NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK se vraća na Imolu!

WSBK se vraća na Imolu!

-

Kada je DORNA objavila WSBK kalendar za 2023. godinu, jedna runda šampionata je “visila u vazduhu” i ostala je rezervisana za trku koja je trebala da bude potvrđena. Pretpostavljalo se da će neka nova staza dobiti svoje mesto u kalendaru, ali je ozvaničeno da se WSBK vraća na Imolu!

Kada se u istoj rečenici spomenu staza Imola i WSBK šampionat ne možemo, a da se ne prisetimo čuvenog duela između Edvardsa i Bejlisa iz 2002. godine. Tada se titula odlučivala upravo na Imoli, a dvojica pomenutih vozača vozili su trku agresivno, ali fer, sa mnogo preticanja.

Ukoliko vas zanima ta trka koja se smatra i najboljim V2 okršajem, jer su Honda VTR1000SP2 i Ducati 998 poslednji put odmerili svoje snage. Na kraju te sezone Honda je napustila WSBK šampionat i vratila se 2005. godine sa četvorocilindričnim CBR1000RR-om. Trku iz 2002. godine sa Imole možete u celosti pogledati na sledećem snimku:

Staza Imola ima dugu tradiciju trkanja ne samo u WSBK šampionatu, već i u Formuli 1, a nekada se na ovoj stazi vozio i GP šampionat.

Pravi naziv ove staze je: Autodromo Enzo e Dino Ferrari i napravljena je 1952. godine.

WSBK je poslednji put posetio Imolu 2019. godine kada je na obe trke pobedio Rea na Kawasakiju. Staza Imola je brza, tehnički zahtevna i opasna. U prilog opasnosti Inole govori i povreda Laskorca koji je 2012. godine na testu na Imoli pao pri brzni od 200 km/h pri čemu je udario u betonski stub i ostao paralizovan.

Ukoliko izuzmemo ružnu stranu moto sporta i tog događaja sa ove staze, za Imolu svi vozači kažu da je jedinstven osećaj voziti na ovoj stazi koja ima posebno mesto i istoriji auto – moto sporta.

WSBK se vraća na Imolu!
WSBK se vraća na Imolu! Foto: Ducati

WSBK trkački vikend se vraća na Imolu od 14. – 16. jula kada ćemo imati prilike da ponovo gledamo jedne od najboljih vozača na svetu kako se bore za pobede i slavu.

Za više vesti i informacija iz moto sporta možete posetiti temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.