October 22, 2021
NaslovnaMoto SportWorldSBKBautista se vraća u Ducati!

Bautista se vraća u Ducati!

-

Period potpisivanja novih ugovora i promena ekipa u WSBK šampionatu započela je još prošle nedelje prelaskom Skot Redinga iz Ducatija u BMW. Nakon, ali i pre prelaska Redinga u BMW počelo je da se priča oko toga da se Bautista vraća u Ducati i da će nakon dve godine napustiti fabričku Honda ekipu.

Danas je stigla i zvanična potvrda te vesti pa se tako Bautista vraća u Ducati, u istu ekipu u kojoj je započeo svoju WSBK karijeru.

Honda se prošle sezone vratila u WSBK šampionat kao fabrička ekipa i angažovali su Alvara Bautistu koji je u tom trenutku bio veoma konkurentan na Ducatiju. Honda je tada razvijala novi CBR1000RR-R i bio im je potreban vozač Bautistinog kalibra koji ume da potera motocikl do krajnjih granica mogućnosti.

Međutim, stvari se nisu odvijale fantastično. Bautista je sa vremena na vreme bio brz, ali nikad dovoljno konstantan da ostvari značajnije rezultate. Prethodne dve sezone obeležio je velik broj padova za Bautistu i Hondu. Neki koraci u razvoju su učinjeni, ali ništa konkretnije da bi Bautista mogao da se bori za pobede.

Bautista se vraća u Ducati!
Bautista napušta Hondu na kraju sezone Foto: Honda Racing Corporation

Pre prelaska u Hondu, u svojoj prvoj sezoni u Ducatiju Bautista je zabeležio više nego odlične rezultate. Zabeležio je pobede na prvih 11 trka, a kasnije tokom sezone zabeležio je još 5 dodatnih pobeda i 8 pobeda. Nije osvojio titulu, zbog padova koji su ga zadesili. Trkački vikend koji je presudio da Bautista ne osvoji titulu dogodio se na stazi Laguna Seka.

Bautista nije uzeo bodove tog trkačkog vikenda zbog pada tokom kojeg je zaradio povredu ramena.

Tu sezonu, pored dobrih rezultata obeležila su i neka “prepucavanja” preko društvenih mreža koja su se odvijala između Klaudija Domenikalija, glavnog u Ducatiju i Alvara Bautiste. Domenikali je smatrao da je Ducati Panigale V4R dominantan motocikl i da je problem do vozača (Bautiste), a ne do motocikla. Osim toga, Bautista je za naredni ugovor tražio znatno više novca, koje Ducati nije bio spreman da plati.

Nakon dve godine, izgleda da su Ducati i Bautista spustili loptu i da su shvatili da su bili odlična kombinacija. Daleko od toga da Skot Reding nije pokazao odlične rezultate, ali Reding odlazi, a najbolja (slobodna) zamena za Redinga je Alvaro Bautista.

Bautistin stil vožnje, mala težina i visina činilu su odličnu kombinaciju. Bautista je uspevao da iskoristi sve prednost Panigale V4R-a, naročito ubrzanja na izlazima iz krivine, ali i stabilnost na kočenju. Panigale V4R nije se mnogo promenio od tada, pa očekujemo da će Bautista biti konkurentan od prvog trenutka kad ponovo sedne na Ducati.

Bautista se vraća u Ducati!
Bautista se vraća u Ducati Foto: Ducati

Još se ne zna ko će menjati Bautistu u Hondi. Sama Honda se srdačno zahvalila Bautisti na inputima koje je dao za unapređenje CBR1000RR-R-a. Šteta je što Honda i Bautista nisu nikad bili konkurentni. Sledeća sezona će biti zanimljiva sa Bautistom u Ducatiju i Redingom u BMW-u.

Za komentare i diskusiju o dešavanjima vezanih za motor sport, možete posetiti našu temu na forumu.


Da li želite da dobijate obaveštenja o novim tekstovima?

Svakog petka ujutro šaljemo email sa listom tekstova koje smo objavili te nedelje, svima koji su se prijavili na BJBikers email bilten. Na taj način možete ostati u toku sa novostima, čak i ako neki tekst propustite u toku nedelje… 


Jovan Ristić
Malo je reći da volim motocikle. Od malih nogu postali su moja ljubav, strast i način življenja. Vremenom sam sve u životu predodredio motociklima i motociklizmu generalno. Treća sam generacija motociklista u mojoj porodici. Moje pisanje je produkt mog iskustva i velike ljubavi i svakodnevnog života sa motociklima.
19,260FanovaLajkuj
1,287PratilacaZaprati
122PratilacaZaprati
119PretplatnikaPretplatite se