NaslovnaMoto PutopisiAfrica Tour 2014 - Maroko

Africa Tour 2014 – Maroko

-

Danas vam predstavljam putopis Africa Tour, koji je nastao 2014. godine. Ideja za ovu turu nastala je spontano tokom vraćanja sa jednog drugog putovanja. Nadam se da ćete uživati u putopisu.


Grčka 2013. godina, negde na moru između luke Sami I Vasiliki

“Mi ćemo da idemo u Rusiju 2014. godine”… nema šanse, nećete ići 100%

“Ti znaš?!” Da da, nema šanse da idete, noćni vukovi će dolaziti u Srbistan i vi ipak nećete ići. Uostalom vi se samo vozate oko kuće.

“IĆI ĆEMO U RUSIJU !!!” E ako vi odete u Rusiju – ja sam odoh u Afriku !!!!!!!

“ Ti sam u Afriku ?! Lavovi i majmuni će te pojesti! “ ………………………………………….

Ekipa MK Civija u povratku sa Kefalonije 2013. godine vodi žučnu raspravu sa mnom o putovanjima.

Dejan-Bosanac predstavnik balvan industrije (nikad nije ni gladan ni žedan i večito odmoran. Ne pije pivo) zakleti vozač sportskog motora, prodavac polovnih poluoosovina, petih vrata i ostalih delova od audija, od skoro jaše “kamilu” GS-a i dobija želju za putovanjem.

Dojadilo mu valjda da se vozi samo do Sarajeva i Mužlje.

Novica nekada švercer kola, a sada “wagen handler” (mene zeza redovno i uvek je u pravu, olakšavajuća okolnost – pije pivo) pre nekoliko godina batalio GSXR-a, probao slucajno S.Teneru staru i evo ga danas na novoj Super Teneri uživa na putu.

Nekadašnji radnik televizije, danas CNC inžinjer i putnik – Nik_Sa015, mislim da nisam vozio samo Lifam kolica za malter, sve ostalo manje više probao i sebe našao na V-Stromu 650.

Zadužen da ovo putovanje prate video snimci, odlične fotografije, da rute budu kvalitetno odrađene, da tera Bosanca da jede redovno, da se stalno svađa sa Novicom, a onda u miru bratski da nerviramo našeg predstavnika balvan industije i tako idemo u krug.

Ubeđuju me da će da idu u Rusiju ove godine, i obećavam im da ako oni odu u Rusiju – ja cu otići sam u Afriku-Maroko !

Kad su malo bolje razmislili i kad sam im obrazložio rutu ka Africi odlučuju da zaborave Rusiju i pada odluka da idemo zajedno 2014. godine u Afriku!

Tacno ovde na mestu sa fotke, u plovidbi ka luci Vasiliki se počinje rađati ovaj putopis. 

s leva na desno: Bosanac,ja, i u pozadini ono sto viri – Novica

Pripreme:

U septembru mesecu kupujem trećeg stroma po redu, perfektan, sa malom kilometražom od poznatog vlasnika i brdom opreme.

Novica kupuje novu Super Teneru, a Bosanac briše uredno prašinu sa GS-a i spreman čeka polazak.

Novica u danu nabavlja Kappa Garda kofere, skid plate, malo kasnije rollbar i uglavnom je spreman za put. Provozali smo se zajedno par puta u prošloj godini da ubije kilometražu do prvog servisa na 1.500 km.

Moj Strom ima odličan top case Shad 52 lit, ali nema bočne.

Prvo sam hteo da pravim aluminijumske, ali odustajem jer kako god okrenem oni neće biti ni malo zaobljeni, a formu sa ravnim linijama ne podnosim. Kupujem i ja sva tri Garda kofera. Shada odlučujem skinuti jer se vizuelno ne uklapa sa bočnim garda koferima.

Garmin Zumo 350 stiže iz Luisa po povoljnoj ceni, a sve moje stare navigacije odlaze u zaborav. Provodim nekoliko dana u garaži pregledajući i pripremajući Stroma šraf po šraf. Volim da idem na put sa 101% ispravnim motorom. Ne volim da imam u glavi misao “šta ako…”

Testiram nekoliko pozicija za GoPro na Stromu i odlučujem se za tri najbolje, prednji blatobran, levi rolbar i cev od nosaca kofera pored tablice. Imam dva garmin ram mount-a koja koristim kao nosace za GoPro.

Pakujem mali set gedora (dobio od Wurth-a), fabrički alat, tyre rep.set, dve male kantice sa uljem za Stroma, i još brdo držača nosača i kojekakvih gluposti za GoPro.

Poručujem kartu Maroka sa Michelinovog sajta i ona stiže kroz 4 dana.

Kompp Batajnica nam malo pomaže sa uljima, filterima i ostalim pratećim materijalom za redovan servis koji obavljamo pre polaska. Moje gume su imale već pređenih oko 5.000 km, ali su odlično izgledale – Anakee3. Odlučujem da guram sa njima, a da u slučaju neophodne zamene to obavim negde usput.

Novica gura fabričke Bridgestone BW502, Bosanca (nekad mu od milja tepam Manki) opremam sa Anakee3, neki ultra popust na sajmu i super. Svi opremljeni, svi obuveni!

Na fotkama ćete primetiti da smo Bosanac i ja u istom modelu moto odela, OJ Desert Suite. Prvo kupim meni L (jer nije bilo M), a onda ga prodam Bosancu, to je jedna čudna konstitucija ma… čoveka, jakna mu leži, ali noge su mu okratili skroz, i njemu otprilike trebaju pantalone S! Skraćuje on to kod krojača.

Ortoped ga nije želeo prepravljati.

Meni kupujem u Beepsu u Veroni isto odelo u M veličini, ali druga kombinacija boja.

Zlata vredi! Odličan proizvod po normalnoj ceni.

Novica nam je kao jedan šetajući Louis.

Ima na njemu Kushitanija, Vanucija, Helda, Probikera…

Bitno je da njemu oprema radi radnju.

Bosanac izvlači s’ police Forma Majestic čizme, Novica kupuje Vanuci kratke, jer mu to kaže godi, a ja uzimam Forma Adventure model. Udobno ko patika, lepše od ljubavi i ne pušta vodu 101%.

Na moju priču o rezervnim ručicama moji pačići odmahuju glavama i nemaju želju to kupovati.

Ipak, poučen iskustvom s’ Kefalonije kad je drugar pao s MotoGucija i ostao bez iste, nabavljam meni rezervne za svaki slučaj.

Africa Tour 2014
Africa Tour 2014

Rutiranje i majmunisanje
6h15min tek se probudio i krećem na posao kad zove Sale, moj bivši kolega, drug, pobratim i uopšteno multipraktik za sve.
“Hej matori šta radiš, jel ti stvarno u aprilu ideš na odmor?”
Sale rešio sam to jos u avgustu i odoh.
“Motorom?! Jel me zajebavaš ili stvarno ideš u Afriku?!”
Sad ću ti poslati fotke da vidiš motor spreman, idemo Sale definitivno.
“Pa ti si skroz LUD ! ” ………………………………………….

Africa Tour 2014
Africa Tour 2014

Afrika… U svakodnevnoj priči rec kao i svaka druga.
Geografu je to kontinent veličine 30.2 miliona kvadratnih kilometara.
Umetniku je to najlepši kontinet i neprekidni izvor inspiracije.
A u rečniku jednog motocikliste putnika avanturiste reč koja se ne poteže tako često. Reč koja se izgovara s’ poštovanjem.
Reč zbog koje ti kažu “LUDAK!” Koliko sam je samo puta čuo.
Eeee… od ludaka do junaka put je dug 8.500km.
Trebamo to prevaliti i živi kući doći.
Treba i planirati bar okvirno taj put. Kuda ići, gde stati, gde spavati, gde pivo popiti!
Prva varijanta, brižljivo pripremana izgledala je ovako:
Šabac, preko Zagreba i Ljubljane do Genove, tu spavamo i onda preko Francuske, duž Azurne obale, upadamo u Španiju, spuštamo se ka Barseloni i Valensiji, pa onda Alicante Cartagena Marbella i u luku Tariffa da pređemo na Afričko tlo.
Zatim… ukoliko mi manki preživi vožnju trajektom, iskrcavamo se u luku Tanger i nastavljamo ka Rabattu, Marakeshu, Meknesu i Fesu pa krug nazad i ajd kući polako lagano.
Sve sam vam ja to spakovao u Excell, brižljivo kalkulisao kilometraže, jurio na ruti jeftine hotele, hostele i kojekakve vile Promaje i jazbine za spavanje.
Putarine iskalkulisao! Gorivo iskalkulisao po motorima, sve sam imao pred sobom složeno u dlaku. 15 – slovima petnaest dana radio na tome. I dođe dan kad smo se trebali sastati sa Mićom (HD klub Srbija) i Marokancem našim sa foruma kako bi malo razmenili iskustva i od njih pokupili koji savet na temu Afrike i nase destinacije Maroka.

“Gumu sa motora će Vam ukrasti! Svi Vas gledaju popreko! Nema se tamo šta videti! “kad je to rekao Mića, moji pačići umalo se ne razbežaše iz Corba kafea! Marokanac ćuti, srkuće kolu i čeka pogodan trenutak… da uništi sve moje planove! Da mi onih mojih 15 dana baci u vodu!

Mića je išao u Maroko do Kazablanke sa HD klubom i imao je vrlo neprijatna iskustva. Osetio je samo ono najgore što postoji u svakom narodu i u svakom velegradu. Umalo da mi sapatnike-saputnike poljulja u nameri!

Srećom imao je telefonski poziv i morao je da ode.
Gleda naš zli Marokanac moje papire i planove i kaže – nema ništa od toga.

Africa Tour 2014

Tu gde smo mi naumili nema ništa. Ima sve sto i u Srbistanu. Nećemo osetiti Afriku, nećemo se vratiti sa osmehom na licu!
Presavi on gospodin mojih 15 dana i krenu da šara olovkom!

“Šta vi hoćete?! Hoćete li da vidite pustinju, da jašete kamile, da pređete Atlas ili da se vozite po gradovima?!”
Pogledasmo se i jednoglasno dreknusmo – pustinja i kamile!
“E onda ajd ovako… vozite do luke Sete pa onda pređite u Nador na Afričko tlo, zatim Oujda pa polako se spuštajte na jug, idite preko Erahidije i Erfuda u Mercugu!”
Hmmm lepa ruta, ali dugačka vožnja trajektom. Bosanac se u međuvremenu javio na telefon da valjda proda neku poluosovinu… I kad je čuo da se ide trajektom ceo dan poče da jauče na sav glas!
“ima da vozim 1.000 km više, ali neću na brod! Da se udavim! Morsku bolest da dobijem!“
Nije samo pominjao ajkule i torpedo kao moguću opasnost.

Hajde ovako predlžzim, da se iskrcamo u Ceutu (malo parče Španske teritorije u Maroku) i odatle pravac Nador pa sve ostalo isto.
Zoki Marokanac se složi sa tim i mi progutasmo novu turu ko ćurka kukuruz.
“Ponesite obavezno kantice za gorivo, neka imate rezervu, dobro je to” upamtimo mi taj savet uz gomilu drugih i rastasmo se kasno uveče.

Konobar pokupi sa stola mojih 15 dana i odnese u smeće. Umalo da oseti tvrdoću aluminijuma Mekbuka. Marokancu sam nekako i oprostio što mi planove “pokvari”.

Podižem facebook grupu Africa tour 2014 i punim polako informacijama. Za početak oko 20 membersa, ili ti na našem članova.
Kreiramo motiv za naše putovanje koji će ići na majice i upadam u haos kao mučeni Čkalja kad je trebao čuvati Klausa.
Te on ne može sa psom, te Klaus neće s’ mačkom, mačka neće sa Klausom i tako do suza!
Uradim motiv, u gornjoj zoni male zastave država kroz koje prolazimo, kaže Novica sve ok, ali mu bode oči šahovnica, nagrdim ga najstrašnije da je nacionalista… ali džaba on nesretan s’ takvim dizajnom. Udri opet po ilustratoru i photoshopu.
Napravim varijantu sa mapom… nezgodno.
Boje se meni ne sviđaju.
Bosanac ko da je Filip Višnjić. Njemu je sve ok.
Napravim varijantu broj 34, sve leglo super! Novica kaže DOBRA! Umalo nisam pao sa stolice i sa sprata.
Prezentujem javnosti svi viču super!
Taman da šaljem na stampu kad moj ti Filip progleda!
“Ne valja! Ne može tako! Ono gore ti je lepo, baš je KOLORITNO, i ta Afrika se lepo vidi, lep i taj motor (GS stilizovan, a on kompleksaš pa mu srce zaigra kad ga vidi), ali što se brate mora penjati majmun na motor!? Daj njega obriši!“
Bosanac: manki ga vozi, ne mogu ja sad kvariti realnost i umetnost radi tvoje skromnosti i želje za skrivanjem.
Nastade oštar protest zbog majmuna, pa pređe u otpor, a onda uz ubeđivanje nekako proguta manki mankija i mi dobismo originalne i koloritne majice.
Umalo da mi majmun pokvari koncepciju.

Africa Tour 2014
Africa Tour 2014

Budući da je putopis prilično detaljan i opširan, nastavak putopisa možete pročitati u temi na forumu jednostavnim klikom ovde. Obavezno pročitajte celokupan putopis koji verujemo da će vas lepo opustiti.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka oko 10h šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Nikola Kacin
Nikola Kacin
Neko ko pregura torija uz planinu i padne sa vespe u detinjstvu, teško da po prirodi stvari može otići u motociklističke vode. Ipak,desi da neko takav zaluta i tu ostane. Od 2000 godine motocikl kroz vreme postade način života, i postade medijum za putovanje po ovom divnom svetu. Muka je naterala pa se i servis usput naučio, nepoznanica nije ni agregat ni kočnica. Daleka putovanja promeniše pojam daljine i shvatih da je sve blizu. Ako sve ono što videh na putu kroz kilometre i vreme ovoga sveta, izbacim iz sebe na papir, i dodam stranu nekoj knjizi, učinio sam nešto valjano za naš moto svet.