July 25, 2021
NaslovnaMoto SportVelike promene u WSBK šampionatu od sledeće sezone

Velike promene u WSBK šampionatu od sledeće sezone

-

U WSBK šampionatu poslednjih nekoliko dana dešavaju se krupne promene po pitanju timova i proizvođača. Nekoliko proizvođača rešilo je da se vrati u šampionat kao fabrička ekipa.

Džonatan Rea i Kawasaki dominirali su poslednjih nekoliko godina, a ove godine pogotovo sa Reom koji je pobedio na poslednjih 12 trka. Ova dominacija izgleda da je dosadila ostalim proizvođačima koji su od sledeće godine rešili da se aktivnije uključe u šampionat i pokušaju da zaustave dominaciju Kawasakija.

Rea

Čini se da je upravo Kawasaki načinio najmanje promena za sledeću sezonu. Rea i dalje ostaje u Kawasakiju sa tim što će mu timski kolega biti Leon Haslam, ovogodišnji šampion britanskog superbajk šampionata. Malo je čudna odluka da Haslam dođe u WSBK šampionat, ali ćete dalje u tekstu videti da to nije najčudniji izbor vozača neke od japanskih ekipa.

Kawasaki i Haslama najviše povezuje to što je Britanac u par navrata pomogao Kawasakiju da ostvari dobre rezultate u Endurance trci ”8 sati Suzuke”. Osim toga, Haslam je imao par dobrih rezultata tokom par ”wild card” nastupa u toku prethodne dve sezone. Odluka Kawasakija da zaposli Haslama pored još nekoliko odličnih vozača za koje se znalo da će ostati bez ekipa na kraju sezone svodi se na to što se pretpostavlja da će Haslam biti dobar timski kolega Rei. Logičnije bi bilo da mladi Razgatiliogu pređe u fabričku ekipu, ali možda Kawasaki igra na sigurno i ne želi da pravi rivalitet unutar ekipe kao što je bio slučaj sa Sajksom i Reom.

Haslam
Haslam od sledeće sezone na Kawasakiju

Što se samog ZX10RR motocikla tiče Kawasaki je uradio blage modifikacije da bi još više prilagodio motocikl novim pravilima i smanjenju maksimalnog broja obrtaja. Kawasaki poslednjih godina radi u ”tišini” što se tiče priprema motocikla, ali nema sumnje da će Rea i Kawasaki i sledeće sezone biti na visini zadatka.

U Ducatijevoj ekipi sledeće sezone dogodiće se drastične promene. Prvo umesto Melandrija u ekipu dolazi Alvaro Bautista koji trenutno ima odlične rezultate u MotoGP klasi i pravo je čudo što neće ostati u najkonkurentnijoj klasi na svetu. Ako je Melandri u drugom delu sezone pobeđivao Dejvisa (koji je doduše bio povređen), Bautista će mu sigurno zadavati još više glavobolje.

Druga velika promena je prelazak na Ducati V4R mašinu. V2 Panigale odlazi u istoriju kao jedini iz Ducati familije koji nije uspeo da osvoji šampionat, tako da će ga u Ducatijevom muzeju verovatno čekati neki mračan kutak. Prvi susret sa novim V4R Dejvis će imati upravo ove nedelje na privatnom testu na Aragonu u Španiji.

V4R
Novi V4R spreman za superbajk šampionat

Yamaha će u fabričkoj ekipi imati najmanje promena, Louz i Van der Mark ostali su u Yamahi na dobro poznatom R1M koji se pokazao konkurentim u toku sezone. Ako Yamaha uspe još samo malo da unapredi motocikl, njeni vozači će zasigurno imati više od 3 pobede u toku sezone.

Novina u šampionatu je još jedna ekipa koja će koristiti Yamahu R1 podržanu od strane fabrike. Za novu GRT Yamaha ekipu koja ima svoj tim i u supersport klasi voziće Sandro Kortese i Marko Melandri koji je ponovo spašen od strane DORNA. Po glasinama DORNA se potrudila da Melandri dobije mesto u GRT ekipi. Melandriju ovo neće biti prvi put da vozi na Yamahi jer je 2011. godine u svojoj debitanskoj sezoni u WSBK vozio upravo za Yamahu pri čemu je pobedio na četiri trke.

Louz i Van de Mark
Sledeće seozne gledaćemo još dve Yamahe na stazi

Još jedna novost za sledeću sezonu je povratak fabričke ekipe BMW u šampionat. Ekipa čiji je vlasnik bio Šaun Mur i koja je nastupala na Aprilia RSV4 motociklu nije našla zajednički jezik sa Apriliom, a pri tome je postigla odličan dogovor sa BMW om za sledeću sezonu. BMW je izbacio novi model S1000RR motocikla i rešio je da se više pozabavi nastupom u WSBK. Za novu BMW ekipu voziće Tom Sajks i superstok 1000 šampion Markus Reiterberger.

Što se Aprilie tiče, upitno je da li ćemo je gledati sledeće sezone na stazi. Aprilia je voljna da pruži fabričku podršku nekoj od ekipi ukoliko joj se uplati 500.000 eura pre početka sezone. Više ekipa je želelo da napravi saradnju sa Apriliom, a među njima je i ekipa koja je prethodnih godina koristila MV Agustu koju najverovatnije sledeće godine nećemo gledati u šampionatu.

Aprilia
Sudbina Aprilie još nije poznata

Međutim, najverovatniji ”korisnik” Aprilie biće Go Eleven ekipa koja je do ove godine sarađivala sa Kawaskijem. Menadžer ekipe Roman Ramos izjavio je da trenutno pregovara sa Ducatijem i Apriliom. Njegova želja je da postigne dogovor sa jednim od ova dva proizvođača iz razloga što su sponzori više priklonjeni italijanskim proizvođačima i voljniji da izdvoje više novca za ekipu.

Jedna od najudarnijih vesti svakako je povratak fabričke Honda ekipe. Honda je izgleda rešila da se ne sramoti više u WSBK šampionatu, da uzme stvar u svoje ruke i pokuša da dovede CBR1000RR na pobedničke puteve. Izbor vozača je malo čudan iz razloga što je pored Kamiera Honda dovela i već gotovo zaboravljenog Rijuči Kijonarija.

Kijonari trenutno u Japanu vozi njihovo superbajk prvenstvo u kojem je zabeležio jednu pobedu.

Honda CBR1000RR
Honda sledeće godine nastupa kao fabrička ekipa

Pošto Honda dolazi kao fabrička ekipa, Ten Kate je uslovno rečeno dobio otkaz. Međutim ekipa poput Ten Katea već se bacila na ostanak u šampionatu. Prema nekim informacija Ten Kate je kao i Go Eleven ekipa u pregovorima sa Apriliom, ali je još zanimljivija informacija da Ten Kate pregovara sa Suzukijem. Pored svih proizvođača i Suzuki je povratio interesovanje za povratak u šampionat, pa bi bilo bi veoma lepo da i njih vidimo sledeće sezone.

Nećemo morati još dugo da čekamo da bi videli šta je od ovih informacija tačno. Već 26. i 27. novembra vozi se prvi WSBK test na Herezu gde ćemo imati prilike da vidimo početno stanje stvari za sledeću sezonu.

 


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email bilten sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


 

Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
119PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se