June 2, 2023
NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeMoto Morini Seiemmezzo SCR - Više od scramblera

Moto Morini Seiemmezzo SCR – Više od scramblera

-

Moto Morini je u svoju novu reinkarnaciju krenuo ozbiljno. Svoju gamu motocikala koju će širiti i dalje započeli su sa Moto Morini X Cape 650 modelom, koji smo testirali prošle godine, kao i ove godine, da vidimo kako se ponaša posle određene kilometraže. Zvezda ovog testa i teksta je nešto drugačiji Moto Morini Seiemmezzo SCR koji je daleko svestraniji i upraviljiviji nego što bi se to na prvi pogled činilo.

Seiemmezzo familija ima dva člana. Jedan nosi oznaku Seiemmezzo SCR i predstavlja scrambler verziju Moto Morini familije, dok je druga verzija Seiemmezzo STR i on je više okrenut čisto ka asfaltu i više je putna verzija sa čisto putnim gumama.

Estetski su gotovo identični jedan drugom, s tim što scrambler verzija u svojoj mat maslinasto zelenoj boji, sa zlatnom Kayaba prednjom viljuškom i Pirelli MT60 gumama zaista pleni gde god se pojavi.

Seiemmezzo SCR i Seiemmezzo STR imaju dodatnu oznaku 61/2 koja svoje korene vuče iz daleke istorije Moto Morinija i prelepog modela 31/2. Ta oznaka predstavlja i radnu zapreminu agregata koji pokreću ova dva modela, a Seiemmezo SCR 61/2 i njegov predak 31/2 imaju analogiju sličnosti. Oba su prelepa:

Zahvalan i ekonomičan agregat

Seiemmezzo SCR pokreće redni dvocilindrični agregat radne zapremine od 649 cm3 i isporučuje 60 KS na 8.250 O/Min uz maksimalni obrtni moment od 54 Nm na 7.000 O/Min. Agregat je identičan onom koji koristi X Cape 650.

Budući da sam Seiemmezzo SCR uzeo sa nekih desetak kilometara, imao sam prilike da se prilično dobro upoznam sa agregatom i ponašanjem pre i posle servisa. Kao i sa većinom novih i nerazrađenih motocikala koje sam imao prilike da vozim, situacija je slična: poštuju se norme ne prelaženja određenog praga obrtaja i nipošto se ne vozi konstantnim brzinama. Posle prvog servisa, menjač mnogo lepše radi, neke sitnije vibracije nestaju.

Generalno se agregat ponaša odlično. Od 3.000 – 5.000 O/Min solidno povlači, a nakon 5.000 O/Min počinje da se čuje dubok i gromki zvuk iz kutije filtera za vazduha i Seiemmezzo SCR sasvim solidno ubrzava do oko 140 km/h. Nakon 150 km/h činjenica da nema ništa zaštite od vetra i široko postavljen upravljač uzimaju maha i pravi se velik otpor vetru. Ipak, Seiemmezzo je na testu uspeo da uhvati respektabilnih 172 km/h.

Foto: BJBikers

Menjač i prenos su dobro pogođeni, te i kad siđete sa asfalta na neke prašnjave puteve i makadame, lako je kontrolisati motocikl na niskim obrtajima. Menjač je nešto tvrđi, precizan i odsečan, a doziranje kvačila vrši se preko sajle.

Vibracija sa agregata gotovo da nema, osim na nešto višim obrtajima, a i tada nije reč o onom vibracijama koje smetaju i izazivaju trnjenje ruku ili nogu. Moto Morini je i ovde uspeo lepo da poveže agregat i šasiju tako da vibracije izostaju.

Potrošnja goriva je još jedan adut Seiemmezzo SCR modela. Ni u kom slučaju potrošnja nije prelazila preko 5 litara na 100 km. Uglavnom se potrošnja kretala između 4,5 – 5 litara na 100 km.

Izuzetna stabilnost, upravljivost i kočenje

Agregat, odnosno snaga nisu najjača strana ovog motocikla, ali su zato upravljivost i kočnice na veoma zavidnom nivou. Seiemmezzo SCR koristi cevastu šasiju i geometrija motocikla je fantastično odrađena.

Upravljač je postavljen uspravno i široko što omogućava lako manevrisanje i izvrsne ulaske i prolaske kroz krivine pri niskim i visokim brzinama. Dovoljno je samo da pogledom ispratite krivinu i bez puno truda je krivina savladana. Trougao koji čine telo, noge na fuzasterima i ruke na upravljaču prave uspravan položaj, ali se telo ujedno nalazi na dobroj pozicji što dodatno poboljšava upravljivost.

Kayaba obrnuta prednja viljuška je potpuno podesiva i ima prečnik štapova od 43 mm i pored toga što lepo izgleda čini Seiemezzo SCR stabilnim i ujedno dobro upija neravnine naših puteva. Čak ni pri visokim brzinama i udarima vetra nema tendencije ka lelujanju (woblingu) i Seiemmezzo SCR ide kao po šinama. Zadnji Kayaba zadnji amortizer je takođe potpuno podesiv.

Kompletan kočioni sistem potpisuje Brembo sa diskovima prečnika 298 mm napred i dvoklipnim kočionim čeljustim i diskom prečnika 255 mm pozadi i u kombinaciji sa dobro pogođenim ogibljenjem, kočnice su više nego odlične. Zaustavni put sa 100 km/h do 0 km/h iznosi 23,8 metara. Bosh ABS sistem je dobro podešen i prilikom merenja zaustavnog puta i ostalih kočenja nije se niti jedno aktivirao, osim na zadnjem točku prilikom blažih off road vožnji.

Nezavisno od motocikla, posebno moram uputiti pozitivnu kritiku Pirelli MT60RS gume koje su predviđene za vožnju na asfaltu i na blažem off roud terenu. U oba slučaja su se pokazale odlično, jer su vožene čak i po jakim kišama. Konkretno, Seiemmezzo SCR koristi žbičane felne i gume u dimenzijama 120/70 – 18 napred i 160/60 – 17 pozadi.

Jedina stvar koja može da ide na dušu Moto Moriniju je sedište koje je prelepo, ali je nešto tvrđe i posle oko sat vremena vožnje traži kraću pauzu i odmor.

Masa motocikla sa svim tečnostima iznosi 200 kg, što uključuje i zapreminu rezervoara od 16 litara.

Minimalno modernih stvarčica i prelep dizajn

Na ovom motociklu nećete videti kontrolu proklizavanja ili ostala moderna elektronska pomagala. Tu se priča završava na Bosch ABS 9.1 MB jedinici koja je jedino elektronsko pomagalo.

Od modernih digitalnih stvarčica tu je TFT instrument tabla u boji i dijagonale 5″. Instrument tabla ima mogućnost povezivanja sa pametnim telefonom i prikazuje sve bitne informacije. Prikaz informacija je skoro potpuno identičan onom koji se nalazi i na X Cape 650 modelu. Brzina kretanja, odabrani stepen prenosa, nivo goriva, vreme, autonomija, itd su neke od stvari koje se nalaze na glavnom ekranu. Kada uđete u meni instrument table možete da pogledate informacije poput preostale kilometraže do servisa, temperaturu rashladne tečnosti u stepenima celzijusa, zatim pritisak u gumama, a u meniju je moguće i menjati prikaz ekrana, podešavati jačinu osvetljenosti instrument table kao i izvršiti povezivanje sa pametnim telefonom.

Svetlosna grupa je urađena u LED tehnologiji. Napred se nalazi okrugli far koji je lepo uklopljen u dizajn, a istovremeno je i praktičan pošto snop dugogo i kratkog svetla odlično osvetljavaju put ispred, a podešavanje samog fara nije teško izvodljivo, pošto je pristupačan.

Lep detalj i sitnica koja znači u noćnoj vožnji je osvetljenje prekidača na upravljaču. Raspored dugmića je standardni. Sa desne strane se nalaze prekidači za paljenje i gašenje agregata kao i za prebacivanje sa dnevnih na normalna svetla. Na desnoj strani se nalaze prekidači za prebacivanje između kratkog na duga svetla, dugme za sirenu i prekidači za kretanje kroz meni instrument table. Sami prekidači deluju kvalitetno urađeni.

Moto Morini Seiemmezzo SCR
Foto: BJBikers

Jedinstven dizajn

U moru motocikala koji danas svi liče jedan na drugi, Moto Morini je uneo osveženje sa dizajnom. Boja, detalji, uopšte kompletan dizajn privlači pažnju gde god da je Seiemmezzo SCR bio parkiran. Vidi se velika posvećenost detaljima, što je zapaženo i kod X Cape 650 modela, ali je na Seiemmezo SCR-u to dignuto na viši nivo.

Završna reč i zaključak nakon pređenih 1.400 km je da je Seiemmezzo SCR svestran motocikl, kojem možda manjka snage, ali je izuzetno upravljiv, stabilan, odlično koči i lepo izgleda. Čak i što se snage tiče, ne može mu se puno zameriti jer sve ostalo radi odlično. Mala zamerka odlazi i na nešto tvrđe sedište.

Moto Morini Seiemmezzo SCR dolazi i sa cenom koja nije velika u poređenju za ostalim motociklima i iznosi 7.750 EUR. Uvoznik za Moto Morini motocikle je firma Euro Sumar koja je takođe uvoznik za Suzuki i SYM. Seiemmezo SCR i druge motocikle iz ponude možete pogledati na adresi Vojislava Ilića 145 u Beogradu, a možete posetiti i Moto Morini web stranicu.

Ukoliko imate iskustva sa ovim motociklom ili želite da ostavite svoj utisak, to možete učiniti u temi na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.