September 27, 2020
Naslovna Garaža Predstavljamo Kawasaki Versys 1000SE - spreman za izazove

Kawasaki Versys 1000SE – spreman za izazove

-

Kawasaki je predstavio Versys 1000 i Versys 1000SE za 2019. godinu. Novi Versys obogaćen je mnoštvom elektronskih pomagala koja će obradovati sve ljubitelje Kawasakija.

Sam agregat ostao je netaknut, Versys 1000 i dalje koristi agregat preuzet sa Z1000 modela. Radi se o agregatu zapremine 1.043 cm³ i snagom od 120 KS. Iako je snaga ostala nepromenjena, motocikl će biti mnogo lakši za vožnju zbog raznih unapređenja. Ubrizgavanje goriva više se ne vrši preko mehaničkog leptirastog tela, već ono zamenjeno elektronskim što je omogućilo niz prednosti.

Jedna od najbitnijh prednosti vezanih za elektronska leptirasta tela je ugradnja Ride-By-Wire sistema zahvaljujući kojem je omogućeno korištenje tempomata, poboljšan je izbor mapi rada agregata kao i kontrola proklizavanja. Nove mape agregata donele su linearniju isporuku snage kao i nešto više obrtnog momenta na nižim obrtajima.

Kawasakki Versys

Versys 1000SE verzija dobila je kvik šifter sa mogućnošću menjanja stepena prenosa naviše i naniže. Isti kvik šifter nalazi se na spisku dodatne opreme za osnovni model, a za potpunu kontrolu motocikla tu je i proklizavajuće kvačilo.

Spisak elektronskih novina prilično je podugačak, Bosch je specijalno za Kawasaki razvio novi softver zadužen za elektronski kontrolisano ogibljenje (KECS), Kawasakijev pametni ABS (KIBS) i kontrolu proklizavanja.

Kawasaki Versys 1000

Točkovi sa šest krakova opremljeni su napred sa dve disk kočnice prečnika 310 mm i četvoroklipnim čeljustima, a nazad se nalazi jedan disk prečnika 250 mm. Prednja kočnica je radijalno postavljena i zasigurno će poboljšati osećaj prilikom kočenja. Za bezbednost zaustavljanja zadužen je Kawasakijev ABS sistem (KIBS) identičan onom koji se nalazi na modelima ZX-10R i Ninja H2 modelima.

Elektronski podesivo ogibljenje sastoji se od Showa prednje viljuške prečnika 43 mm uparene sa BFRC zadnjim amortizerom. KECS funkcioniše tako što svake milisekunde meri parametre poput sabijanja i povrata prednje i zadnje viljuške i u momentu prilagođava čvrstoću. KECS ima mogućnost odabira četiri moda (Sport, Road, Rain i Manual). Takođe postoji još tri osnovna podešavanja (Samo vozač, vozač sa prtljagom i vozač sa prtljagom i suvozačom), a po potrebi ova podešavanja mogu da se fino podese na 10 nivoa osetljivosti.

Ram se sastoji iz pet aluminijumskih delova konstruisanih tako da agregat trpi sav stres, a podram je cevaste strukture.

Versys 1000 SE ram

Novina je i povezivanje Versys 1000 sa telefonom zahvaljujući aplikaciji Rideology. Preko ove aplikacije možete da menjate razne parametre na motociklu tako što u aplikaciju unesete promene koje želite i čim startujete svoj Versys 1000 podešavanja će biti automatski izvršena.

Kawasaki app
Verysy 1000 nudi mogućnost podešavanja preko telefona

Da bi svi vozač dobio sve potrebne informacije Kawasaki je instalirao novi TFT LCD ekran koji ima analogni pokazivač broja obrtaja. U zavisnosti od toga da li ste odabrali Touring ili Sport režim ekran će pokazivati različitu pozadinu i informacije.

Versys 1000

Što se komfora i zaštite od vetra tiče Versys 1000 dobio je novi podesivi vetrobran koji može da se pomera naviše ili naniže jednostavno i bez bilo kakvog alata. Sva svetla su izvedena u LED tehnologiji, a postoje i specijalna svetla napred na bokovima motocikla koja se samopodešavaju u krivinama u zavisnosti od nagiba motocikla.

Koferi za prtljag zapremine 28 Litara dolaze kao deo standardne opreme. Zaključavanje kofera vrši se sa istim ključem koji služi za davanje kontakta.

Versys 1000 SE

Izgled motocikla blago je izmenjen sa kompaktnijim auspuhom i farbom otpornijom na ogrebotine. Radi se o specijalnoj farbi za koju Kawasaki tvrdi da će se manje ogrebotine prekriti same od sebe. Za ovu farbu karakteristično je i to da dugi niz godina ostaje gotovo nepromenjena.

Novi Versys 1000 ima zasebno izvedeno napajanje jačine 40W na koje može da se prikače dodatni uređaji poput navigacije, punjača za telefon i ostalih sitnih potrošača.

Kawasaki Versys 1000 je i bez ovih poboljšanja važi za popularan adventure/tourer. Pored svih prednosti jedan od Kawasakijevih glavnih aduta bila je povoljna cena. Za 2019. godinu još nisu zvanično objavljene cene, ali model Versys 1000SE za tržište SAD koštaće oko 18.000$.

Za diskusiju o novom Kawasaki Versys 1000, preporučujemo vam da svratite do teme na forumu.

 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email bilten sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Pisanje tekstova za motociklističke magazine i sajtove počeo sam da radim 2013. godine iz strasti prema motociklima i moto sportu. Svoje prve "korake" započeo sam na dvotaktnim motorima koje obožavam i dan danas. Za mene motori predstavljaju strast, način življenja i smisao života. Ništa me u životu toliko ne dotiče kao zvuk motora... Poštujte sebe, nosite kacigu i ne konzumirajte alkohol dok vozite!
18,365FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
111PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se