom trkačkom vikendu, a Donington Park je bio idealno mesto za to. Ne samo za to, već i za povratak u borbu za titulu, jer je iskoristio kikseve svojih konkurenata.

Toprak silovito do pobede, Bautista trku završio u travi

Prva supebajk trka je bila odlična uvertira za trkački vikend. Pol poziciju je osvojio Reja sa novim rekordom staze, a prvi startni red zaokružili su Louz i Toprak.

Trka ipak nije išla na ruku Reji. Toprak je odlično startovao i posle kratkog obračuna sa Louzom izbio je na prvo mesto postavivši toliko jak ritam da Reja, Bautista i Louz nisu mogli da ga prate od samog početka. Toprak je delimično imao sreće na početku trke jer su prvo Louz i Reja nekoliko puta usporavali jedan drugog prilikom preticanja i borbe za drugu poziciju. Ubrzo je Louz počeo da posustaje, a Rej je svoj obračun nastavio sa Bautstitom.

Dok je Toprak gradio lepu prednost, Rej je jedva uspeo da prestigne Bautistu. Iako se činilo da je Rej daleko brži, Bautista ga jednostavno nije pušta i držao se za Rejin zadnji točak. Na deset krugova pre kraja, Bautista je uspeo da prestigne Reju koji je počeo da se muči sa gumama.

WSBK Donington

Kad je izvršio preticanje Bautstia je brzo hteo da napravi malu prednost, ali je u stvari uspeo da napravi malu greškicu koja ga je koštala 20 bodova. Ulazeći u poslednju krivinu, Bautista je na kočenju pogodio jednu neravninu i tom prilikom je prednja guma popustila i Bautista je pao na Rejine oči. Tako je Reji bio otvoren put do druge pozicije.

Treće mesto nasledio je Skot Reding na BMW-u. BMW je za Donington doneo novu zadnju viljušku koja je trebalo da poboljša prianjanje zadnje gume na ubrzanjima kada je motocikl pod nagibom. Reding nije imao sreće da osvoji svoj prvi podijum za BMW jer je Aleks Louz bio odlučan da osvoji podijum. Par krugova pre kraja Reding i Louz su pružili odličnu borbu, ali je Louz na kraju uspeo da osvoji treću poziciju, dok je Reding ostao bez prvog podijuma u ovoj sezoni.

Zahvaljujući Rejinom i Louzovom podijumu, Kawasaki je dobacio i prebacio 500. podijum u WSBK karijeri.

Kvalifikacione gume na superpol trci

Superpol trka je bila statična po pitanju promena pozicija, ako izuzmeo kraj trke. Toprak je ponovo imao odličan start i odmah je izbio na prvu poziciju koju nije puštao do kraja trke. Rej je sledio Topraka, ali nije imao odgovor na Toprakove brze krugove. Zanimljivo je da su Toprak, Rej, Reding i Louz trku startovali na kvalifikacionim gumama. Jedino je Bautista na petoj poziciji koristio tvrđu gumu.

WSBK Donington

Reding i Louz su ponovo u završnici trke imali duel za podijum. Ovog puta je Reding uspeo da se osveti Louzu za prethodnu trku i tako je Reding upisao svoj prvi podijum na BMW M1000RR-u. Louz je u poslednjem krugu izgubio i četvrtu poziciju, jer je Bautista uspeo da ga prestigne.

Toprakov prvi het – trik

Na drugoj trci je bio jedan od onih dobrih duela između Reje i Toprak. Ponovo je Toprak imao odličan start i poveo je trku, ali je Rej rešio da ga ovog puta ne pušta. Nekoliko puta su se Toprak i Rej preticali, ponovo žestoko, ali sve u granicama dozvoljenog.

Negde u drugoj polovini trke je Reja počeo da popušta. Zapravo, toliko je popustio da je i Bautista uspeo da ga prestigne. Posle trke je Rej izjavio da je je vozeći iza Topraka uspeo da pregreje kočnice u tolikoj meri da je poluga prednje kočnice udarala u upravljač. Zato je morao malo da popusti kako bi ohladio kočnice.

To popuštanje je bilo dovoljno da Toprak odmakne napred ka svojoj trećoj pobedi na tri trke. Toprak je još pre trkačkog vikenda izjavio da mu je Donington najomiljenija staza u WSBK šampionatu. Ovo je bio i prvi put da je Toprak odneo pobedu na sve tri trke u jednom trkačkom vikendu. To je pošlo za rukom još samo Bautisti i Reji.

WSBK Donington

Toprakove pobede i Bautistin kiks su ponovo malo podgrejali šampionat. Bautista i dalje vodi, ali se njegova prednost smanjila na 17 bodova u odnosu na Reju, dok Toprak zaostaje 43 boda. Pre WSBK trkačkog vikenda na Doningtonu, Toprak je zaostajao 70 bodova. Ukoliko ostvari još jedan dobar trkački vikend, Toprak će se skroz uključiti u borbu za titulu.

Zbog pada Bautiste na prvoj trci, Ducati nije uspeo da zaokruži 1000. podijum u WSBK šampionatu. Ostali su na 999. podijuma i moraće da sačekaju sledeći trkački viken da zaokruže novi rekord.

Haos na prvoj supersport trci

Prva supersport trka je bila puna padova i imala je čak dva ponovna starta. Taman kada su se prvi put namestili za start, jedan od vozača je imao problem, te je start trke pomeren.

Nakon ponovnog starta, dogodio se incident u prvom krugu, zbog čega je trka morala biti prekinuta i kasnije skraćena. Ponovni start trke je doveo do toga da je Bulega na Ducatiju vodio trku i pošto je trka skraćena, činilo se da bi Bulega mogao da sačuva gume i pobedi. Međutim, Bulega je prokockao tu šansu tako što je pao na jednom od kočenja.

WSBK Donington

Tokom trke se dogodilo i nekoliko nezgodnih padova, a jedan od tih padova doživeo je i Kluzel na izlazu iz poslednje krivine kada se spektakularno “highsidovao”.

Pitanje pobednika opet su odlučivali Agerter i Baldasari. Njih dvojica su se u poslednjim krugovima odvojili od ostalih i na kratko vodili sopstvenu trku. Ponovo je Agerter bio brži od Baldasarija, a treće mesto na podijumu osvojio je De Rosa na Ducati Panigale V2.

Agerter nezaustavljiv

Na drugoj trci smo dugo gledali dva Ducatija na vodećoj poziciji. Bulega i De Rosa su vodili sve do 7 krugova pre kraja trke, kada je prvo Baldasari rešio da preuzme vodeću poziciju, a nedugo zatim je i Agerter “preskočio” dva Ducatijeva vozača.

Iako je Baldasari vodio na 3 kruga pre kraja, Agerter je rešio da nastavi niz pobeda i prestigao je Baldasarija u “Red Gate” krivini. Od toga momenta je Agerter napravio prednost ubeleživši 9 pobedu za redom i sada poseduje prednost od čak 64 boda.

Treće mesto je osvojio Bulega.

WSBK Donington

Sad slede nepune dve nedelje pauze i onda će WSBK šampionat nastupati na stazi Most u Češkoj. Prošle godine smo na Mostu gledali baš zanimljive trke, naročito između Redinga i Topraka kada su pale i neke teške reči između ova dva asa.

Do tada, utiske i komentare sa WSBK trke na stazi Donington možete ostaviti u temi na forumu jednostavnim klikom ovde.

Rezultati WSBK trkačkog vikenda na stazi Donington Park:

Rezultati prve WSBK trke:

WSBK Donington – Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati superpol trke:

WSBK Donington – Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati druge WSBK trke:

WSBK Donington – Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati prve SSP trke:

WSBK Donington – Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati druge SSP trke:

WSBK Donington – Foto/Source: worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.