NaslovnaMoto SportWSBK Manji Kur - Rea propustio prvu šansu za titulu

WSBK Manji Kur – Rea propustio prvu šansu za titulu

-

Ko redovno prati WSBK šampionat, za vikend je imao prilike da gleda prilično zanimljive trke na stazi Manji Kur u Francuskoj. Pored velikih izgleda da Rea ode sa Manji Kura kao šampion, ovo pitanje ipak će morati da bude rešeno na Estorilu, iako je Rea imao odličan vikend, ipak je na poslednjoj trci uskraćen za krunisanje titulom.

Prognoza je najavljivala da će na Manji Kuru biti kiše i nisu uopšte pogrešili. Celog vikenda, svaki trening i trka praćeni su kišom. Kompletan trkački vikend kiša je samo dodatno začinila i pružila nam dobre trke.

Na kvalilifikacijama najbolje su se snašli vozači BMW-a, Judžin Laverti i Tom Sajks koji su osvojili pol poziciju i drugo startno mesto. Nažalost, tokom trke nisu se proveli najbolje i potrajali su samo do prve krivine.

WSBK Manji Kur
BMW osvojio prvo i drugo mesto na kvalifikacijama Foto: BMW Motorrad Press

Rea odličan po kiši na prvoj trci

Sreća i nada za BMW potrajali su samo do prve krivine. Gare Gerlog je takođe dobro startovao i pokušao je da prođe Sajsku sa unutrašnje staze. Tom prilikom došlo je do malog kontakta između Gerlota i Sajkska pri čemu je Sajks pao. Tokom pada, Sajksov motocikl pokupio je i Judžin Lavertija i tako su oba BMW-a završila trku u šljunku. Kontakt između Sajksa i Gerlofa proglašen je trkačkim incidentom.

Posle ovog incidenta na prve četiri pozicije odvojili su se Rea, Van der Mark, Louz i Garet Gerlof. Van der Mark je polako počeo da popušta ritam, a Baz se prilično ubrzao. Baz je prvo prestigao Louza za treću poziciju, a ubrzo i Gerlofa. Na 15 krugova pre kraja Gerlof je u prevelikoj želji da stigne Baza napravio grešku i pao. Tako je treću poziciju nasledio Louz.

Do kraja trke prve tri pozicije nisu se menjale. Rea je došao do trijumfa i približio se za još jedan korak kad tituli, naročito jer je Reding bio prilično neubedljiv i završio je na 5. poziciji. Reding je imao i malo sreće, jer je pred kraj trke pao i Haslam koji je bio poziciju ispred njega.

WSBK Manji Kur
Rea i Baz odvezli su odličnu prvu trku Foto: Kawasaki Press

Rea dominantan na superpole trci

Na superpol trci Rea je imao odličan start i već posle prve krivine prestigao je BMW-ow dvojac, a odmah nako Reje i Louz se provukao sa unutrašnje strane oba BMW-a. Tako je Kawasaki prvi krug završio u poretku 1-2, a na trećem mestu našao se Van der Mark.

WSBK Manji Kur
Rea i Louz osvojili prvu i drugu poziciju na superpol trci Foto: Kawasaki Press

Skot Reding i Čaz Dejvis imali su nešto bolju trku i do kraja prvog kruga uspeli su da se nađu na pozicijama 4 i 5. Reding je imao odličan ritam pred kraj trke i u poslednjem krugu bio je na zadnjem točku Van der Marku. Reding je pokušao da prestigne Van der Marka na ulazu u poslednju krivinu pred šikanu, ali je Van der Mark uspeo da se odbrai i sačuva treću poziciju.

Van der Mark uspeo da odbrani treću poziciju od Redinga Foto: Yamaha Racing Press

Redingov povratak na drugoj trci i sprečavanje Reinog osvojanja titule

Skot Reding je na superpol trci pokazao da ima ritam i potencijal za dobar rezultat na drugoj trci. Kiša je malo smanjila intenzitet, ali je i dalje padala i staza je bila prilično natopljena vodom. Rea i Louz odlično su startovali sa prve dve pozicije, ali je Reding započeo i do kraja vozio trku u režimu “sve ili ništa” i brzo se našao iza vodećeg dvojca na Kawasakiju. Reding je već u drugom krugu prestigao Louza i približavao se Rei.

U isto vreme kad i Reding, Loris Baz se probijao kroz gužvu sve dok nije prestigao sve vozače ispred sebe do treće pozicije. Reding je na 17. krugova pre kraja trke prestigao Reu i odmah je nametnu jak ritam koji niko nije mogao da isprati. Tako je Reding došao do pobede koja je produžila nadu i borbu za titulu do sledećeg trkačkog vikenda.

Reding je uspeo da pobedi Reu i uz srećne okolnosti borba za titulu se nastavlja Foto: Ducati Press

Sve što je Rea trebalo da uradi je da završi na prve tri pozicije. Međutim, njegova nevolja bila je to što su Baz i Dejvis bili izuzetno raspoloženi i brzi. Prvo je na 11. krugova pre kraja Baz prestigao Reu došavši tako do još jednog podijuma na svojoj domaćoj trci. na 8. krugova pre kraja i Dejvis je uspeo da prestigne Reu. Rea nije puštao lako da Dejvis pobegne, ali je Dejvis uspeo da sačuva treće mesto. Rea sa četvrtim mestom nije uspeo da potvrdi titulu jer vodi 59 bodova u šampionatu, a jedan trkački vikend nosi 62 boda. Tako da će se borba za titulu preneti i na stazu Estoril.

Lokateli dokazao da je vozač bez premca u SSP šampionatu

Glavnu reč na suspersport trci vodili su Lukas Mahias i Andrea Lokateli. Mahias je dobro startovao i poveo trku, a ubrzo se na drugo mesto probio Lokateli. Lokateliju nije trebalo puno vremena da stigne i prestigne Mahiasa i da “otpliva” do još jedne pobede i da dokaže svima da ume i po kišnom vremenu da pobedi na dominantan način. Mahias je još jednom morao da se zadovolji drugom pozicijom.

Kajl Smit imao je odličnu trku na trećoj poziciji, sve dok nije napravio grešku i pao. Zatim je podigao motocikl i stigao vozače u borbi za sedmu poziciju, ali je ponovo napravio grešku i pao.

Andrea Lokateli, brz i po kiši Foto: Yamaha Racing Press

Treće mesto i svoj prvi podijum u karijeri osvojio je Sumer na Yamahi R6. Sumer je već iskusan vozač u supersport šampionatu, ali mu je podijum uvek izmicao. Trka je bila prekinuta nepuna dva kruga pre kraja, jer je jedan od vozača pao, a motocikl je ostao na stazi što je izazvalo crvenu zastavu.

Mahiasova pobeda i greška Lokatelija u krugu za zagrevanje

Druga trka za Lokatelija bila je završena i pre nego što je počela, odnosno u krugu za zagrevanje! Nesvakidašnja greška koštala je Lokatelija prve nezavršene trke u ovoj sezoni. Mahias je na najbolj način iskorisio odsustvo Lokatelija. Mahias je od početka do kraja vodio trku i došao do zaslužene pobede za sebe i Kawasaki. Mahiasova pobeda nagrađena je time što je objavljeno da će sledeće sezone preći u WSBK šampionat i voziće za Pućeti Kawasaki ekipu.

Drugo mesto osvojio je Kajl Smit koji je ovog puta ostao na točkovima. Još jedan podijum osvojio je Sumer, koji je iskoristio pad Čan Ončua sa treće pozicije.

Mahias dominantno do prve pobede u sezoni Foto: Kawasaki Press

Sledeći WSBK trkački vikend koji će ujedno biti i poslednji očekuje nas za dve nedelje na stazi Estoril u Portugalu.

Za diskuju i komentare o WSBK trkačkom vikendu na stazi Manji Kur, predlažemo da svratite do teme na forumu.

Rezultati prve WSBK trke na stazi Manji Kur:

WSBK Manji Kur

Rezultati superpol trke na stazi Manji Kur:

WSBK Manji Kur

Rezultati druge WSBK trke na stazi Manji Kur:

Rezultati prve supersport trke na Manji Kuru:

Rezultati druge supersport trke na Manji Kuru:


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.