NaslovnaMoto GaražaPredstavljamoKawasaki Ninja 1000SX 2022 - Bogatija standardna oprema

Kawasaki Ninja 1000SX 2022 – Bogatija standardna oprema

-

Kawasaki Ninja 1000SX je uz Yamahu Tracer 9 jedan od najprodavanijih touring motocikala u svojoj kategoriji. Kawasaki je za 2022. godinu pripremio četvrtu generaciju Ninja 1000SX modela. Promene koje novi model donosi nisu velike, ali doprinose još opuštenijom i manje zamornoj vožnji.

Ukoliko analiziramo celokupan motocikl, možemo videti da je Kawasaki doradio po neki deo iz svakog segmenta. Kritike vlasnika prethodne generacije Ninja 1000SX modela su saslušane i Kawasaki se trudio da ih ispuni.

Novi izduvni sistem

Redni četvorocilindrični agregat radne zapremine od 1.043 cm³ ostao je gotovo netaknut. Maksimalna snaga i dalje iznosi 104.5 kW (142 PS) na 10.000 O/min uz maksimalni obrtni moment od 111 Nm na 8.000 O/min.

Kawasaki Versys 1000SX
Kawasaki Ninja 1000SX za 2022. godinu Foto: Kawasaki

Ono što je novo je izduvni sistem. Konfiguracija izduvnog sistema sada je 4 u 1. Kawasaki je sa ovim izduvnim sistemom verovatno želeo da zadovolji emisione standarde, a da uz to ne izgubi na performansama.

Deklarisana potrošnja i dalje je ostala na 5,8 litara na 100 km.

Poboljšane kočnice i zapremina kofera

Ninja 1000SX dobila je i potpuno nov kočioni sistem. Napred su montirane radijalne monoblok česljusti kao i radijalno postavljena kočiona pumpa. Diskovi su ostali istog prečnika, odnosno dva diska prečnika 300 mm.

Zadnji amortizer je sada horizontalno povezan, što bi trebalo da pruži bolji povratni osećaj, kao i bolje prijanjanje zadnjeg kraja.

Jedna od ključnih stvari na touring motociklima svakako je prostor za prtljag. Na Ninja 1000SX modelu zapremina kofera povećana je na 56 litara. Kačenje kofera na motocikl rešeno je nešto drugačije, kako se ne bi narušavao izgled motocikla bez kofera. Dakle, kada su koferi skinuti, nosači nisu toliko uočljivi.

Kawasaki Versys 1000SX
Foto: Kawasaki

Sedište i položaj sedišta su redizajnirani radi bolje udobnosti i položaja sedenja. Ono što dolazi kao standarno je i vetrobran podesiv po visini.

Bogatija elektronika u standardnoj opremi

Na prethodnoj generaciji Ninja 1000SX modela mnoga elektronska pomgala morala su dodatno da se plate. Sada Kawasaki u standardnom paketu opreme nudi kvik šifter sa mmogućnosti promene stepena prenosa naviše i naniže bez upotrebe kvačila, tempomat, kontrola proklizavanja koja funkcioniše i kada se motocikl nalazi pod nagibom i supersport ABS.

Sa ovim promenama Kawasaki sada učinio da Ninja 1000SX za 2022. godinu postane još kompletniji i primamljiviji kupcima, naročito ako cena ostane na nivou prošlogodišnjeg modela.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.