NaslovnaMoto SportMotoGPMotoGP Aragon - Debi za Vinjalesa, šansa za Markeza

MotoGP Aragon – Debi za Vinjalesa, šansa za Markeza

-

Sa hladnog Silverstona MotoGP karavan ovog vikenda seli se u toplu Španiju i stazu Aragon. Šampionat polako ulazi u svoju poslednju trećinu. Prošle godine Aragon je bio prelomna tačka u šampionatu. Do Aragona je Kvartararo imao prednost u šampionatu, a od Aragona su po njega stvari krenule loše, dok su za Mira i Morbidelija krenule na bolje.

Moderna, lepa i široka staza Aragon prvi put je ugostila MotoGP šampionat 2010. godine i od tada nije izlazila iz kalendara. Prošle godine zbog COVID-19 virusa vožene su dve trke, a ove godine ćemo ipak ostati samo na jednoj trci.

Stazu Aragon čini moderan kompleks boksova i pratećih objekata pa je Aragon jedna sasvim samostalna i moderna staza koja se nalazi u blizini grada Alkaniz. Sa svojih 5.100 metara, 17 krivina i pravcem dužine 968 metara, Aragon je tehnički izazovna staza. Sastavljena od naglih kočenja, brži i sporih krivina, uspona i padova i predstavlja pravi izazov za mehaničare da dobro podese motocikl.

Na stazi se vozi i “levi krug” što predstavlja jednu od stvari koje bivši šampion Mark Markez obožava. Verovali ili ne rekord staze još uvek drži Horhe Lorenco sa vremenom od 1’48.120, dok maksimalna dostignu brzina iznosi 351,8 km/h.

Kvartararo uvek favorit, ali…

Nema sumnje da je Kvartararo glavni favorit iz prostog razloga što je ove sezone bio odlična čak i na stazama koje ne leže Yamahi. Tu prvenstveno mislim na Austriju u kojoj se na drugoj trci borio i za pobedu. Prošle godine je Aragon bio staza na kojoj Kvartararo nije uspeo jednu od trka da završi u bodovima. Što ne mora da znači da će biti i ove sezone, jer ove godine vozi fantastično.

Kvartararov timski kolega i ovog vikenda biće Kal Kračlou, dok će Rosiju u Petronas SRT ekipi društvo opet praviti Džejk Dikson.

MotoGP Aragon
Fabio Kvartararo Foto: Yamaha Racing

Šansa da vidimo Markeza na podijumu?

Mark Markez obožava staze sa “levi krugom”. Ove godine smo već mogli da vidimo kako je osvoji Sakenring, ali je pitanje da li istu stvar može da ponovi i na Aragonu. Doduše, prošle godine su Honde odlično radile na Aragonu. Aleks Markez je došao do podijuma, a Takaaki Nakagami je bio favorit za pobedu. Nakagami je čak i poveo trku, ali je napravio grešku i pao.

Prošla i ova godina razlikuju se kao dan i noć. Hondi očigledno odgovaraju nešto niže temperature. To je i Pol Espargaro izjavio nakon trke na Silverstonu kada su ga pitali kako je uspeo da ostvari dobar rezultat. Naime, Honda RC213V dobro funkcioniše kada je asfalt hladniji jer tada uspevaju da pronađu dobro prijanjanje i da pogode smesu guma.

Ove godine se sve Honde muče da ostvare dobar rezultat, a naročito LCR ekipa koja je prošle godine bila više nego solidno.

MotoGP Aragon
MotoGP Aragon – Jedna od omiljenih staza za Markeza Foto: Honda Racing Corporation

Poslednji voz za Suzuki

Suzuki ove sezone nije na onom nivou u odnosu na prošlu sezonu. Rins je napravio previše grešaka tokom prvog dela sezone, dok Mir nikako da se probije i ustali na podijumu. Prošle godine je upravo Aragon bio tačka od koje je sve krenulo na bolje. Rins je pobedio, Mir se penjao na podijum i sve je krenulo na bolje.

Od trke u Austriji Suzuki je uspeo da ugradi uređaj za spuštanje zadnjeg kraja motocikla, što je u Austriji doprinelo da Suzuki postane bolji. Na Silverstonu je Mir upao u probleme sa gumama, ali i dalje drži drugo mesto u šampionatu. Problem je što zaostaje velikih 65 bodova za Kvartararom.

MotoGP Aragon
Suzuki hvata poslednji voz za šampionat Foto: Suzuki-Racing

Vinjales debituje na Apriliji

Aleš Espargaro doneo je prvi podijum za Apriliju u MotoGP šampionatu. Ovog vikenda u Apriliju dolazi pojačanje u vidu Maverika Vinjalesa. Vinjales je na Mizanu odradio test za Apriliju i odvezao je solidno brz krug u vremenu 1’32.4.

Zanimljivo je da je upravo Aragon staza na kojoj je prethodno Aleš Esargaro postavljao najbolje rezultate za Apriliju. U sezoni 2018. godine Aleš je trku završio na 6. mestu.

Aleš osvojio prvi podijum za Apriliju Foto: Piaggio

Kod ove sezone je dobra stvar to što je teško prognozirati mesta na podijumu. Iz trke u trku smenjuju se kandidati za pobedu i podijum, jedino Kvartararo konstantno uspeva da trke završi u samom vrhu. Da li će tako biti i ovog vikenda, ostaje nam da vidimo.

Za komenatre i diskusiju o MotoGP trkačkom vikendu možete posetiti i našu temu na forumu.

Raspored i satnica MotoGP trkačkog vikenda na stazi Aragon:

Petak 

09:00 – 09:40 Moto3 Free Practice Nr. 1
09:55 – 10:40 MotoGP Free Practice Nr. 1
10:55 – 11:35 Moto2 Free Practice Nr. 1
13:15 – 13:55 Moto3 Free Practice Nr. 2
14:10 – 14:55 MotoGP Free Practice Nr. 2
15:10 – 15:50 Moto2 Free Practice Nr. 2

Subota 

09:00 – 09:40 Moto3 Free Practice Nr. 3
09:55 – 10:40 MotoGP Free Practice Nr. 3
10:55 – 11:35 Moto2 Free Practice Nr. 3
12:35 – 12:50 Moto3 Qualifying Nr. 1
13:00 – 13:15 Moto3 Qualifying Nr. 2
13:30 – 14:00 MotoGP Free Practice Nr. 4
14:10 – 14:25 MotoGP Qualifying Nr. 1
14:35 – 14:50 MotoGP Qualifying Nr. 2
15:10 – 15:35 Moto2 Qualifying Nr. 1
15:35 – 15:50 Moto2 Qualifying Nr. 2

Nedelja 

08:40 – 09:00 Moto3 Warm Up
09:10 – 09:30 Moto2 Warm Up
09:40 – 10:00 MotoGP Warm Up

11:00 Moto3 Race
12:20 Moto2 Race
14:00 MotoGP Race


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.