June 2, 2023
NaslovnaMoto SportMotoGPYamaha predstavila MotoGP ekipu i motocikle za 2023. godinu

Yamaha predstavila MotoGP ekipu i motocikle za 2023. godinu

-

Možemo da kažemo da smo konačno započeli sa novom sezonom. Polako počinju predstavljanja ekipa, što znači da su prvi testovi pred vratima. Yamaha je prva od svih koja je predstavila MotoGP ekipu za 2023. godinu.

U ranim jutarnjim časovima po našem vremenu, Yamaha je u Džakarti (Indonezija) predstavila MotoGP ekipu i motocikle sa kojim će nastupati u 2023. godini i sa kojim će pokušati da vrate šampionsku titulu u svoj tabor.

Na samom motociklu, to jest njegovoj spoljašnosti ne vide se velike promene. Oklopi su za nijansu drugačijeg oblika, a isto se može reći i za boje na motociklu. Plava boja i znak Monster energetskog pića i dalje preovlađuju na motociklu. Najveće promene u kolor šemi je pojavljivanje sivih linija kao i narandžasta boja na prednjem kraju motocikla. Ta narandžasta boja je zbog kompanije Beta koja pojačava svoje sponzorsko učešće u Yamaha MotoGP ekipi.

Yamaha predstavila MotoGP ekipu i motocikle za 2023. godinu
Yamaha predstavila MotoGP ekipu i motocikle za 2023. godinu Foto: Yamaha

Vozači sastav ekipe ostaje nepromenjen. Fabio Kvartararo i Franko Morbideli i ove godine brane boje Yamahe. Budući da je Aprilia uspela da privuče RNF na svoju stranu, to je značilo da će Yamaha ove sezone ostati bez satelitske ekipe i da će sa samo 2 Yamaha motocikla nastupati u šampionatu.

Kvartararo je tokom zimske pauze doživeo povredu šake prilikom moto kros treninga, ali je nakon operacije prošao rehabilitacioni proces i kaže da je 100% spreman za novu sezonu. Ono što Kvartarara više brine je da li je Yamaha pripremila novu M1 sa više snage koja mu je preko potrebna ukoliko želi da osvoji još jednu titulu.

Kal Kračlou je rekao da iz nekog razloga u Valensiji novi motocikl nije pokazao potencijal, ali da je on na testu u Herezu itekako osetio drastičnu promenu. Kračlou je takođe izjavio da se potencijal nove M1 najviše oseti na stazama koje nemaju puno prianjanja i da su u Valensiji vozili na stazi na kojoj je bilo naneto dosta gume tokom trkačkog vikenda.

Foto: Yamaha

Franko Mobrideli će ovu sezonu voziti u stilu biti il’ ne biti. Za njegovo mesto se već bori par vozača i najjače su glasine da bi Horhe Martin mogao da ga zameni. Morbideli će imati malo vremena da se dokaže. Budući da su već prva 3-4 trkačka vikenda presudna, moraće dobro da se pomuči na testovima ne bili pronašao brzinu koju je izgubio prelaskom u fabričku ekipu.

Foto: Yamaha

Na odgovore na pitanja da li je Yamaha pripremila snažniji motocikl nećemo morati da čekamo dugo. Prvi “shakedown” test vozi se od 5. februara na stazi Sepang u Maleziji, a zvanični MotoGP test za sve vozače startuje od 10. februara.

Sepang je idealna staza za testiranje snage agregata, jer zbog velike toplote i vlažnosti vazduha agregati imaju težak zadatak da ispolje maksimalnu brzinu i ukoliko tu pokažu konkurentnu brzinu na pravcu, nema sumnje da će biti brzi i na ostalim stazama. Sa druge strane, Sepang je nezgodan za ispitivanje karaktera agregata, pošto već pomenuti uslovi znaju da prekriju ako agregate ima “nervozan” karakter.

Nakon testa u Sepangu Yamaha i ostale ekipe imaće test na stazi Portimao, ali će tada već biti kasno za promene na agregatu pošto će sezona već biti pred vratima. Yamaha osim što ima zadatak da napravi snažniji motocikl, takođe mora da misli i na pouzdanost, pošto se ove godine voze 2 trke po trkačkom vikendu, tako da umesto za 21, moraju da budu spremni za 42 trke.

Za komentare i utiske povodom novih boja za Yamahu M1, možete posetiti našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.