December 2, 2021
NaslovnaMoto GaražaYamaha WR450F za 2021. - Rođena za off road

Yamaha WR450F za 2021. – Rođena za off road

-

Moto kros i enduro motocikli i takmičenja zauzimaju posebno mesto u segmentu svih proizvođača. Zato se svi trude da izbace svoje najbolje kako takmičarske, tako i modele prilagođene za svakodnevnu vožnju. Da bi ostavila još veći trag u enduro segmentu, Yamaha je za 2021. godinu predstavila potpuno novi enduro WR450F, na kojem su gotovo sve komponente pretrpele izmene.

Kao i u svim sferama motociklizma, tehnologija se prvo razvija na takmičarskim motociklima, pa zatim prelazi i na motocikle prilagođene za put. U slučaju modela WR450F, veliki deo tehnologije prenet je sa YZ450F motokros motocikla. Yamaha nije unapredila samo jedan deo WR450F-a, već je ceo motocikl pretrpeo redizajn. Poboljšani su agregat, šasija, ogibljenje, kočnice, kao i još neke sitnice radi povećanja praktičnosti.

Potpuni redizajn agregata

Promene na agregatu učinile su ga kompaktnijim i lakšim, a rađen je po uzoru na YZ450F. Velike promene izvršene su na samoj glavi agregata koja je lakša i kompaktnija. Oblik usisnih kanala revidiran je, a promene su pretrpeli i uglovi pod kojim su ventili postavljeni. Usisni i izduvni ventili su postavljeni pod uglom 14,5 stepeni. Ranije su bili postavljeni pod uglom od 21,5 stepeni, tako da je promena na 14,5 stepeni drastična promena.

Nova glava agregata sadrži više magnezijuma u sebi zahvaljujući čemu je težina smanjena za 310 grama. Bregaste osovine u glavi su sada postavljene bliže jedna drugoj, a takođe je manja razdaljina između bregastih osovina i radilice. Kompaktniji agregat i bliže postavljanje rotirajućih masa doprineće boljoj centralizaciji mase. Unutar agregata su promene izvršene na klipovima. Dizajn klipova je drugačiji, kako bi uspeli da isprate povećanje kompresinog odnosa sa 12,8:1 na 13,0:1.

Yamaha WR450F za 2021.
Foto: Yamaha Motor Europe Press

Napajanje goriva i hladnim vazduhom na WR450F rešeno je preko tela gasa prečnika 44 m i Mikuni injektora, kao i pumpom pod visokim pritiskom.

Pošto povećanje kompresije i snage sa sobom povlači i zasigurno oslobađanje više toplote iz agregata, bilo je potrebno redizajnirati i hlađenje agregata. U tu svrhu na WR450F postavljeni su hladnjaci pod većim uglom, kako bi strujanje vazduha, a samim tim i hlađenje bilo efikasnije. Na WR450F za 2021. godinu očigledno je sav naglasak stavljen na što bolju upravljivost i centralizaciju mase. Sam izduvni sistem sa prigušivačem takođe je osmišljen tako da bude što lakši i što bliži samom agregatu. Uštedama u težini i kompaktnosti pridužuje se i novi, lakši električni starter.

Yamaha WR450F za 2021.
Foto: Yamaha Motor Europe Press

Za razliku od YZ450F moto kros modela, WR450F ima drugačije konstruisan menjač, odnosno zupčanike u samom menjaču. Sami zupčanici su širi, a hod menjača je kraći kao bi se omogućila veća izdržljivost, brže i preciznije promene stepena prenosa. Što se odnosa u menjaču tiče, 1., 2. i 3. stepen prenosa su kraći, dok je 5. stepen prenosa duži. Ovakav raspored brzina omogućava bolje savlađivanje tehničkih terena, dok duži 5. stepen prenosa omogućava da veće maksimalne brzine.

Promene u krutosti šasije

Kao što možete i da pretpostavite, šasija je takođe rađena po uzoru na onu koju koristi YZ450F. Tačnije, rađena je istom tehnologijom. Aluminijumska šasija sa gredama koristi istu tehnologiju livenja kao i YZ450F. Yamaha WR450F za 2021. godinu ima tanje bočne grede i tanje cevi ispod šasije. Šrafovi pomoću kojih se agregat kači na šasiju imaju drugačiju krutost, kako bi se omogućio bolji povratni osećaj prilikom prelaska preko neravnina.

Yamaha WR450F za 2021.
Foto: Yamaha Motor Europe Press

Na prednjem kraju šasije, izvršene su promene na gornjem trouglu prednje viljuške. Osovina prednjeg točka i nosači upravljača su isto tako redizajnirani u cilju pružanja boljeg povratnog osećaja. Upravljač je pomeren za 15 mm napred i 5 mm niže, zbog kako kažu u Yamahi lakšeg prebacivanja težine nad prednjim krajem.

Napred i nazad nalazi se KYB® ogibljenje. Zadnji amortizer je potpuno podesiv.

Na polju kočnica Yamaha WR450F za 2021. godinu takođe je unapređena. Kočione čeljusti pružaju više krutosti i unutar čeljusti nalaze se veći kočioni klipovi čiji prečnik je povećan sa 22.65 mm na 25.4 mm. Površina kočionih pločica povećana je za 25%, a diskovi novog dizajna od 270 mm pružaju za 16% veću kontaktnu površinu. Ono što je najbolje od svega je to što težina diskova nije povećana.

Yamaha WR450F za 2021.
Foto: Yamaha Motor Europe Press

Dve mape režima rada agregat i nova instrument tabla

Na levoj strani upravljača nalazi se prekidač pomoću kojeg se vrši odabir i prebacivanje između dve mape rada agregata. Pomoću Yamaha Power Tuner aplikacija možete preko pametnog telefona podesiti vašu željenu mapa rada agregata i prilagoditi isporuku snage uslovima i terenu vožnje.

Za potrebe WR450F za 2021. godinu ugrađena je nova, kompaktnija i čitljivija instrument tabla. Na LCD instrument tabli možete pronaći informacije poput odometra, parcijalnog odometra, sata, tajmera i štoperice, kao i informacije o potrošnji goriva.

Yamaha WR450F za 2021.
Foto: Yamaha Motor Europe Press

Sve promene učinile su da Yamaha WR450F za 2021. godinu postane još lakša za vožnju i istraživanje off road terena, kao i sportsku vožnju na moto kros stazama. WR450F dolazi u klasičnoj “icon Blue” Yamaha boji. Cena za sada još nije poznata i više informacija o cenama očekuje se čim WR450F postane dostupan za prodaju.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
124PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se