NaslovnaMoto GaražaAprilia RSV4 X između MotoGP i superbajk motocikla

Aprilia RSV4 X između MotoGP i superbajk motocikla

-

Aprilia je još u prvoj polovini godine predstavila limitiranu seriju RSV4 X modela napravljenu u čast deset godina postojanja RSV4 modela. Pored toga što je RSV4 X limitirana verzija napravljena u samo 10 primeraka, ovaj motocikl krase vrhunske komponente.

Aprilia u javnost nije izbacila mnogo tehničkih podataka vezanih za ovaj motocikl, ali osećamo potrebu da vam prenesemo bar one informacije do kojih smo došli jer se stvarno radi o vrhunskom motociklu.

Srce motora čini agregat iz nove RSV4 1100 Factory, ali je za potrebe RSV4 X agregat dodatno sređen. Trkačko odeljenje Aprilie bilo je zaduženo za ručno sklapanje agregata uz doradu unutrašnjih komponenti i smanjenju fabričkih tolerancija unutar agregata. Promenjena je bregasta osovina na usisnim ventilima, opruge zadužene za vraćanje ventila, a montirana je bregasta sa agresivnijim profilima bregova po uzoru na onu koja je korištena na RSV4 modelu koji se takmičio u WSBK šampionatu.

Aprilia RSV4 X

Kompletan izduvni sistem napravljen je od strane Akrapoviča, što podrazumeva delove od titanijuma i karbona. Ovi dodaci osim povećanja snage doneli su i znatnu uštedu na težini. Umesto klasičnog filtera za vazduh RSV4 X poseduje vodootporni sprint filter identičan onom koji koristi Aprilia u MotoGP šampionatu. Sa ovim izmenama snaga koju isporučuje RSV4 X iznosi 225 KS.

Da bi ovaj motocikl bio pravi trkački u Apriliji su napravili da se promene stepena prenosa obavljaju kao na MotoGP motociklu. Što znači da se prazan hod nalazi ispod prve brzine. Ovo rešenje umanjuje mogućnost da se u toku vožnje ubaci u neutral između prve i druge brzine što može da prouzrokuje izletanje sa staze.

Aprilia RSV4 X

Oklopi i blatobran izrađeni su od karbona radi još veće uštede na težini. Suva težina Aprilie RSV4 X iznosi svega 165 kg.

Elektronski paket skoro je identičan veoma bogatom paketu koji koristi RSV4 1100 Factory sa tim što RSV4 X poseduje još finija podešavanja.

Aprilia RSV4 X

Za kočenje su zadužene nove Brembo GP4-MS kočione čeljusti koje dejstvuju na dva čelična diska, a pritisak se prenosi preko 19X16 radijalne pumpe rađene iz komada.

Kompletna grafika Aprilie RSV4 X urađena je po uzoru na ovogodišnju Apriliu RS-GP iz MotoGP šampionata. Svih 10 primeraka ovog motocikla prodati su momentalno, a cena je iznosila 39.990 eura. Srećni kupci početkom meseca počeli su da dobiju svoje naručene motocikle.

Aktuelni broj našeg BJBikers časopisa broj 5 nalazi se na “MojKiosk” kioscima. Ne propustite priliku da nabavite svoj primerak časopisa!

BJBikers Magazin, #5
Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.