NaslovnaMoto GaražaTestovi Motocikala i OpremeYamaha XMAX 300 Tech Max - Trenutno nedostižan konkurenciji

Yamaha XMAX 300 Tech Max – Trenutno nedostižan konkurenciji

-

Krajem maja meseca po pozivu firme Barel i Yamahe imali smo priliku i čast da prisustvujemo svetskoj prezentaciji XMAX 300 Tech Max modela. Yamaha je organizovala predstavljanje novog XMAX 300 u Milanu i njegovoj okolini, gde smo imali prilike da se uverimo zašto je ovaj skuter najpoželjniji u svojoj klasi.

XMAX 300 Tech Max predstavlja krem ponude u svojoj kategoriji, te zato Yamaha posvećuje posebnu pažnju upravo toj kategoriji skutera.

Zašto Milano i njegova okolina za test XMAX 300 Tech Max-a? Upravo jer je Milano jedan od gradova u Evropi gde su skuteri (i motocikli) generalno najzastupljenija kategorija. Ne treba trošiti reči o tome da je Italija poznata po velikom broju motocikala i skutera, a Milano prednjači prema broju skutera koje možete videti na ulicama.

Yamaha XMAX 300 Tech Max
Foto: Yamaha

Testna vožnja se nije odvijala samo na ulicama Milana, već je Yamaha želela da pokaže i potencijal XMAX 300 Tech Max-a kada se napusti grad i ode na primer na neke od planinskih paseva koji u Italiji ne manjkaju. Krivudavi planinski putevi bili su idealni poligon za sve što je Yamaha želela da demonstrira na ovom skuteru – upravljivost i stabilnost u krivini poput one na motociklima.

Snažan i startan agregat

Prema načinu na koji XMAX 300 Tech Max startuje i isporučuje snagu teško da bi mogli da pretpostavite da se ispod oklopa krije jednocilindrični agregat radne zapremine 292 cm3. Ozbiljan vodeno hlađeni agregat sa 4 ventila po cilindru je ozbiljan proizvod Yamahe koji se razvija već decenijama.

Bilo da startujete na semaforu ili iz lagane vožnje zavrnete gas, agregat trenutno i linearno isporučuje snagu na takav način da imate osećaj da vozite motocikl sa manuelnim menjačem i da ste u određenom stepenu prenosa. Ipak, prenos je standardni za skuter – preko varijatora i klinastog kaiša.

Yamaha XMAX 300 Tech Max
Foto: Yamaha

Ne čudi što je isporuka snage trenutna i konstantna, između ostalog za to je verovatno “kriv” prečnik i hod klipa od 70,0 x 75,9 mm, što je gotovo “kvadratna konfiguracija” prečnika i klipa. To se pozitivno odražava na maksimalni obrtni moment od 29 Nm na samo 5.750 O/Min, dok maksimalna snaga iznosi 20,6 Kw (nešto ispod 28 KS) na 7.250 O/Min.

OK – odlično ubrzava i ima snage u svim obrtajima, ali kakva mu je potrošnja? Verovali ili ne, deklarisana potrošnja iznosi samo 3 litre na 100 km! U praksi potvrđujem da je potrošnja niska, jer smo XMAX 300 Teck Max maltretirali po gradu, planinskim pasevima i na kraju na auto putu gde nismo žalili gas i na trenutke smo dostizali 155 km/h po satu na instrument tabli. Ipak, na prezentaciji su nam čelni ljudi zaduženi za razvoj rekli da je po GPS-u maksimalna deklarisana brzina 139 km/h, što je opet više nego dobro za skuter sa agregatom ove radne zapremine.

Rezervoar zapremine 13,2 litara je izdašan i uz potrošnju od oko ili nešto preko 3 litre, možete bez problema voziti preko 400 km između dva sipanja goriva.

Yamaha XMAX 300 Tech Max
Foto: Yamaha

Kočnice i osećaj prednjeg kraja kao na motociklu!

Iz moto sporta i vozeći razne superspot i ulične motocikle znamo da Yamaha ume da napravi upravljiv motocikl. Yamaha je na XMAX 300 Tech Max prenela to iskustvo. Prednja teleskopska viljuška se na šasiju kači preko dva trougla, prema istom principu kao na motociklima. Hod prednje viljuške je 110 mm i osećaj prednjeg kraja je odličan. Nebrojeno puta se u krivinama na prevojima dogodilo da sam nešto brže ušao u krivine, ali XMAX 300 Tech Max mi je praštao greške i omogućavao kasno kočenje do duboko u krivinu, bez bojazni da će prednji kraj popustiti. Kada ste pod nagibom i kočnicama u krivini, osećaj na upravljaču je savršen i gotovo uvek znate da li ste na maksimumu ili možete još malo kasnije i jače da kočite.

Osećaj na poluzi prednje kočnice je unapređen. Od početka do kraja hoda poluge prednje kočnice sila doziranja na prednji disk prečnika 267 mm je konstantna i linearna. Tokom vožnje smo imali puno kočenja i imao sam utisak kao da je kočioni sistem sa dva diska napred. Iako je kočenja bilo puno, nije se osetilo pregrevanje i propadanja kočnice.

Yamaha XMAX 300 Tech Max
Yamaha XMAX 300 Tech Max Foto: Yamaha

Prednja kočnica potpomognuta je zadnjom kočnicom koja nosi disk prečnika 245 mm i koja takođe radi bez zamerki. ABS je prisutan, ali se ne meša puno ni pri jakim kočenjima. Jedino mislim da mi se aktivirao jednom ili dva puta kada je kočenje bilo izuzetno jako, a asfalt loš i vlažan.

Zadnje ogibljenje čine dva amortizera koja na žalost nisu podesiva, ali moju masu od 90 kg sa svom opremom nose bez problema i ne remete puno ciklistiku. Po gradu solidno upijaju neravnine u vidu tramvajskih šina, ali ako brzo pređete neravninu, kratak hod ogibljenja učini svoje i osetite udarac.

Kada izađete iz grada XMAX 300 Tech Max prosto mami da ga kroz krivine vozite žustro i bez pardona. Ulazak u krivinu je odličan zahvaljujući pomenutom prednjem kraju, kroz samu krivinu lako zadržava putanju, a na izlasku ima snage da vas ispuca do sledeće krivine.

Međuosovinsko rastojanje iznosi ne malih 1.540 mm, a masa vozila sa svim tečnostima iznosi 183 kg. Zato ne čudi što je XMAX 300 Tech Max stabilan, ali zato odlična upravljivost još više iznenađuje.

Do brzine od 110 km/h stižete ekspresno brzo, tako da nema puno vremena za pripremu za sledeću krivinu.

Yamaha XMAX 300 Tech Max
Yamaha XMAX 300 Tech Max Foto: Yamaha

Praktičan i pametan

Skuter ove klase i namene treba da ima svoju praktičnu stranu, o čemu je Yamaha vodila računa. Ispod sedišta ima prostora za dve “full face” kacige (ukupne zapremine 43,7 litara) ili za jednu “full face” kacigu i torbu A4 formata. Jedina zamerka na prostor ispod sedišta može da bude po pitanju dubine prostora, koji je nešto smanjen u odnosu na prošlu generaciju, ali i dalje ima dovoljno prostora.

Napred, ispod upravljača se nalaze dva pretinca za odlaganje sitniica ili pametnog telefona za koji u jednom u levom pretincu ima utičnica za punjenje i taj pretinac može da se zaključa, dok je desni pretinac predviđen za brzu i čestu upotrebu.

Od praktičnih stvari treba napomenuti da je upravljač podesiv u dve pozicije, a vetrobran se može podići za maksimalnih 50 mm. Generalno vetrobran dobro štiti od vetra i ako ste srednje visok vozač.

Yamaha je u XMAX 300 Tech Max ugradila dve instrument table. Gornja LCD instrument tabla je dijagonale 3,2″ i na njoj se nalaze svi parametri bitni za vožnju motocikla, poput brzine kretanja, broja obrtaja agregata, nivoa goriva, odometri i ostale informacije.

Prikaz gornjeg ekrana moguće je izabrati između 3 teme koje u različitom dizajnu prikazuju raspored informacija.

Donji ekran je nešto veće dijagonale koja iznosi 4,2″ i ona služi za prikaz Garmin navigacije. Za povezivanje sa navigacijom i uopšte instrument tablom potrebno je samo preuzeti MyRide aplikaciju kao i GarminStreet Cross aplikaciju, koje se putem bluetooth veze povezuju se skuterom.

Dve instrument table, jedna za informacije, druga za navigaciju Foto: Yamaha

Dugmići na levoj strani upravljača služe za zumiranje ili smanjenje mape, kao i potvrđivanje prilikom kretanja kroz meni.

Jedina zamerka na donju instrument tablu je to što pri direktnom i jakom suncu nije potpuno vidljiva.

Pored pomenutog ABS sistema, XMAX 300 Tech Max poseduje i kontrolu proklizavanja, koju ni pored sve dobre volje nisam uspeo da aktiviram, tako da cenim da svoju primenu pronalazi u izuzetno klizavim i mokrim uslovima. Sama stabilnost i konstrukcija šasije i ogibljenja su takva da maksimalno koriste mehaničko prianjanje bez potrebe mešanja elektronike.

Na kraju, ali ni najmanje bitno, za davanje kontakta i obavljanja funkcija zadužen je “keyless sistem” tako da nema potrebe za potragom za ključem. Dovoljno je da držite pametni ključ u džepu ili rancu i sistem automatski hvata signal kada ste u blizni skutera. Kada je skuter bez kontakta, zaključava se i centralni štender kao još jedan sistem sprečavanja krađe.

“Keyless” sistem za pokretanje Foto: Yamaha

Jedna od najkvalitetnijih završnih obrada

Yamaha se potrudila oko dizajna za XMAX 300 Tech Max kao i za detalje koji ga odvajaju od “običnog” XMAX 300. Promene su pretrpeli LED farovi koji su sad napravljeni da čine X oblik. Istu stvar preneli su i na zadnja svetla, koja takođe čine X raspored. LED pokazivači prava su na ovoj generaciji integrisani u gornji deo prednje maske.

Yamaha XMAX 300 Tech Max
Yamaha XMAX 300 Tech Max Foto: Yamaha

Ono što još čini razliku su nogostupi izrađeni od aluminijuma, sedište izrađene od kvalitetne kože i šavovima u stilu XMAX-a, zatim retrovizori imaju nosače od livenog aluminijuma, a na nekoliko mesta na skuteru se nalaze detalji sa natpisom Tech Max.

Oklopi i farba imaju završnu obradu koja je jedna od najkvalitetnijih koju sam imao prilike da vidim ne samo na skuterima, već i na motociklima. Usudio bih se da kažem da je XMAX 300 Tech Max skuter sa najkvalitetnijom završnom obradom u moto industriji.

Koji god deo da dotaknete, svuda se oseti da je uložen trud u dizajn i posvećena je posebna pažnja da svaki deo ima svoju namenu.

Zbog svega pomenutog, kao i činjenice da XMAX ulazi u svoju 5. generaciju, ne čudi što se u svim državama formirala lista čekanja za Yamaha XMAX 300 Tech Max model. Doduše, na ruku ide i činjenica da sa cenom od 7.790 EUR XMAX 300 Tech Max nije preskup motocikl, u poređenju sa cenama koje su trenutno na tržištu.

Yamaha XMAX 300 Tech Max dolazi u tri verzije: Sport koja se odlikuje detaljima poput Akrapovič prigušivača, niže postavljenim nogostupima, sportskim vetobranom, itd., zatim Urban pack sa koferom zapremine 34 ili 45 litara, višim vetrobranom, itd. kao i Winter pack sa pokrivkom, grejačima ručica i štitnicima ruku za grejanje tokom zimskog perioda.

Ponudu za Yamaha XMAX 300 Tech Max model možete potražiti u Yamaha Barel salonima koji se nalaze na adresi Evropska 15, Novi Beograd ili na adresi Vojvode Gojka 62 18000 Niš. Takođe možete posetiti i veb sajt firme Barel.

Neka konačna ocena za XMAX 300 Tech Max iznosila bi 9,5/10.
Pozitivno:

  • Snažan agregat i linearna isporuka snage
  • Mala potrošnja
  • Odlična upravljivost
  • Kočnice
  • Udobnost
  • Završna obrada

Negativno:

  • TFT ekran navigacije slabije vidljiv pri direktnom suncu
  • Zadnji amoritezri sa nešto kraćim hodom

Za utiske o XMAX 300 Tech Max skuteru, možete posetiti temu na forumu i ostaviti svoj komentar.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.