NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Katalunja - Bautista još jednom dominirao trkačkim vikendom

WSBK Katalunja – Bautista još jednom dominirao trkačkim vikendom

-

Katalunja je bila četvrta runda ovogodišnjeg WSBK šampionata na kojoj smo očekivali makar malo uzbuđenja u borbi za prvo mesto. Doduše, u supersport šampionatu smo na drugoj trci dobili novog pobednika i MV Agusta F3800 je po prvi put došla do pobede.

Pre trkačkog vikenda objavljen je novi limit broja obrtaja za Kawasaki ZX10RR i Ducati V4R. Prema novom limitu, Ducati V4R je izgubio 250 O/Min, dok je Kawasaki ZX10RR dobio 250 O/Min. Ostalo je jedino nejasno da li je novi pravilnik stupio na snagu već ovog vikenda ili počinje od Mizana.

Zvanični podatak glasi da su promene nastale još ovog trkačkog vikenda, dok neki drugi izvori navode da će broj obrtaja važiti od Mizana.

Da ne bude zabune, postavljamo link do zvanične objave na world.sbk sajtu.

Tokom svih treninga Bautista je postavljao fantastična vremena i svi su pribojavali da bi i ovog vikenda mogao ubedljivo da pobedi na sve tri trke. Osvojena pol pozicija na kvalifikacijama samo je bila još jedan znak da se ostalim vozačima ne piše dobro.

Pol pozicija za Bautistu Foto: Ducati

Dominacija Bautiste i duel Ducatista

Bautista i Rinaldi su odlično startovali prvu trku koja je prekinuta već nakon par krugova zbog Granada kojem je morala da se ukaže lekarska pomoć. Svi vozači su morali nazad u boks i trka je ponovo restartovana.

Bautista je polako odlazio, a za drugo mesto su se borili Rinaldi i Basani. Nisu se štedeli i prvo je Rinaldi prošao Basanija u tesnom, ali fer duelu. Basaniju se to nije svidelo i ubrzo je pokušao da prestigne Rinaldija. Doduše, to prestizanje je bilo tako da je Basani samo prošao kroz Rinaldija srušivši ga. Zbog ovog neopreznog incidenta Basani je dobio kaznu dugog kruga i trku je završio na petoj poziciji.

Posle tog incidenta, drugu i treću poziciju nasledili su Rea i Toprak. Bautista je bio daleko napred i nije bilo ni teoretske šanse da ga stignu. Toprak je tokom cele trke disao Rei za vratom, ali nije uspevao da ga prestgine. Strpljivo je čekao da Rea potroši gume i da tada pokuša da ga prestigne.

To se i dogodilo u poslednjem krugu na kočenju nakon starto – ciljnog pravca. Toprak je zatim lepo odbranio drugu poziciju, dok je Rea morao da ostane zadovoljan trećom pozicijom.

Bautista, opet

Pred superpol trku kišica je pretila da učini trku zanimljivijom, međutim to se nije dogodilo. Bautista je opet odlično startovao i ispisao se već na samom startu. Ponovo je bio neuhvatljiv za konkurenciju i iz kruga u krug je pravio sve veću prednost.

Rinaldi je neko vreme držao drugu poziciju, ali je Toprak prvo prestigao Reu za treće mesto, a ubrzo je stigao i prestigao Rinaldija za drugu poziciju. Taman kad smo pomisili da je to to, pojavile su se kapljice kiše.

Toprak je malo usporio ritam što je Rinaldi iskoristio da se vrati na drugu poziciju. Toprak se brzo sabrao i uzvratio preticanjem Rinaldija vrativši se na drugo mesto. Ubrzo je i Rea sledio Topraka prestigavši Rinaldija. U poslednjem krugu su Rea i Toprak ponovo imali duel. Toprak je kasno kočio za prvu krivinu, a Rea je otišao malo šire pri čemu je na punom kočenju dotakao belu liniju koja je bila klizava zbog kišice. Rea je pao i propustio šansu da osvoji još jedan podijum, ali je srećom ostao nepovređen. Nakon Reinog pada treće mesto je pripalo Lokateliju.

Bautista korak ispred svih Foto: Ducati

Bautista nezaustavljiv

Druga trka nije prošla u startu Bautiste, već je Toprak uspeo da bar jedan krug vodi trku tokom ovog vikenda. Turčin je dobro startovao i kasno kočio za prvu krivinu i do kraja kruga je sačuvao vodeću poziciju, a zatim su ga na pravcu obišli Bautista i Rinaldi. To je bio poslednji put da su ga ostali vozači bili blizu njega na drugoj trci.

Ponovo je Bautista imao metronomski ritam i do kraja trke je napravio preko osam sekundi prednosti. Rinaldi je ovog puta uspeo do kraja trke da ostane na drugom mestu, ali je u poslednjim krugovima skroz potrošio zadnju gumu.

Het – trik za Bautistu Foto: Ducati

Toprak je to uvideo i poslednja 2-3 kruga je nametnuo jak ritam. U poslednjem krugu i poslednjoj krivini, Toprak je uspeo da iskoristi to što je Rinaldi potrošio zadnju gumu i prestigao ga je bukvalno u poslednjim metrima staze. Tako je Toprak sa Katalunje otišao sa osvojena tri druga mesta.

Ducati i MV Agusta podelili pobede u supersportu

Na prvoj supersport trci Bulega je sa pol pozicije odradio odličan posao. Dobar start i odličan ritam u trci doneli su mu još jednu pobedu kojom je uveća prednost u generalnom poretku. Bulega je imao i sreće što se iza njega vodila velika borba za drugu poziciju.

Jedino je Sofoglu na kratko uspeo da omete Bulegu, ali je Bulega uspeo da se izbori sa mladim Turčinom, nećakom Kenana Sofoglu. Bahatin Sofoglu se zatim borio sa timskim kolegom Šroterom i Manzijem na Yamahi R6. Njih trojica su imali mnogo međusobnih preticanja za mesta na podijumu.

Na kraju je Šrotet ispao najveštiji osvojivši drugo mesto, dok je Bahatin Sofoglu uspeo da dođe do svog prvog podijuma u karijeri. Podijum je bio potpuno italijanski, sa jednim Ducatijem Panigale V2 i dve MV Aguste F3 800.

Druga trka nije tekla dobro za Bulegu. Već na startu su ga prestigli i nekoliko puta je doživeo oštra preticanja. U poslednjoj trećini trke je uspeo da složi dobra vremena i da se polako probija ka vodećim pozicijama kada je doživeo tehnički problem na motociklu i morao je da se povuče sa trke.

Napred se dešavalo mnogo preticanja i zaista dobra supersport trka. Ponovo su Šroter, Sofoglu, Debis, Manzi i Karikasulo. Pred kraj trke, samo su Sofoglu, Šroter i Manzi ostali u vodećoj grupi. Do poslednjeg kruga se nije mogao izabrati pobednik između Manzija, Šrotera i Sofoglua. Poslednji krug su sva tri vozača bila izjednačena na startno – ciljnom pravcu, ali je Sofoglu uspeo da na kraju pravca bude najbrži. Osim što je u prvu krivinu ušao na prvoj poziciji, Sofoglu je odvezao odličan poslednji krug i došao je do svoje prve pobede u karijeri. Manzi je osvojio drugo, a Šroter treće mesto.

Sofoglu na MV Agusti osvojio prvu pobedu Foto: Yamaha

Pauza do Mizana

Nakon WSBK Katalunja trke sledi pauza od skoro mesec dana, jer se naredna trka vozi na stazi Mizano u Italiji od 2 – 4. juna.

Za utiske i komentare povodom WSBK katalunja trkačkog vikenda, možete posetiti temu na forumu.

Rezultati prve WSBK trke:

WSBK Katalunja
WSBK Katalunja – Rezultati prve WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati sprint WSBK trke.

WSBK Katalunja
WSBK Katalunja – Rezultati sprint WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati druge WSBK trke:

WSBK Katalunja
WSBK Katalunja – Rezultati druge WSBK trke Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati prve supersport trke:

WSBK Katalunja – Rezultati prve supersport trke Foto/Source: worldsbk.com

Rezultati druge supersport trke:

WSBK Katalunja – Rezultati druge supersport trke Foto/Source: worldsbk.com

Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.