NaslovnaMoto SportWorldSBKWSBK Mandalika - Šansa da Yamaha uzvrati Ducatiju

WSBK Mandalika – Šansa da Yamaha uzvrati Ducatiju

-

WSBK šampionat ove godine nema ravnomerno raspoređen kalendar. Samo 4 dana nakon trke na stazi Phillip Island, WSBK i WSS šampionat se već pripremaju za novu trku, ovog puta na stazi Mandalika u Indoneziji.

Staza Mandalika je relativno nova staza na koju je upravo WSBK šampionat prvi okusio 2021. godine kada su se Toprak i Rea borili za titulu. Tada je titula otišla u ruke Topraku i Yamahi. Prošle godine je bila slična priča, s tim što je Mandalika bila pretposlednja runda šampionata te je Bautista malo opuštenije došao do svoje prve WSBK titule.

Vijugava i tehnički zahtevna staza sa čak 17 krivina veliki je izazov za sve vozače i tipove motocikala. Osim što je kiša česta pojava, još jedna mana ovoj stazi zna da bude pesak i sitna prašina. Tokom vikenda se prljavština delimično očisti, ali nikad u celoj širini staze. Formira se samo idealna trkačka putanja što dodatno otežava preticanja.

Ducati nikad nije slavio u Indoneziji

Vožena su do sad samo dva trkačka vikenda u Indoneziji i od ta dva trkačka vikenda, onaj prvi vožen 2021. godine nije bio potpun, jer je zbog jake kiše u subotu prva trka bila pomerena za nedelju, a superpol trka je bila otkazana.

Pored toga što je Toprak osvojio titulu na ovoj stazi 2021. godine, nije uspeo da dođe do pobede. Obe pobede 2021. godine uzeo je Rea na Kawasakiju. Toprak se doduše revanširao prošle godine kada je pobedio na sve tri trke.

WSBK Mandalika – Toprak prošle godine slavio na sve tri trke Foto: Yamaha

Tako Yamaha vodi sa 3 pobede na ovoj stazi, dok Rea ima dve na Kawasakiju, a Ducati nema nijednu pobedu na ovoj stazi. Bautista je bio blizu prošle godine da dođe do jedne pobede, ali je Turčin uspeo da mu umakne i slavi savršen vikend.

Ove godine je situacija drugačija. Kawasaki se muči u uslovima kada nema dovoljno prianjajna, a tu su i neki novi momci u vidu Agertera, Gardnera, Petrućija, kao i “starih” vozača koji su na Phillip Island pokazali da mogu da zaprete za najviše stepene pobedničkog postolja. Tu prvenstveno mislim na Lekuonu, Rinaldija i Lokatelija. Njih trojica su dobro odradila predsezonske testove i imali su dobre trke u Australiji.

Honda i Lekuona možda imaju još malo posla da doteraju CBR1000RR-R do maksimuma potencijala, ali je samo pitanje vremena kada će Lekuona do podijuma i pobede. Treba obratiti pažnju i na Gardnera koji na ovoj stazi ima iskustvo sa MotoGP mašine. Na domaćoj stazi je Gardner naparvio kiks izbacivši timskom kolegu i čvrsto verujem da će ovu trku voziti pametnije.

Agerter i Gardner bi mogli do dobrog rezultata Foto: Yamaha

Rinaldija, Bautistu i Basanija nikako ne smemo odbaciti. Iako ova staza možda na papiru ne leži toliko Ducati V4R motociklu, Bautista je prošle godine pokazao da i na ovoj stazi ume da bude izuzetno brz.

U drugom delu garaže, Rinaldi je nikad ozbiljnije pristupio WSBK sezoni. Prema sopstvenim rečima, Rinaldi je rekao da je batalio žurke i provode i da je na spavanju već u 22.00 časova i da želi ove sezone da napravi veliki korak napre. Na Philip Islandu je pokazao da je ozbiljan i iščekujemo da vidimo kako će se pokazati u Indoneziji.

Povratak SCX gume

Na osnovu podataka koje je Pirelli prikupio sa ove staze prošle godine, ustanovili su da asfalt nije abrazivan i da mogu da donesu mekše komponente guma.

Vozačima će na raspolaganju biti stavljene nova srednje tvrda SC1 guma i tvrda SC2 guma. Izbor je pao na ove dve gume jer je konfiguracija staze takva da stavlja veće zahteve na prednju gumu.

Što se izbora zadnje gume tiče, tu je situacija nešto drugačija. Vozači će imati izbor između tri zadnje gume, koje su znatno mekših komponenti u odnosu na one korišćene u Australiji. Za kvalifikacije i superpol trku vozači će moći da koriste ekstra meku SCQ gumu.

Takođe za superpol, ali i trke normalnog formata u opticaj dolazi i super meka SCQ-A guma (razvojna guma za oznakom B0800), i meka SC0 guma.

WSKB Mandalika
Alokacija guma za WSBK Mandalika trkački vikend Foto: Pirelli

Za razliku od prošlog vikenda kada je Ducati dominirao trkačkim vikendom, ovog vikenda bi trebalo da budu znatno približnije trke. Jedini vozač koji bi možda mogao da pobegne ostalima je Toprak kojem ova staza leži.

Eurosport ili Eurosport 2 će verovatno prenositi nešto od trka prema njihovoj programskoj šemi.

Jedina nezgodna stvar povodom WSBK Mandalika trkačkog vikenda je što se trke voze ranom zorom prema našoj vremenskoj zoni.

Za utiske i komentare povodom trkačkog vikenda, ali i za linkove za praćenje trka možete posetiti temu na forumu.

Raspored i satnica WSBK Mandalika trkačkog vikenda:

Petak

02:00 – 02:45 WorldSSP – FP1
03:00 – 03:45 WorldSBK – FP1
05:00 – 05:45 WorldSSP – FP2
06:00 – 06:45 WorldSBK – FP2

Subota

01:30 – 02:00 WorldSBK – FP3
02:55 – 03:15 WorldSSP – Superpole
03:40 – 03:55 WorldSBK – Superpole

05:00 WorldSSP – Race 1
06:30 WorldSBK – Race 1

Nedelja

01:30 – 01:45 WorldSBK – WUP
01:55 – 02:10 WorldSSP – WUP

03:30 WorldSBK – Superpole Race
05:00 WorldSSP – Race 2
06:30 WorldSBK – Race 2


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.