October 20, 2020
Naslovna Garaža Yamaha Tenere 700 lagana i upravljiva

Yamaha Tenere 700 lagana i upravljiva

-

Yamaha je ovih dana predstavila novu Tenere 700 za 2019. godinu. Novu Tenere odlikuje dobra upravljivost i  jednostavnost u izradi celokupnog motocikla.

Agregat i deo elektronskog paketa Tenere 700 pozamljuje od MT-07 modela. Paralelni CP2 dvocilindrični agregat zapremine 698 cm³ isporučuje maksimalnu snagu od oko 75 KS. Yamaha se odlučila da iskoristi ovaj agregat za svoj adventur iz razloga što ima dosta dobru snagu na relativno niskim obrtajima. Maksimalni obrtni momenat od 68 Nm Tenere 700 isporučuje na 6.500 O/min, dok maksimalnu snagu od oko 75 KS isporučuje na 9.000 O/min.

Još jedan razlog za upotrebu dvocilindričnog agregata je i njegova relativno mala težina i potrošnja goriva, što uz rezerovar zapremine 16 litara pruža autonomiju od oko 350 Km.

Tenere 700

Finalni prenos i podešavanja ubrizgavanja goriva prilagođeni da bi Tenere 700 bila na visini zadatka jednog adventur motocikla.

Yamaha je razvila novi ram koji bi pružao optimalne performanse kao na asfaltu tako i van asfalta. U tu svrhu Tenere 700 dobila je dupli cevasti čelični ram, novi ram je dosta lagan a pri tome pruža dovoljno čvrstine. Jedina mana ovom ramu je to što je podram zavaren za glavni deo rama. Varenje podrama ostavlja malu nesigurnost u smislu da bi moglo da dođe do pucanja podrama u slučaju nekog pada prilikom off-road vožnje.

Yamaha Tenere

Međuosovinsko rastojanje od 1590 mm sa dosta krutom šasijom i ”clearence” od  240 mm učiniće novu Tenere 700 upravljivim motociklom. Visina sedišta od 880 mm mogla bi da predstavlja problem nešto nižim vozačima.

Motocikl je dosta uzak, a položaj sedišta i ravan rezervoar nude dobar oslonac kolenima zbog čega će upravljivost doći još više do izražaja.

Tenere 700 2019

Prednja viljuška prečnika 43 mm ima hod dužine 210 mm sa mogućnosti podešavanja poniranja. Zadnji amortizer nudi podešavanja predopterećenja i ima hod zadnje viljuške od 200 mm. Na prednji točak prečnika 21″ nalaze se Brembo kočnice sa dva diska prečnika 282 mm i jedan disk prečnika 245 mm montiran je na zadnji točak od 18″. ABS se nalazi standarno i može se po potrebi isključiti.

Kada se pogleda prednji deo Tenere 700 utisak ostavljaju 4 LED svetla i vetrobran u stilu motocikala sa Dakar relija kao i štitnici za ruke.

Tenere 700 svetla
Tenere 700 ostavlja dobar vizuelan utisak gledano spreda

Kontrolna tabla takođe je urađena u stilu motocikala za reli sa LCD ekranom na kojem se nalaze sve potrebne informacije poput indikatora stepena prenosa, količine goriva u rezerovaru, autonomije sa preostalim gorivom u rezevoaru, trenutne potrošnje i još mnoge druge informacije. Sam LCD displej nekako izgleda kao da je naknadno ugrađen na motocikla što pomalo kvari utistak. Sve u svemu LCD ekran je praktičan i čitljiv u svim vremenskim uslovima.

Tenere 700 instrument tabla
LCD ekran mogao je biti estetski bolje urađen

Tenere 700 možda ne ostavlja utisak najboljeg među konkurencijom, ali je svakako sposoban da savlada razne prepreke. Veliki plus novoj Tenere 700 je relativno mala težina i dobra upravljivost. Međutim i dalje zaostaje za konkurencijom u vidu standardne opreme, a ne bi bilo na odmet i da ima malo više snage.

Yamaha je najavila da će pustiti u prodaju ovaj model na tržište Evrope u drugoj polovini 2019. godine, dok će motociklisti iz SAD morati da sačekaju do 2020. godine.

 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email bilten sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,368FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
115PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se