NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Katalunja - Toprak vratio BMW na vrh

WSBK Katalunja – Toprak vratio BMW na vrh

-

Znali smo unapred da će Katalunja biti nepredvidiva staza u WSBK šampionatu, ali nismo mogli ni da zamislimo da će nam doneti toliko zanimljivih trka u WSBK i SSP kategorijama. Nismo mogli priželjkivati zanimljiviji vikend.

Treninzi su bili bitna stavka u ovom trkačkom vikendu, jer je moralo da se nađe dobro podešavanje i da se odabere dobra kombinacija guma koja će izdržati asfalt na Katalunji. Pred trkački vikend su WSBK vozači imali i test na Katalunji, koji je pomogao da nađu neka rešenja, naročito je BMW napravio ogroman iskorak napred.

Na kvalifikacijama je zablistao Toprak Razgatlioglu koji je dovezao BMW M1000RR do pol poziciji srušivši rekord staze. Drugo startno mesto osvojio je Bulega, a treće Andrea Janone. Alvaro Bautista osvojio je tek 11. startno mesto, ali je dobio i kaznu od tri pozicije te je trku startovao sa 14. mesta.

Toprak osvojio pol poziciju Foto: BMW Motorrad press

Toprak zaslužan za prvu pobedu BMW-a od 2013. godine

Start prve trke pripao je Topraku, ali Sem Louz na Ducatiju brzo stigao i prestigao Topraka i dao se u beg. Međutim, sreća za Louza nije dugo trajala jer je pao sa vodeće pozicije i to u momentu dok je imao solidnu prednost.

Nakon pada sem Louza, vodeću poziciju preuzeo je Bulega, nakon što se izborio sa Janoneom i Toprakom. Ova trka bila je trka izdržljivost guma i strpljenja. Bulega je napravio veliku prednost nad Toprakom. Ta prednost u jednom momentu iznosila je preko četiri sekunde!

Bulegino neiskustvo u WSBK kategoriji došlo je na naplatu u poslednjih pet krugova kada je Toprak anulirao svu prednost i u poslednjem krugu uspeo je da prestigne Bulegu. Na taj način je Toprak došao do prve pobede u ovoj sezoni i prve pobede za BMW još od 2013. godine kada je Čaz Dejvis pobedio vozeći za Golden Bet BMW ekipu.

Sjajni Toprak do prve pobede na BMW-u Foto: BMW Motorrad

Doduše, pobedio je i Van der Mark na Portimau pre dve godine, ali je to bilo na sprint trci, a ne na trci normalne dužine.

Drugo mesto osvojio je Bulega, a na treće mesto probio se Bautista posle odlične trke. Bautista je strpljivo štedeo gume i čekao priliku da prestigne jednog po jednog vozača, da bi pred kraj trke prestigao Janonea za treću poziciju.

Bautista se probio sa 14. na 3. mesto Foto: Ducati

Toprak u zadnjoj krivni pobedio u Rosijevom maniru

Superpol trka bila izuzetno zanimljiva, jer je obilovala preticanjima. Sa starta su odlično startovali Janone i Sem Louz, ispred Topraka i ostatka startne postave. Zatim se u narednih nekoliko krugova između Janonea, Aleks Louza, Sem Louza, Bulege, Topraka i Van der Marka dogodilo toliko razmena pozicija da bi bio potreban podugačak tekst za opisati ih.

Toprak je izbio na prvo mesto na šest krugova pred kraj trke i činilo se da kontroliše situaciju, ali je Bautista uspeo da na kočenju prestigne Janonea i Bulegu, a zatim i Topraka na krug pred kraj trke.

Turčin nije hteo da se odrekne mogućnosti za pobedu i u poslednjoj krivini izveo je potez koji je podsetio na duel Rosija i Lorenca 2008. godine. Ušao je sa unutrašnje strane Bautiste, podigao ga i došao do druge pobede za BMW.

Bautista je izgubio na ubrzanju i to je iskoristio i Janonea koji je došao do druge pozicije, a Bautista je morao da se zadovolji trećim mestom.

WSBK Katalunja dobra trka za BMW Foto: BMW Motorrad

Bautistina osveta na drugoj trci

Bautista nije bio previše razočaran što je izgubio na superol trci u poslednjoj krivini. To je značilo da će drugu trku startovati sa treće pozicije, a budući da ume da sačuva gume i da mu Katalunja leži, bio je glavni favorit za pobedu.

Već od samog starta, Bautista je poveo trku i vodeću poziciju nije ispuštao do kraja trke. Nizao je metronomski jednake krugove, a uz to je štedeo gumu. Bulega je pokušao da ga pritisne i celu trku se držao iza svog timskog kolege, ali nije imao odgovor na Bautistinu odličnu vožnju.

Tako je Bautista došao do prve pobede u ovoj sezoni, a sa osvojenom drugom pozicijom Bulega je učvrstio vodeću poziciju u šampionatu. Treće mesto osvojio je Toprak, zaokruživši trkački vikend sa još jednim podijumom.

Obračun timskih kolega: Bautista održao čas vožnje Bulegi Foto: Ducati

Huertas i Manzi podelili pobede

Prva supersport trka pripala je Huertasu koji je od početka do kraja bio na prvom mestu došavši do svoje prve pobede u SSP kategoriji. Iza Huertasa bilo je veselo i zanimljivo. Na drugom i trećem mestu smenjivali su se Montela, Onču, Mahias, Manzi i Šroter.

Prvo je Montela napravio grešku u prvoj krivini što ga je koštalo vremena i pozicija. Onču je tonuo u poretku zbog problema sa gumama, dok je Mahias pao u pokušaju da dođe do podijuma. Manzi je na kraju pokušao da pritisne Huertasa, ali je morao da se zadovolji drugom pozicijom, dok je Šroter osvojio treću poziciju.

Huertas do svoje prve supersport pobede Foto: Ducati

Druga supersport trka započela je duelom Huertasa i Montele, ali je prekinuta samo posle par krugova zbog pada Bišikerskog. Po nastavku trke voženo je još samo šest krugova. Na ponovnom startu poveo je Montela i opet je imao duel sa Huertasom. Ovog puta u borbu su bili uključeni Manzi, Šroter i Mahias. U pretposlednjem krugu Huertas je umalo dotakao Manzija na kočenju i kako bi ga izbegao, završio je šljunku.

U poslednjem krugu za prva tri mesta blisko su se borili Manzi, Šroter, Mahias i Montela. Šroter je pokušao da obiđe Manzija, ali je Manzi odlično izvezao poslednji krug ubeleživši novu pobedu u supersport šampionatu. Šroter je po ko zna koji put morao da se zadovolji drugim mestom, a na trećoj poziciji završio je Mahias.

Manzi pobedio na drugoj supersport trci Foto: Yamaha

Posle dva trkačka vikenda u WSBK šampionatu trenutno vodi Bulega sa 12 bodova prednosti u odnosu na Bautistu, dok je treći u šampionatu Aleks Louz, takođe sa 12 bodova zaostatka sa Bulegom. Toprak na četvrtom mestu u generalnom poretku zaostaje 16 bodova.

U supersport kategoriji u generalnom poretku vodi Montela, drugi je Šroter sa 4 boda zaostatka, a treći je Manzi sa 11 bodova manje u odnosu na Montelu.

Naredni trkački vikend vozi se od 19 – 21. aprila na stazi Assen u Holandiji.

Ukoliko želite da ostavite komentar povodom WSBK Katalunja trkačkog vikenda, to možete učiniti u temi na forumu.

Rezultati WSBK trkakčog vikenda na stazi Katalunja:

WSBK-1

WSBK-1

WSBK-SPR

WSBK-SPR

WSBK-2

WSBK-2

WSS1

WSS1

WSS-2

WSS-2


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.