NaslovnaMoto GaražaNova "zver" Aprilia RSV4 1100 Factory i RSV4 RR

Nova “zver” Aprilia RSV4 1100 Factory i RSV4 RR

-

Superbajk klasa izgleda dobija dve kategorije. Prvoj kategoriji i dalje pripadaju motocikli sa radnom zapreminom agregata od oko 1.000 cm3. Međutim, pojavljuje se i nova kategorija motocikala sa agregatom radne zapremine od 1.100 cm3. Put koji je utemeljio Ducati sa V4 modelom počela je da sledi Aprilia sa RSV4 1100 Factory modelom. Uporedo sa većom verzijom, proizvodi se i “standardna” RSV4RR verzija od 998 cm3.

Kad neki proizvođač u produžetku naziva modela motocikla stavi reč “FACTORY” to već nagoveštava da taj motocikl ima vrhunske komponente, što je u slučaju RSV4 1100 Factory i potvrđeno. 

Novi, veći i snažniji agregat 

RSV4 1100 Factory je jedan od retkih motocikala za čiji agregat je korištena baza od nekog Naked-a. U ovom slučaju, RSV4 1100 Factory deli osnovu agregata sa Tuono V4 modelom, ali se tu završava svaka sličnost. V4 agregat sa uglom od 65 stepeni zadržao je isti hod klipova u cilindru od 52,3 mm, dok je prečnik klipova povećan sa 78 na 81 mm. Tako je radna zapremina agregata skočila na 1078 cm3. Da bi unapredili podmazivanje unutrašnjih komponenti agregata, inženjeri iz Aprilije su promenili uljnu pumpu novom koja generiše nešto veći protok ulja.

Aprilia RSV4 1100 Factory i RSV4 RR

Stiče se utisak da je čelnicima Aprilia fabrike bilo bitno da nadmaše Ducati V4 bar što se maksimalne snage tiče. RSV4 1100 Factory isporučuje 217 ks pri 13.200 O/min uz maksimalni obrtni moment od 122 Nm pri 11.000 O/min, dok Ducati V4 u standardnoj verziji nudi 214 ks. Deluje da je Aprilia u svojoj nameri uspela. 

Povećanje snage i obrtnog momenta omogućili su i promenu prenosa u menjaču, te su peti i šesti stepen prenosa nešto duži. Opsednutost za što lakšim motociklom iboljim performansama vidi se i po ugrađenom titanijumskom Akrapovič prigušivaču koji je legalan za registraciju.  

Precizan ram nudi mogućnost podešavanja 

Aprilia je poznata po proizvodnji odličnih ramova, tj. šasije. Svoje umeće inženjeri prikazali su i ovog puta tako što su napravili šasiju na kojoj je moguće napraviti niz podešavanja poput ugla prednje viljuške, položaja kačenja agregata i pivota zadnje viljuške. Ruku na srce, ta podešavanja nisu baš jednostavna za napraviti i ne mogu da se odrade sa “dva klika”. Ipak, postoje i ako umete da ih koristite mogu vam pomoći da popravite svoje vreme po krugu na stazi. Zadnja viljuška je jača i prema tvrdnjama ljudi iz Aprilije trebalo bi da pruži još bolji osećaj prilikom izlaska iz krivina.

Aprilia RSV4 1100 Factory i RSV4 RR

Međuosovinsko rastojanje smanjeno je za 4 mm, što bi trebalo da rezultira bržom promenom pravca i skretanjem pred krivine, kao i većim opterećenjem prednjeg kraja. Prednja Öhlins NIX viljuška ima za 5 mm duži hod (ukupno 125 mm), a nazad se nalazi provereno dobar TTX amortizer. Još jedna komponenta koju potpisuje Öhlins je stabilizator volana. Sve tri komponente su potpuno podesive prema želji vozača.

Za kočenje su obezbeđene najbolje komponente poput radijalno postavljenih pumpi i Brembo Stylema kočionih čeljusti koje “grizu” dva diska prečnika 330 mm. Napred se nalaze i karbonske trake koje usmeravaju vazduh ka kočnicama, obezbeđujući hlađenje i maksimalne performanse. Nazad se nalazi jedan disk prečnika 220 mm.

Zahvaljujući laganom titanijumskom Akrapovič auspuhu i Bosch litijumskoj bateriji, težina Aprilije RSV4 1100 Factory sa punim rezervoarom iznosi 199 kg. 

Aprilia RSV4 1100 Factory i RSV4 RR

Da RSV4 1100 Factory ima neka rešenja poput onih u MotoGP šampionatu pokazuju i aerodinamična krilca smeštena na prednjem kraju bočnih oklopa. Cilj krilaca je pružanje veće stabilnosti prilikom prolaska kroz brze krivine, kao i smanjenje propinjanja prednjeg točka pri jakim ubrzanjima.

Elektronika iz MotoGP šampionata? 

Ako su vam dosadašnji podaci impozantni onda se spremite za nova iznenađenja jer elektronski paket na ovom modelu stvarno ostavlja bez daha. Iako deluje da je ovaj elektronski paket možda previše za obične smrtnike poput nas, nesumnjivo je da ovaj serijski motocikl poseduje nešto najbliže elektronici iz MotoGP šampionata koja je prethodno bila namenjena isključivo prototip motociklima. 

RSV4 2019

RSV4 1100 Factory poseduje:  

  • kontrolu proklizavanja (ATC – Aprilia traction control) sa 8 nivoa podešavanja,  
  • Aprilia kontrolu propinjanja na zadnji točak (AWC – Aprilia Wheelie Control) sa 3 nivoa podešavanja, 
  • kontrolu startovanja (ALC – Aprilia Launch Control),  
  • kvik šifter sa mogućnošću menjanja stepena prenosa naviše ili naniže bez upotrebe kvačila,  
  • limitator maksimalne brzine prolaska kroz boks. 

Zanimljivo je da RSV4 1100 Factory poseduje i tempomat. 

Takođe, tu je i neizostavni ABS sistem koji reaguje i kada je motocikl pod nagibom. ABS može da se podešava na 3 nivoa. 

Aprilia RSV4 1100 Factory i RSV4 RR

Pored svih tih elektronskih alata, RSV4 poseduje i tri mape rada (kišna, putna i za stazu) koje mogu dodatno da se podešavaju. 

TFT instrument tabla, koja je pravi mali računar, pruža dobru vidljivost u svim uslovima. Pozadina se razlikuje u zavisnosti od toga da li ste odabrali putni ili režim rada za stazu. Oba režima imaju dnevnu i noćnu pozadinu. Oba modela, RSV4 1100 Factory i RSV4 RR poseduju MIA, multimedijalnu platformu pomoću koje putem pametnog telefona možete podešavati elektroniku motocikla. Jednostavno, putem telefona možete podesiti ponašanje motocikla od krivine do krivine.

Instrument tabla

Aprilia RSV4 1100 Factory je, bez sumnje, motocikl bez premca za koji je prirodno okruženje trkačka staza. Pored svih vrhunskih komponenti, dokaz za to je i cena koja će iznositi oko 24.000 eura.

RSV4 RR – verzija za superbajk i za one sa plićim džepom 

Za one koji nisu spremni da plate toliki iznos za motocikl, Aprilia nudi i RSV4 RR verziju koja je homologovana za supebajk prvenstvo i koja ima zapreminu od 999 cm3. Što je još bitnije, cena za ovu verziju kreće se oko 17.000 eura.  

Umesto Öhlins ogibljenja, RSV4 RR koristi Sachs ogibljenje. Kočione čeljusti su Brembo M50 umesto Stylema. Akrapovič takođe ne dolazi u paketu, dok maksimalna snaga iznosi “samo” 201 ks.

Aprilia RSV4

Mišljenja sam da je i ova “ogoljena” verzija RSV4 RR više nego dovoljna za prosečnog vozača koji vikendom posećuje trkačku stazu. 

Za komentare i diskusiju o RSV4 RR i RSV4 1100 Factory možete svratiti do naše teme na forumu.

Takođe, ovaj tekst možete pronaći u 3. (aprilskom) broju našeg magazina koji možete poručiti ovde.

Bjbikers magazin

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.